Siltoja meiltä ja muualta

keskiviikkona 31. maaliskuuta 2010 | | Ei kommentteja
Kuva: OuLUMA – Tiina Komulainen

Tiedekeskus Tietomaan kevään uutuusnäyttely Sillat avattiin keskiviikkona 31.3.2010.  Toiminnallisessa näyttelyssä tulevat tutuksi monet eri siltatyypit, kuten riippusillat, vinoköysisillat, kaarisillat ja holvisillat. Yhteensä näyttelyssä on 15 kohdetta.

Kävijän pitää käyttää päättelykykyään klassisessa Auta maanviljelijä joen yli -kohteessa. Kasasta lautoja voi myös yrittää rakentaa sillan, jonka yli uskaltaisi ylittää kuvitellun joen. Riippusiltaa pitkin kävellessä voi käytännössä tutkia, miten vaijerit tukevat siltarakennetta ja lankkujen yli kävellessään ymmärtää, miten rasitusvoimat vaikuttavat eri asennossa oleviin lankkuihin.

Kuormita siltoja -kohteessa puolestaan näkee havainnollisesti eri siltatyyppien rasituskohdat, kun niiden yli ajetaan raskaalla ajoneuvolla. Näyttelyssä luodaan lyhyt katsaus myös siltojen historiaan, ja jokainen voi kokeilla rakentaa kaarisillan.

Ruotsalaisen Tekniken’s Husin tuottamaa Sillat-näyttelyä on täydennetty Tietomaassa muutamalla kohteella yhteistyössä WSP Finland Oy:n kanssa. Lisäkohteina ovat Sillanrakentaja, Siltatyypit, Sillan synty sekä Oulun siltoja kolmiulotteisina kuvina. Maailman sillat -kohteessa esittelyyn pääsevät esimerkiksi Golden Gate, Brooklyn Bridge ja Huokausten silta sekä kotimaasta Tähtiniemen silta, Kärkisten silta ja Oulusta Rautasilta sekä suunnitteilla oleva Poikkimaantien silta.

  1. Tietomaan verkkosivuille

Sampo Puoskari toimii Tiedekeskus Tietomaan viestintäsuunnittelijana.

Ei kommentteja artikkelille “Siltoja meiltä ja muualta

Kirjoita kommentti