Haapaveden lukiolaisten vierailu kemian laitokselle

perjantaina 11. kesäkuuta 2010 | | Ei kommentteja

Oulun yliopiston kemian laitos sai vieraita lauantaina 22.5.2010, kun ryhmä Haapaveden lukion opiskelijoita saapui yliopistolle tekemään kemian laboratoriotöitä. ”Kyseessä on monivuotinen perinne. Koulumme yhteistyö Oulun yliopiston kanssa on tiivistä”, lukiolaisia luotsannut kemian lehtori Heidi Nurkkala kertoo.

Laboratoriokurssin kohokohta

Vierailu yliopistolle sisältyy Haapaveden lukiossa järjestettävään kemian laboratoriokurssiin. Tänä vuonna yliopistovierailulle lähti mukaan 16 kurssin osallistujaa. Heidi Nurkkala kertoo: ”Tämän kurssin aikana teemme laboratoriotöitä myös koululla, mutta sen lisäksi vierailemme omalla paikkakunnalla apteekissa ja ympäristölaboratoriossa. Kurssin kohokohtana on vierailu yliopistolle.”

Haapaveden lukiossa on noin 150 opiskelijaa, joille on tarjolla kaksi erilaista kemian laboratoriokurssia. Koulullakin tehdään kemian perustöitä, mutta yliopistolle tuleminen mahdollistaa esimerkiksi spektrofotometrin käyttämisen. ”Olemme perinteisesti käyneet yliopistolla tekemässä nikkelin gravimetrisen määrityksen ja raudan spektrofotometrisen analyysin”, Nurkkala kertoo.

LUMA-yhteistyön hyviä tuloksia

Nurkkalan kokemusten mukaan vierailu yliopistolle on hyödyllinen ja siihen kannattaa siksi satsata. ”Opiskelijat pääsevät näin tekemään laboratoriotöitä muuallakin kuin omalla koululla ja saavat samalla vähän nähdä, millaista kemian opiskelu yliopistolla on”, Nurkkala toteaa. Vierailut kannattavat myös siinä mielessä, että laboratoriokurssilla tehdyt työt lasketaan opiskelijoiden hyväksi, jos he päätyvät yliopistolle opiskelemaan kemiaa. Haapaveden lukiosta onkin vuosien varrella hakeuduttu innokkaasti kemian yliopisto-opintojen pariin.

Nurkkalan mukaan suhtautuminen LUMA-yhteistyöhön on Haapaveden lukiossa kaikin puolin hyvin positiivista. Lukio on myös mukana parhaillaan käynnissä olevassa OuLUMA-projektissa. Haapavedellä projektissa keskitytään laboratoriotöiden kehittämiseen, ja projektiin liittyen lukiossa on juuri uudistettu kemian ja fysiikan luokkatila sekä saatu uusia mittauslaitteita ja laboratoriovälineitä opetuskäyttöön.

Haapaveden lukion verkkosivut löytyvät osoitteesta http://lukio.haapavesi.fi/.

Kuvat: OuLUMA – Tiina Komulainen
  1.  Tulosta kolumni

Kati Kyllönen toimii suunnittelijana Oulun yliopiston LUMA-keskuksessa. Koulutukseltaan hän on fyysikko sekä fysiikan, kemian ja matematiikan opettaja.

Ei kommentteja artikkelille “Haapaveden lukiolaisten vierailu kemian laitokselle

Kirjoita kommentti