LUMAlle wikiin!

keskiviikkona 5. toukokuuta 2010 | | Yksi kommentti

Vuoden 2009 LUMA-kouluksi valitussa Oulun seudun ammattiopiston Myllytullin yksikössä LUMA-toiminta on yhteistyötä, jossa ovat mukana sekä koulun henkilökunta että opiskelijat. Oppilaitoksen LUMA-yhteyshenkilö Tiina Kaakinen kertoo seuraavassa kolumnissa Myllytullin yksikössä toteutetusta LUMA-toiminnasta.

Ajankohtaista LUMAilua: Oulun seudun ammattiopisto, Myllytullin yksikkö LUMA- ja teknologiaviikolla 2009

Tämä tarina alkoi siitä, kun tiedonhaun tunnilla aloitettiin POHTIin. Tutustuimme metahakukoneisiin, joita POHTI tarjoaa. Tietoa tuli tulvimalla ja tarvittiin kevyitä sekä edullisia työkaluja sen järjestämiseksi. Syntyi LUMA-wiki http://luma.wikispaces.com/ yhdessä sosiaalisen linkkilistan http://delicious.com/LUMA1/luma kanssa. Suljetun oppimisympäristön lisäksi toimme tiedot avoimesti kenen tahansa muokattavaksi.

Kuva 1. Wiki LUMAlla

LUMA-wiki sisältää perinteisiä hyperlinkkejä, linkkejä videoihin, Hot Potatoes -tehtäviin, matematiikan lukutehtäviin, toiminnallisiin tehtäviin jne. Kuvia laitettiin elävöittämään yksinkertaista ulkoasua ja samalla niiden taakse kätkettiin osa tehtävistä, ongelmanratkaisua siis. LUMA-vuosina ideoita ja esineitä on kierrätetty, vanhasta pyritty tekemään samalla uutta.

Kuva 2. Opiskelijoiden tuottamaa taidetta kierrätysmateriaaleja käyttäen

Tämä tiedon sekahedelmäsoppa jäsentyy aivoissa parhaiten, kun lähtee tutkimaan wikiä linkki kerrallaan. Toiminnallisista esimerkeistä löydät niin pohjan LUKO-pelin tuottamiseksi eri oppiaineiden kertaukseen, bubbl.us -ennakkojäsentäjän käytön esimerkkitehtävässä tai fortunan ohjeen mittayksiköiden opetteluun.

Kuva 3. Peli LUKOssa – oikea kuvio?

Wikin tietomäärän kasvattaminen onnistuu vaivattomasti opiskelijoiden kanssa, kun apuna on sosiaalinen linkkilista. Luonnontieteellinen sanasto LUKULAMPPUJA, OuLUMA sekä Geogebra ja monet tärkeät LUMA-aiheiset linkit on tallennettu sosiaaliseen tietovarastoon. Uusimmat linkit ja niihin linkittäminen on mahdollista osoitteessa http://delicious.com/LUMA1/luma. Näet myös mitkä linkit ovat suosituimpia eli kuinka moni on niihin linkittänyt.

Kuva 4. Sosiaalinen linkkilista

Tiedätkö, miten liikennemerkit sijoitetaan teiden varsille? Muistatko, mitä matematiikkaa käsityössä tarvitaan? Mitä sublimoituminen käytännössä tarkoittaa? Aloita origamien tuottaminen alkeista ja tulet ihastumaan varmasti. Näihin kaikkiin ja joihinkin muihin vastauksia löytyy myös seuraavissa blogeissa: http://luma1.blogspot.com/ ja http://luma.blogit.fi/

Opiskelijoiden kanssa yhteistyössä tuotetut sivustot, haetut linkit jne. tuottavat edelleen ideoita ja vähitellen päivitetään niitä taas wikiin suomeksi ja jonkin verran myös muilla kielillä. LUMA-viikkoa vietetään luokkatilassa pitkin vuotta ja Kämäräisen Kirstin keräämät sanomalehtileikkeet mahdollistavat konkreettisesti opiskelijoille päivittäin tutustumisen LUMA-asioihin. Kaakisen Tiina koordinoi ja häärää teknologiapuolella opiskelijoiden kanssa. Opiskelijoita ohjaa LUMA-asioissa oppilaskunnassa Inka Ukonmaanaho ja taideaineissa Arja Savolainen. Roolit ovat muodostuneet vähitellen itsestään ja olemme saaneet nauttia Ulla-Maija Määtän ja Kämäräisen Kirstin runoesityksistä matkan varrella. Opiskelijat ovat olleet mukana toiminnassa monin eri tavoin, siitä esimerkkinä paita, jonka kuvio on työstetty tekniikan ja kauneuden yhteistyössä viime vuoden marraskuussa.

LUMA-hankkeen viemisen kaikkien tietoisuuteen oppilaitoksessa ja sen ympäristössä on mahdollistanut ammatillisten opettajien tuki hankkeelle. Olemme työstäneet projekteja oppituntien keskellä ja kytkeneet asioita opetustuntien sisältöihin ja oppilaskunnan ideat ovat olleet erittäin antoisia vuosien varrella. LUMA-työtä jatketaan wikitellen ympäristöön, tulethan mukaan!

Kuva 5. Käsityö – LUMA- ja teknologiaviikolta 2009

  1. Tulosta kolumni

Vuoden 2009 LUMA-koulujen raportit ovat luettavissa alla olevasta osoitteesta.

  1. http://www.helsinki.fi/luma/viikko/palkitut/

Tiina Kaakinen toimii matemaattisten aineiden opettajana ja LUMA-yhteyshenkilönä Oulun seudun ammattiopiston Myllytullin yksikössä.

Yksi kommentti artikkelille “LUMAlle wikiin!

  1. Kivat nettisivut!
    Paitsi oon jo LUMA:lla salpausselän koulussa!
    SALPAUSSELÄN KOULU RULAA!!!

    :) | keskiviikkona 9. lokakuuta klo 13:48 #

Kirjoita kommentti