AMMATIKKAtop – Ammattiopistojen oma matematiikkakilpailu

keskiviikkona 15. syyskuuta 2010 | | Ei kommentteja

Tekniikan Opettajat TOP ry. järjestää vuosittain ammatillisen toiseen asteen opiskelijoille matematiikan osaamisen lisäämiseen tähtäävän kilpailun, AMMATIKKAtopin. Tänä vuonna järjestetään jo yhdeksäs peräkkäinen kilpailu. Pohjois-Suomeen ja varsinkin Ouluun on perinteisesti tullut menestystä kilpailun eri sarjoissa. Toivottavasti menestys jatkuu tänäkin vuonna.

Image: FreeDigitalPhotos.net

Kisasta hyötyä jatko-opintoihin

Oulun seudun ammattiopiston Myllytullin yksikön lehtorin, matematiikan opettaja Tiina Kaakisen mukaan kisalla on tärkeä merkitys erityisesti niille opiskelijoille, jotka tähtäävät jatko-opinnoissaan korkeakouluopintoihin: ”AMMATIKKAtop-kilpailun tehtävien sisällöt ovat vaativampia kuin ammatillisen perusopetuksen sisällöt. Kilpailussa testataankin laajempaa osaamista ja toisaalta tehtävät poikkeavat myös siitä, mihin pitkän matematiikan lukio-opinnoissa totutaan. Kilpailua varten kannattaakin treenata ylimääräistä ja harjoitella itsenäisesti.” Kilpailutehtävien vaatimustaso ja kilpailutilanteeseen osallistuminen antavatkin Tiinan mukaan hyvää harjoitusta vaikkapa pääsykokeisiin tai ylioppilaskirjoituksiin.

Osalla kilpailussa menestyneistä Myllytullin yksikön opiskelijoista on ollut kaksois- tai kolmoistutkinnon kautta opintoja myös lukion matematiikasta, mutta tämä ei ole mitenkään välttämätöntä pärjäämisen kannalta. Tiina Kaakisen mukaan ainakin Myllytullin yksikössä kilpailuun osallistuville opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus osallistua valinnaiselle opintojaksolle, jossa heitä valmennetaan tulevaan kilpailuun matematiikan teorian ja aiemmissa kilpailuissa käytettyjen tehtävien avulla. Opiskelija saa kurssille ja kisaan osallistuttuaan yhden valinnaisen opintojakson hyväksytyn suorituksen.

Syksyllä 2010 kisaan valmentavaa ohjausta tarjotaan verkon kautta. ”Verkon kautta tarjottavalla ohjauksella toivomme AMMATIKKAtop-kilpailuun enemmän osallistujia erityisesti Oulun seudun ammattiopiston muista yksiköistä”, toivoo Tiina Kaakinen.

Tiina suositteleekin AMMATIKKAtop-kilpailua ammattiin opiskeleville suurena mahdollisuutena: ”Kilpailuun valmistautuessa osaavassa valmennuksessa ja töitä paiskimalla, eli laskuja laskemalla, opiskelija voi löytää itsestään todellisen LUMA-osaajan. Tie tulevaisuuden tekemiseen kulkee laskujen kautta!”

Opiskelijoiden kokemuksia

Myllytullin yksikön oppilaista viime vuonna menestyivät erityisen hyvin Satu Piirainen ja Anja Pääkkö. Satu voitti AMMATIKKAtop-kilpailun sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan sarjan. Anja tuli toiseksi matkailu-, ravitsemus- ja talousalan sarjassa. Molemmat osallistuivat kilpailuun oman matematiikan opettajan houkuttelemana. Satu Piirainen kuvailee kilpailua haastavaksi: ”Osallistuin kilpailuun kahtena vuonna peräkkäin. Kun toisena vuonna luin myös samaan aikaan matematiikkaa ylioppilaskirjoituksia varten, kilpailu tuntui helpommalta. Varmasti taitojen karttumisella oli osuutta asiaan.”

AMMATIKKAtop-voittaja Satu Piirainen. Kuva: Jussi Tyni

AMMATIKKAtop-kilpailun tehtävät pääsivät yllättämään Anja Pääkön: ”Ne olivat todella käytännönläheisiä. Piti todella tajuta mitä tehtävässä haetaan ja mitä siinä täytyy laskea.” Pelkkä mekaaninen laskeminen ei siis vie pitkälle tässä kisassa!

Tämän syksyn kisa

Kilpailua mainostetaan ammattiopistoissa ympäri Suomen, erityisesti niissä ryhmissä, joissa on toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoita. Kilpailusta tulee tiedotteita ilmoitustauluille. Oppilaitosten ilmoittautuminen kisaan päättyy torstaina 16.9. ja itse kilpailupäivä on 11.11.2010. Tsemppiä kaikille osallistujille!

Lisätietoja AMMATIKKAtop-kilpailusta löydät Tekniikan Opettajat TOP ry:n verkkosivulta osoitteesta http://www.tekniikanopettajat.fi/page6/page6.html.


Jussi Tyni on matemaattisten aineiden opettaja.

Ei kommentteja artikkelille “AMMATIKKAtop – Ammattiopistojen oma matematiikkakilpailu

Kirjoita kommentti