Villi meri – Afrikka kohtaa meren

perjantaina 26. maaliskuuta 2010 | | Ei kommentteja
Kuva: Tiedekeskus Tietomaa

Oulussa Tiedekeskus Tietomaa esittää tällä hetkellä uuttaa jättielokuvaa Villi meri. Se kuvaa, miten joka vuosi miljooniin yksilöihin yltävät kalaparvet vaeltavat Etelä-Afrikan rannikolle KwaZulu-Natalin alueella, jota paikalliset kutsuvat nimellä Wild Coast – villi rannikko. Paikallisille asukkaille nämä parvet ovat tarjonneet ravinnon jo sukupolvien ajan. Sardiiniparvia seuraavat myös lukemattomat saaliseläimet, jotka matkaavat pitkiäkin matkoja ehtiäkseen mukaan yhteen luonnon kiehtovimmista näytelmistä.

Kalojen perässä Wild Coastille saapuu eri delfiinilajeja, haita, valaita, hylkeitä sekä suulia, jotka syöksyvät lennosta jopa kymmenen metrin syvyyteen kalojen perässä. Rannikon asukkaatkin ovat nauttineet mahtavista saaliista, ja kaloja on pyydystetty jopa käsin.

Tätä luonnon saalistusnäytelmää ovat kohdanneet kuitenkin muutoksen tuulet, kun saalistajista suurimman – ihmisen – avomerellä harjoittama ryöstökalastus on alkanut verottaa kalakantoja hälyttävästi ja maapallon ilmasto on lämmennyt. Miljoonien vuosien aikana kehittynyt elämän kiertokulku on häiriintynyt.

Jo 1800-luvulla ranskalainen Marcel Herubel ehdotti meriensuojelualueiden ja kalahautomoiden perustamista. Hänen ehdotuksensa jäi kuitenkin unohduksiin, ja nykyäänkin meristä on suojeltu vain alle sadasosaprosentti, kun samaan aikaan planeettamme maapinta-alasta on suojeltu jo 12 prosenttia.

Viime aikoina rannikkovaltiot ovat heränneet tajuamaan merten arvon ja esimerkiksi Etelä-Afrikka on sitoutunut suojelemaan 20 prosenttia rantaviivastaan. Yksi suojelualueista on juuri Wild Coast, jossa valtameren ekosysteemi pyritään säilyttämään mahdollisimman koskemattomana. Tavoitteena on, että pedot ja saaliseläimet saavat jatkaa rinnakkaiseloaan yhdessä rantoja asuttavien ihmisten kanssa.

Elokuva on valmistunut vuonna 2008 ja sen kesto on 40 minuuttia. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaavat: Steve McNicholas ja Luke Cresswell.

  1. Tiedekeskus Tietomaan verkkosivuille

Sampo Puoskari toimii Tiedekeskus Tietomaan viestintäsuunnittelijana.

Ei kommentteja artikkelille “Villi meri – Afrikka kohtaa meren

Kirjoita kommentti