Virittäydy LUMA-taajuudelle!

perjantaina 1. lokakuuta 2010 | | Ei kommentteja

OuLUMA-keskuksen uusin aluevaltaus on oman blogi-osuuden aukaiseminen OuLUMA-portaalissa. LUMA-taajuudella -blogissa nuoret kertovat nuorille korkeakouluopiskelusta.

Blogihan on verkkosivu tai -sivusto, johon yksi tai useampi kirjoittaja kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti ja päiväkirjamaisesti omista ajatuksistaan. Vanhat tekstit säilyvät kronologisesti luettavina ja muuttumattomina uusista teksteistä huolimatta. Blogissa on mahdollista julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvien, videokuvan tai äänen muodossa.

Kaikki blogit eivät ole yleispäiväkirjoja, vaan keskittyvät johonkin aiheeseen. LUMA-taajuudella -blogit keskittyvät nimensä mukaisesti LUMA-aineiden opiskeluun. Tavoitteena on esitellä opiskelijan arkea nuorten omalla kielellä. Toisaalta myös OuLUMA-hankkeessa mukana olevat oppilaitokset, eli Oulun yliopisto ja Oulun seudun ammattikorkeakoulun tekniikan yksikkö saavat blogeista näkyvyyttä. LUMA-taajuudella -blogia mainostetaan erityisesti toisen asteen ja yläkoulun oppilaille.

Korkeakouluopiskelu etukäteen tutuksi

Tavoitteenamme on, että toiminnassamme mukana olevat oppilaitokset ja koulutusohjelmat tulevat blogeja lukeville tutuiksi. Kun tällainen lukija miettiin lukion tai ammattiopiston jälkeen korkeakouluopiskelua, ovat blogeista tutut oppilaitokset ja koulutusohjelmat toivottavasti helpommin lähestyttäviä kuin muut, tuntemattomammat vaihtoehdot.

Toinen tavoitteemme blogien kautta tarkentaa yläkoululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden mielikuvia korkeakouluopiskelusta. Lukiolaiset vierailevat abi-vuotenaan päivän verran tutustumassa yliopistoon, yläkoululaisilla tarttumapintaa ei ole tämänkään verran. Faktatietoa aloituspaikoista, hakijamääristä, työllistymisluvuista ja mahdollisista ammattinimikkeistä voidaan tarjota koulujen oppilaanohjauksessa, mutta osaako opo kertoa siitä, mitä korkeakouluopiskelu konkreettisesti on ja mitä se vaatii?

LUMA-taajuudella -blogissa opiskelijat kertovat omin sanoin opiskelustaan. Blogia seuraavalle laskuharjoitukset, tentit, oppimateriaalit, killat, luennot, bileet, vaihto-opiskelu ja muut korkeakouluopiskeluun kuuluvat asiat tulevat tutuksi.

Lisää kiinnostusta LUMA-aineisiin

Tähän mennessä OuLUMA-portaalin pääasiallisia sisältöjä, eli opetusmateriaalia ja kolumneja on mainostettu pääasiassa opettajille ja oppilaanohjaajille. Toiveenamme on, että blogi-osuutta seuraavat nuoret eksyvät lukemaan myös portaalin opetusmateriaaleja ja kolumneja. Tämä saattaa jollekin lisätä kiinnostusta LUMA-aineisiin ja toiselle avata jotakin hankalaa kurssia. Näin peruskoulun ja toisen asteen opiskelijat saattaisivat myös oma-aloitteisesti löytää myöhemmin syksyllä OuLUMA-portaalissa avattavan Opiskelu-osion, jossa tulee olemaan tietoa Oulun seudun korkeakoulujen LUMA-opiskelupaikoista.

Miten oikea taajuus löytyi?

Syksyllä ennen korkeakouluopintojen alkua OuLUMA-keskus kartoitti Oulun yliopiston luonnontieteellisen tiedekunnan laitoksien ja Oulun seudun ammattikorkeakoulun tekniikan yksikön henkilökunnan kanssa sopivia blogaajia. Haimme opinnoissaan eri vaiheissa olevia ihmisiä. Aloittavia, lopputyötä tekeviä, opettajaksi auskultoivia… Toisaalta halusimme blogaajaksi henkilöä, joka tiedettiin suhteellisen sujuvasanaiseksi, ettei blogikirjoituksia tarvitsisi kärttää ja odottaa ja kirjoittaja saisi tuotettua niihin luontevasti mielenkiintoista sisältöä.

Onneksi sopivat kirjoittajat löytyivät nopsaan. Kuluvan lukuvuoden aikana haemme vielä kirjoittajia Oulun yliopiston teknillisestä tiedekunnasta ja mahdollisesti myös toisen asteen opiskelijoita kertomaan pitkän matematiikan tai kaksoistutkinnon riemuista.

Samaan aikaan toisaalla www-suunnittelijamme oli loihtinut LUMA-taajuudella -blogille oman osion OuLUMA-portaaliin ja luonut sille muusta portaalista eroavan ulkoasun. Toivottavasti blogi-osion ulkoasu miellyttää kohderyhmän silmää!

Tällä hetkellä blogien ylläpitäminen alkaa olla jo melkoisen automatisoitunutta. Jokaiselta kirjoittajalta putkahtaa toimistolle noin kirjoitus viikossa ja me päivitämme kirjoituksen LUMA-taajuudella -blogiin, hienosäädämme mukaan laitetut valokuvat ja lisäämme ne tekstiin. Nyt vain odotellaan, että kohderyhmäksi ajateltu lukijakunta löytää LUMA-taajuudella -blogin! Edessä on vielä kovasti verta, hikeä ja kyyneliä mainostyön muodossa…

  1. Siirry tästä suoraan LUMA-taajuudella -blogiin!

Jussi Tyni on matemaattisten aineiden opettaja.

Ei kommentteja artikkelille “Virittäydy LUMA-taajuudelle!

Kirjoita kommentti