Hutera silta

keskiviikkona 24. helmikuuta 2010 | | 4 kommenttia

Avainsanat: matematiikka

Neljän ihmisen on päästävä sillan yli. Silta kestää kahden ihmisen painon kerrallaan. On pilkkopimeää ja heillä on vain yksi taskulamppu. He eivät voi ylittää siltaa ilman valoa, sillä sillassa on ammottavia aukkoja, joihin he voisivat pimeässä tipahtaa. Taskulampusta riittää valoa 17 minuutiksi.

Jari ylittää sillan minuutissa.
Katrilta menee sillan ylitykseen kaksi minuuttia.
Simolta kuluu ylitykseen viisi minuuttia.
Tanelilta menee ylitykseen 10 minuuttia.

Kuinka kaikki pääsevät sillan yli 17 minuutin aikana?

 1. Tehtävä ratkaisuineen

4 kommenttia artikkelille “Hutera silta

 1. Hei, en millään saal itselleni ymmäretyksi juttua. Voitko vääntää rautalangasta?
  kiitos

  Veli-Matti Suominen | keskiviikkona 29. joulukuuta klo 14:21 #

 2. Tässä vielä tarkemmin kerrottuna ratkaisu, joka löytyy Pähkinä ratkaisuineen -linkistä: Jari ja Katri ylittävät ensin sillan yhdessä. Heiltä kuluu tähän aikaa 2 minuuttia. Sitten Katri palauttaa taskulampun sillan toiselle puolelle, mihin häneltä kuluu taas 2 minuuttia. Hän jää itse odottamaan, kun Simo ja Taneli lähtevät ylittämään siltaa. Tähän menee aikaa 10 minuuttia. Kun Simo ja Taneli ovat päässeet sillan yli, he antavat taskulampun Jarille, joka palauttaa taskulampun sillan toiselle puolelle minuutissa ja ylittää sitten sillan Katrin kanssa, mihin menee vielä 2 minuuttia. Näin kaikki ehtivät sillan yli 17 minuutissa.

  Taskulamppu täytyy siis palauttaa kaksi kertaa takaisin sillan toiselle puolelle. Tämän suorittavat nopeiten Jari ja Katri. Siksi sillan toiselle puolelle kannattaa mennä ensin heidän molempien, jotta esimerkiksi Jari voi jäädä odottamaan taskulampun palauttamista sen jälkeen kun Simo ja Taneli ovat tulleet sillan yli yhdessä.

  Kokonaisuuden hahmottamista auttaa varmasti jos esimerkiksi piirtää kuvan tilanteesta hetki hetkeltä.

  Tiina Komulainen | keskiviikkona 29. joulukuuta klo 15:34 #

 3. Kiitos TK, usko tai älä usko, mutta nyt ymmärrän.

  Hyvää Uutta Vuotta!
  -v-m

  Veli-Matti Suominen | keskiviikkona 29. joulukuuta klo 17:21 #

 4. Sepä mukavaa! Hyvää Uutta Vuotta myös sinulle!

  Tiina Komulainen | torstaina 30. joulukuuta klo 08:46 #

Kirjoita kommentti