Kuka laskee kesällä?

perjantaina 3. syyskuuta 2010 | | Ei kommentteja
Kuva: Tiina Komulainen

Opiskeluun löytyy motivaatiota kesälläkin!

Oulun yliopiston matemaattisten tieteiden laitos järjestää lukiolaisille kesäkursseja, joilla on tarkoitus kerrata ja palautella mieliin edellisen lukuvuoden matematiikan asioita. Kurssit järjestetään koulun alkua edeltävällä viikolla, joten se takaa myös hyvän alun tulevaan lukuvuoteen.

Kursseja on järjestetty 2000-luvun alkupuolelta lähtien ensin Vaalassa ja sitten Oulussa. Tällä hetkellä kurssipaikkoja löytyy eripuolilta Pohjois-Suomea. Kursseja järjestetään lukioon meneville, lukiossa vuoden opiskelleille ja tuleville abeille. Suurin osa kurssilaisista on erittäin motivoituneita, eikä kesällä opiskelu tuota vaikeuksia. Motivaatiota lisää seuraavan vuoden lukio-opinnot, jotka sujuvat huomattavasti helpommin, kun vanhat asiat ovat tuoreessa muistissa.

Kurssilaiset ovat pitäneet ilmapiiriä sopivat rentona, mutta silti opiskelu on ollut tehokasta. Ryhmäkoot eivät ole kovin suuret, joten opettajalla on aikaa neuvoa jokaista oppilasta kerrallaan. Lisäksi kursseilla pelataan matemaattisia oppimispelejä ja ratkotaan erilaisia pulmia.

Ohjaajat aineenopettajaopiskelijoita

Kuva: Hanna Mansikka

Kesäkurssien ohjaaminen on ollut erittäin haluttua puuhaa aineenopettajaksi opiskelevien joukossa. Opiskelijat saavat kurssista pienen korvauksen, mutta opetuskokemus on rahaa paljon tärkeämpää.

”Sain paljon arvokasta kokemusta tuntien suunnittelusta ja pitämisestä” toteaa ensimmäistä kertaa kurssia vetänyt Anne-Maria Kivistö. ”Oli mukavaa, että ensimmäisellä kerralla pääsi opettamaan pientä ryhmää. Kun ensimmäinen opetuskokemus oli kutakuinkin onnistunut, tuli paljon itseluottamusta opettamisen suhteen!”

Kertaaminen on tärkeää

”Matematiikka ja sen opiskelu tarvitsee aikaa ja sen kertaaminen pitäisi hajauttaa pitkälle aikavälille” kertoo Keminmaan lukion matematiikan opettaja Sirkka Tiihala.

”Koska itsenäinen kertaaminen on monille oppilaille vaikeaa, niin tälläinen ohjattu kertaus sopii hyvin. Tietysti myös, jos asioihin on jäänyt aukkoja, niin uudelleen asian käyminen läpi voi selventää aukkokohtia”.

Keminmaassa järjestettiin kertauskurssi nyt ensimmäistä kertaa. Oppilaat olivat tyytyväisiä kurssin antiin. Myös paikkana Keminmaa on otollinen kursseille, sillä osallistujia tulee Keminmaan lisäksi Kemistä, Tervolasta ja Torniosta. ”Se, että tämä oli oppilaille ilmaista, tuo myös tasa-arvoa – eli kaikki innokkaat voivat osallistua” Sirkka toteaa.

Lukio-opinnot avain yliopisto-opintoihin

Lukio-opintoihin ja ylioppilaskokeeseen panostaminen kannattaa, sillä tällä hetkellä hyvillä ylioppilaskokeen arvosanoilla voi taata suoran opiskelupaikan joissakin oppilaitoksissa.

Valtioneuvoston viestintäyksikön tiedotteesta käy ilmi, että opintojen edistymistä yritetään parantaa eri keinoin. Ensimmäistä opiskelupaikkaansa hakevia suositaan lisäämällä ylioppilastutkinnon painoarvoa opiskelijavalinnoissa sekä siirtämällä korkeakouluopintoja jo suorittaneet erillisvalintakiintiöön.

Kuva: Hanna Mansikka
  1. Tulosta kolumni

Hanna Mansikka on matemaattisten aineiden opettaja.

Ei kommentteja artikkelille “Kuka laskee kesällä?

Kirjoita kommentti