Työnä opiskelu

maanantaina 25. lokakuuta 2010 |

Avainsanat: Matemaattisten tieteiden laitos, opiskelu Oulun yliopistossa, Oulun yliopisto, työelämä

Kuka olet ja mitä olet opiskellut?

Olen Matti Nuortio ja tällä hetkellä suoritan  tohtorin tutkintoa Oulun Yliopistossa. Lukiossa minua kiinnostivat lukuaineet ja musiikki, yläasteella myös kuvaamataito. Matematiikka kiinnosti eniten ja lähdin sille tielle Ouluun opiskelemaan. Opiskelut aloitin vuonna 2001 ja Maisteriksi valmistuin 2006.

Miltä opiskeluaika tuntui?

Opiskeluaika oli  elämän parasta aikaa! Opiskelussa parasta oli ennalta tuntemattoman asian oppiminen ja matemaattisen teorian rakentumisen tajuaminen. Lisäksi erityisen tärkeänä pidin sosiaalisia kontakteja, joita sain osallistumalla muuhun opiskelijatoimintaan, kuten kiltatoimintaan. Sitä kautta syntyivät myöhemmän elämän kannalta välttämättömät verkostot.

Mitä teet nyt työksesi ja mitä se pitää sisällään?

Opiskelujen jälkeen aloitin jatko-opinnot Oulun yliopistossa ja se on työtäni tällä hetkellä. Työtehtäviini kuuluu jatko-opintojen tekemistä, väitöskirjan kirjoitamista sekä työmatkoja alan konferensseihin. Lisäksi opetan yliopistossa jonkin verran. Akateemisessä työssä on mukavaa uuden matematiikan luominen sekä oma vapaus, mitä ei ehkä ole monissa yrityksissä.

Mitä jatko-opinnot vaativat?

Pitkäjänteisyyttä ja motivaatiota ja lisäksi kovaa halua selvitä vähintään 4 vuotta kestävästä jatkokoulutusmyllystä, jonka aikana ei aina välttämättä näe tunnelin päähän asti. Tähän sisältyy tietenkin arvostus ja kiinnostus omaa tieteenalaa ja sen tutkimusongelmia kohtaan. Toki tarvitaan riittävää kykyä onnistua jatko-opinnoissa myös taidollisesti.

Mitkä ovat työsi haasteet?

Uutta tulee jatkuvalla syötöllä. Koko ajan pitää sekä edistää omaa tutkimusalaa että seurata naapureita. Kansainvälisesti pitää vierailla paljon ja kutsua myös vieraita, että pysyy kärryillä edes osasta – kaikesta ei voi pysyä kärryillä. Pitää pystyä aikatauluttamaan tekemiset niin, että on aikaa sekä omille jutuille että kontakteille. Tarvittaessa pitää pystyä priorisoimaan ja karsimaan. Nykyään vain aivan huikea poikkeusyksilö voi hallita kaiken.

Mikä työssäsi on palkitsevaa?

Uuden löytäminen ja se, että joku muu jostain muualta pitää saavutettuja tuloksia kiinnostavina.

Kenelle voisit suositella tutkijaksi ryhtymistä ja mitä se vaatii?

Riittävän hyvälle ja motivoituneelle maisterille, DI:lle tai muulle. Näen, että jatkokoulutus pätevöittää tiedeyhteisössä työskentelyn lisäksi hyvin myös tiettyihin muun työelämän asiantuntijatehtäviin. Se on tae vaativasta oman alan hallinnasta ja kyvystä isojen projektien läpivientiin.

Erityisesti pitää kuitenkin olla kiinnostunut oman tieteenalan tarjoamista tieteellisistä haasteista, koska ne ovat tavallaan ainoa asia, minkä parissa joutuu seuraavat 4-5 vuotta painimaan jatko-opinnot aloittaessaan.


Ei kommentteja artikkelille “Työnä opiskelu

Kirjoita kommentti