Maan alla ja päällä -seminaari

lauantaina 22. toukokuuta 2010 | | Ei kommentteja
Kuva: OuLUMA – Kati Kyllönen

Oulun yliopiston Saalastinsalissa pidettiin 19.5.2010 Maan alla ja päällä -seminaari, jonka  aiheena oli kaivostoiminnan merkitys Suomessa. Seminaarin järjestivät Oulun yliopisto ja Oulu Mining School.

Oulu Mining School on vuonna 2007 Oulun yliopistossa toimintansa aloittanut vuorialan koulutus- ja tutkimusverkosto, jonka ydintoimijoita ovat geotieteiden laitos, prosessi- ja ympäristötekniikan osasto sekä koulutus- ja tutkimuspalvelut.  Maan alla ja päällä -seminaarin avannut professori Kauko Leiviskä totesikin puheessaan, että juuri tiedekuntien rajat ylittävä, hyvin toimiva yhteistyö on mahdollistanut Oulu Mining Schoolin syntymisen ja toiminnan.

Kuva: OuLUMA – Kati Kyllönen

Seminaarissa kuultiin monia mielenkiintoisia esityksiä, joissa kaivostoimintaa valotettiin esimerkiksi valtion mineraalipolitiikan ja kaivosinvestointien aluetaloudellisten vaikutusten kannalta. Seminaarin puhujia olivat teollisuusneuvos Alpo Kuparinen Työ- ja elinkeinoministeriöstä, professori Hannu Törmä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista, tutkimusjohtaja Pekka Nurmi Geologian tutkimuskeskuksesta, pääsihteeri Olavi Paatsola Kaivannaisteollisuus ry:stä sekä johtava konsultti Kalle Reinikainen Pöyry Finland Oy:stä. Esityksissä tuotiin painokkaasti esille kaivostoiminnan merkitys Pohjois-Suomen kuntien taloudelle ja asukkaille. Samalla esiteltiin kaivostoimintaa koskevan lainsäädännön ja lupakäytäntöjen uudistumista sekä kaivostoiminnan sosioekonomisten vaikutusten huomioimista ja ennakointia.

Kuva: OuLUMA – Kati Kyllönen

Maan alla ja päällä-seminaarin päätti paneelikeskustelu kaivostoiminnan merkityksestä Suomessa. Paneelin puheenjohtajana toimi tietokirjailija Risto Uimonen ja panelisteina olivat Lapin yliopiston professori Asko Suikkanen, maakuntajohtaja Esko Lotvonen Lapin liitosta, johtava konsultti Kalle Reinikainen, Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppinen ja professori Hannu Törmä. Yleisöllä oli myös mahdollisuus esittää kysymyksiä panelisteille.

Tarkempaa tietoa Oulu Mining Schoolin toiminnasta löydät alla olevasta osoitteesta.

  1. http://www.oulumining.fi/
  2. Tulosta kolumni

Kati Kyllönen toimii suunnittelijana Oulun yliopiston LUMA-keskuksessa. Koulutukseltaan hän on fyysikko sekä fysiikan, kemian ja matematiikan opettaja.

Ei kommentteja artikkelille “Maan alla ja päällä -seminaari

Kirjoita kommentti