Abit toivat Oulun yliopistoon säpinää

perjantaina 12. marraskuuta 2010 | | Ei kommentteja

Oulun yliopistolla järjestettiin 10.-11.11.2010 Abi-päivät jo 22. kerran. Kahden päivän aikana yliopistolla vieraili yli 4000 korkeakouluopinnoista kiinnostunutta lukiolaista Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelta.

Oulun yliopiston vetovoima puree

Abi-päivät on tärkeä osa Oulun yliopiston markkinointia ja opiskelijarekrytointia. Viime vuonna Oulun yliopistoon haki 8752 hakijaa, joista yli puolet tulee yllä mainituilta alueilta. Oulun yliopistoa voidaankin sanoa puolen Suomen yliopistoksi. Sen vetovoima Pohjois-Suomen suurimpana korkeakouluna on vahva; hakijoiden määrä kasvoi yhdeksän prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Hakijoiden runsaan määrän lisäksi Oulun yliopistoon halutaan motivoituneita opiskelijoita.

Keskusaulan vilinässä

Abi-päivien aikana esittäytyivät niin tiedekunnat kuin koulutusohjelmatkin. Oulun yliopiston lisäksi koulutustarjontaansa olivat esittelemässä muun muassa Oulun seudun ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto ja Kajaanin ammattikorkeakoulu. Keskusaula täyttyi koulutusohjelmia esittelevien ainejärjestöjen ständeistä. Lukiolaisia houkuteltiin niiden ääreen karkeilla, peleillä ja näyttävillä demonstraatioilla.

Heli Piirainen oli saapunut Abi-päiville Kuhmon yhteislukiosta. Piirainen on etsinyt ahkerasti tietoa opiskelupaikoista muun muassa lukemalla netin keskustelupalstoja ja juttelemalla korkeakouluopiskelijoiden kanssa. ”Sain uutta tietoa Oulun seudun ammattikorkeakoulun opiskelijavalintaperusteista ja yllätyin siitä iloisesti”, Piirainen summaa päivän antia.

”Kaikki yhtä perhettä”

Luonnontieteellinen tiedekunta esittäytyi abeille dekaani Jouni Pursiaisen ja opintoasiainpäällikkö Heikki Kuoppalan johdolla. Tilaisuudessa abit kuulivat luonnontieteiden yhteiskunnallisesta merkittävyydestä ja luonnontieteilijöiden työllistymisestä, mutta myös yksityiskohtaisempaa tietoa tiedekunnan kahdeksasta eri koulutusohjelmasta ja niiden opiskelijavalintaperusteista. Luonnontieteelliselle alalle pyrkivän lukiolaisen kannattaa panostaa LUMA-aineiden opiskeluun, sillä niissä menestyminen avaa monia ovia opiskelupaikkaa hakiessa.

Maantieteen ja matemaattisten tieteiden koulutusohjelmien esittelyissä riitti alasta kiinnostuneita abeja huoneen täydeltä. Maantieteen laitoksen amanuenssi Topiantti Äikäs valaisi abeja tiiviillä tietopaketilla maantieteen olemuksesta ja sen opiskelusta. Äikkään sanoin maantieteen laitoksella henkilökunta ja opiskelijat ovat ”kaikki yhtä perhettä”. Maantieteen laitoksella pyritäänkin rentoon ilmapiiriin ja tutustuminen toisiin opiskelijoihin käy helposti maantieteen ainejärjestön Atlaksen järjestämien aktiviteettien kautta.

Matemaattisten tieteiden laitoksen opintoneuvoja Tero Vedenjuoksu puolestaan kertoi abeille yliopistomatematiikan eroavan melkoisesti lukiossa opiskeltavasta matematiikasta. ”Siitä huolimatta, ette kuitenkaan ole turhaan opiskelleet matematiikkaa lukiossa”, Vedenjuoksu rohkaisi abeja. Matematiikan luonne on erilainen yliopistossa, tärkeintä ei ole oikean vastauksen saaminen, vaan ymmärrys siitä, miten vastaukseen päädytään. Tulevien matematiikan opiskelijoiden on myös tärkeää muistaa, että mieltä askarruttaviin kysymyksiin saa ja pitääkin kysyä neuvoa tuutoreilta ja toisilta opiskelijoilta.


Merja Vaaramaa on koulutukseltaan luonnonmaantieteilijä ja työskentelee suunnittelijana OuLUMA-keskuksessa.

Ei kommentteja artikkelille “Abit toivat Oulun yliopistoon säpinää

Kirjoita kommentti