Vaihdossa olemisesta

12.11.2010 |

Vaihdossa oleminen on ennen kaikkea uusiin ihmisiin, kulttuureihin ja tapoihin tutustumista. Opiskelukin on tärkeää, mutta täällä ollessa tulee käytännön pakostakin otettua etäisyyttä kotimaan arkisiin rutiineihin.

Tähän mennessä olen tavannut muita opiskelijoita, opettajia, tutkijoita sekä matkaajia jokaiselta asutulta mantereelta. Ajatusten vaihtaminen vieraiden kulttuureiden edustajien, niin muslimien kuin hindujenkin kanssa on ollut erittäin antoisaa. Vähäisetkin henkilökohtaiset ennakkoluulot on rapisseet sitä mukaan mitä enemmän on ollut tekemisissä ihmisten kanssa, joiden ajatusmaailman noin lähtökohtaisesti luulisi olevan hyvinkin erilainen. Aina löytyy hyvinkin samanlaisia kiinnostuksen aiheita, ajatuksia sekä mielipiteitä.

Usein keskustelun aiheena onkin juuri eri maiden opiskelukulttuurit ja opiskelijan elämä noin yleensäkin. Suomalaisena opiskelijana oleminen ei muualle verrattuna kuulosta yhtään hassummalta. Tähän mennessä on ainakin oppinut arvostamaan kotimaista koulutusjärjestelmää, sen maksuttomuutta ja korkeakoulu opiskelijoiden tukijärjestelmää. Siinä missä muualla, Euroopassakin, itsensä kouluttaminen on suhteellisen kallista, eikä kaikilla siihen ole mahdollisuutta, Suomessa teoriassa riittää omat kyvyt ja motivaatio, jos todella haluaa panostaa omaan tulevaisuuteen. Esimerkiksi täällä paikallisille jo pelkät lukukausi maksut muodostavan hyvinkin huomattavan summan. Jos siihen vielä lisää asumisen ja muun elämisen, alkaa ymmärtämään miksi opiskelijoilla tuntuu olevan pohjaton motivaatio menestyä koulussa. Eikä ympäröivän yhteiskunnan luoma paine ainakaan helpota tuskaa, sillä ilman korkeakoulusta ei arvostusta käytännössä yhteisöltä juurikaan liikene.

Viime viikkoinen syysloma vierailu Indonesiassa viimeistään herätti ajattelemaan kuinka hyvä onni on omalle kohdalle sattunut, kun on syntynyt Suomeen. Väkisinkin tuli hiukan syyllinen olo omasta varakkuudesta verrattuna osaan paikallisista, jotka asuivat vanerislummeissa länsimaalaisten luksus villojen naapurissa. Köyhyydestä huolimatta ihmiset jaksavat hymyillä ja olla ystävällisiä. Henkilökohtaisesti se saa arvostamaan omia mahdollisuuksia ja myös motivoi käyttämään ne hyväksi parhaansa mukaan, sillä itseensä panostaminen ei ole keneltäkään muulta pois…

Yksi kommentti artikkelille “Vaihdossa olemisesta

  1. Mielenkiintoisia ajatuksia, sopivasti tuohon ajattelija-kuvaan liittyen ;-) Juuri tänään keskusteltiin Tekniikan yksikössä opiskelijoiden ykkösryhmän kv-infossa, miten maailma avartuu ulkomailla ollessaan, kun vain uskaltaa kohdata toisen maan ja kulttuuripiirin ihmisiä. Tätä voi tottakai myös kotosalla tehdä, eli löytyy Suomestakin erilaisia kulttureja edistäviä ihmisiä, ja välillä havahtuu myös siihen, että suomalaisten välillä on merkittäviä toimintatapaeroja, esim. opetuskäytänteitä tms. Tsemppiä, Bastian, kv-suunnittelija

    Bastian Fähnrich | perjantaina 26. marraskuuta klo 14:18 #

Kirjoita kommentti