Tähtitieteen teemapäivä Tiedekeskus Tietomaassa

maanantaina 15. marraskuuta 2010 | | Ei kommentteja

Tiedekeskus Tietomaassa järjestettiin tähtitieteen teemapäivä lauantaina 13.11. Teemapäivään sisältyi monenlaista tähtitieteeseen liittyvää ohjelmaa, josta vastasivat tähtitaivaan havainnoinnin ja tähtivalokuvauksen asiantuntijat: Tietomaan alakerrassa oli nähtävillä kaukoputkia, tähtivalokuvia ja tähtiharrastukseen liittyvää kirjallisuutta, joiden saloihin yleisöä opastivat oululaisen tähtiharrastusyhdistys Arktoksen edustajat ja tähtitieteen opiskelijat. Tämän lisäksi tarjolla oli kaksi tähtitiedeteemaa valaisevaa esitystä Tietomaan auditoriossa.

Oulun yliopiston tähtitieteen dosentti Pertti Rautiainen esitteli kello 11.00 alkaen Tietomaan auditoriossa tähtitaivaan kohteita. Esityksessä tarkasteltiin juuri nyt Oulussa näkyvää tähtitaivasta ja sivuttiin myös sitä, miten erilainen tähtitaivas on etelämmästä, esimerkiksi Välimeren seudulta, tarkasteltuna ja miten tähtitaivas on muuttunut vuosituhansien kuluessa. Rautiainen antoi perheen pienimmillekin sopivia vinkkejä tähtiharrastuksen aloittamiseen: on tärkeää muistaa lämmin vaatetus ja löytää pimeä ja turvallinen tarkkailupaikka. Rautiainen havainnollisti esityksessään tähtitaivaan kohteita helppokäyttöisellä Stellarium-ohjelmalla, jonka voi ladata myös kotikoneelle ilmaiseksi osoitteesta http://www.stellarium.org/.

Kello 13.00 alkaen auditoriossa kuultiin päivän toista puhujaa, kun Suomen tähtivalokuvauksen huippuihin kuuluva lehtori Kari Kaila esitteli tähtitaivaan ilmiöitä ja niiden valokuvausta. Kailan itse ottamissa valokuvissa nähtiin tähtitaivaan lisäksi erilaisia kuuhun ja planeettoihin liittyviä ilmiöitä kuunpimennyksestä planeetojen ylikulkuihin. Vaikka nykyisin on käytettävissä digikameroita, tähtitaivaan kuvaamiseen sisältyy edelleen haasteita, sillä esimerkiksi valosaaste ja tähtikuvioiden liike taivaannavan ympäri hankaloittavat tarkkojen tähtikuvien nappaamista. Toisinaan onnistuneen kuvan saaminen edellyttää pitkää odottelua tai kuvan saa otettua vain, jos sattuu juuri oikeaan paikkaan juuri oikealla hetkellä!


Kati Kyllönen toimii suunnittelijana Oulun yliopiston LUMA-keskuksessa. Koulutukseltaan hän on fyysikko sekä fysiikan, kemian ja matematiikan opettaja.

Ei kommentteja artikkelille “Tähtitieteen teemapäivä Tiedekeskus Tietomaassa

Kirjoita kommentti