Teoriaa ja käytäntöä laboratorioalalla

Avainsanat: laboratorioala, OAMK, opiskelijaelämä, opiskelu OAMK:ssa

Kuka olet ja mitä opiskelet?

Olen Henna Jänkälä ja opiskelen ensimmäistä vuotta Oulun seudun ammattikorkeakoulussa Tekniikan yksikössä laboratorioanalyytikoksi (Laboratorioalan ko.)

Kuinka päädyit opiskelemaan alaasi?

Ennen ammattikorkeaan tulemista suoritin ylioppilastutkinnon Kemin Lyseon lukiossa. Opiskelin jo lukiossa kemiaa, fysiikkaa ja matikkaa, joten korkeakouluhakuni suuntautuivat kemian alalle.

Valitsin yhdeksi hakukohteeksi laboratorioalan, koska koulutusohjelma tarjoaa mukavasti niin teoriaa, kuin myös käytännön laboratoriotehtäviä. Opiskelemaan pääsin Tekniikanyksikön pääsykokeiden kautta.

Millainen on tyypillinen opiskelijan päiväsi?

Laboratorioalalla on vaikea kuvailla ”tyypillistä päivää”, sillä opiskelemme osan viikosta luokassa teoriaa ja osan viikosta taas olemme laboratorioissa harjoittelemassa käytännön asioita. Pääosin työskentelen kuitenkin ryhmässä ystävien kanssa niin laboratorioissa kuin luokassakin.

Toki itsenäinen opiskelu on myös mahdollista, mutta ryhmässä työskentely on mielestäni itselleni parempi vaihtoehto, sillä silloin saan heti muilta apua, jos opiskelu tökkii ja yhdessä jaksaa muutenkin paremmin.

Mikä opinnoissasi on yllättänyt?

Opintojen sujuvuus ja mielenkiintoisuus. Aluksi ajattelin, etten pysy mukana tahdissa, sillä motivaationi opiskelua kohtaan lukiossa ei aina ollut sitä mitä se olisi voinut olla. Mutta huomasin heti ensimmäisen kuukauden aikana, että tämähän onkin vähän hauskempaa kuin lukiossa.

Ammattikorkeassa melkein kaikki mitä olemme opiskelleet on tehty käytännönläheisemmäksi ja kerrotaan miten niitä asioita voimme soveltaa käytännössä. Esimerkiksi enää ei ole tarvinut opiskella vektoreita tietämättä mihin niitä ikinä tulee tarvitsemaan.

Oli myös hauska huomata, ettei tarvitse osata juurikaan kemiaa eikä vaadita, että olet lukenut pitkää matikkaa tai fysiikkaa tullaksesi tänne opiskelemaan. Kemian opiskelu aloitettiin perusteista kuten myös matikan ja fysiikankin. Vaikka kylläpä ne siittä nopeasti haastaviksi saatiin.

Millä perusteella valitset kurssisi?

Täällä on suunniteltu valmiiksi ensimmäisen vuoden opiskelijoille lukujärjestykset, joten en ole vielä päässyt valitsemaan itse kurssejani. Mutta valmiit lukujärjestykset helpottavat opiskeluihin totuttelua.

Kuva: jscreationzs / FreeDigitalPhotos.net

Kerro tarkemmin jostakin kurssista, jolle osallistut juuri nyt!

Tällä hetkelle meneillä on mm. orgaanisen kemian kurssi. Kurssiin sisältyy teoriaa ja käytäntöä. Teoria on ollut hauskaa molekyylien piirtämistä ja nimeämistä. Hieman vaihtelua tähän mennessä olleisiin kemian kursseihin, sillä laskeminen jää vähemmälle.

Laboratoriotehtävät ovat olleet vielä hauskempia kuin teoria, sillä olemme muun muassa itse valmistaneet aspiriinia.

Millaisia terveisiä lähettäisit alastasi kiinnostuneelle nuorelle?

Laboratorioala on ehdottomasti hyvä vaihtoehto jos haluat pelkän lukemisen sijasta myös testata käytännössä, miten ne asiat oikein tapahtuvatkaan.


Ei kommentteja artikkelille “Teoriaa ja käytäntöä laboratorioalalla

Kirjoita kommentti