Yrittäjäksi oppii yrittämällä

tiistaina 23. marraskuuta 2010 | | Ei kommentteja

Rajapartners Oy on tiimiyritys, jossa Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun kolmannen vuosikurssin yrittäjyyteen suuntautuneet liiketalouden opiskelijat hankkivat yrittäjäosaamista harjoittamalla oikeaa yritystoimintaa. Päiväohjelman mukaiset viikkopalaverit, projektien työstämiset tai hallituksen kokous toteutetaan kuten missä tahansa yrityksessä, oikeasti – ei kuivaharjoitteluna.

Todellinen yritystoiminta osana opintoja

LiikeAkatemian nimellä kulkeva koulutus toteutetaan AMK:n Rajalla-kauppakeskuksesta vuokratuissa tiloissa, jotka toimivat siten myös harjoitteluyrityksen toimitiloina. Minä, allekirjoittanut, koordinoin koulutusta, mutta näen oman roolini pikemminkin valmentajana kuin opettajana. Ennen opetin yhtä ainetta enkä välttämättä oppinut tuntemaan opiskelijoita edes nimiltä. Nämä opiskelijat koen paljon läheisempinä, kuin perheenä, jolle toimin päätoimisena valmentajana. Tiedon jakamisen sijasta tuen opiskelijoita enemmänkin hankkimaan sitä itse, jakamaan keskenään ja soveltamaan käytäntöön. En kuvittelekaan olevani kaikkien alojen erikoisasiantuntija, mutta tiedän, kuka tiimissäni on se paras puollustaja tai paras maalintekijä.

LiikeAkatemialaisilla on perinteisestä luokkaopetuksesta jäljellä enää jonkin verran kielten ja tutkimustoiminnan kursseja. Muuten opinnot muotoutuvat lähinnä tiimipalavereistä, pienryhmäopiskelusta, oman tiimiyrityksen liiketoiminan kehittämisestä ja itsenäisestä tiedonhausta. Päätämme itse omasta päiväohjelmastamme, mutta meillä on kuitenkin läsnäolovelvoite jokaisena työpäivänä kello yhdeksästä viiteentoista. Käytännössä töitä tehdään monesti myös iltaisin ja viikonloppuisin. Henkilökohtaiset opetussuunnitelmat raamittavat itse kunkin yksilöllistä etenemistä. Teoriatietoakaan ei unohdeta, sillä opintojen aikana jokainen suorittaa kirjallisuutta 50 opintopisteen edestä, mikä tarkoittaa 30-40 teosta- ja tämä velvoite koskee myös minua valmentajana!

Monipuolista toimintaa

Rajapartners Oy tarjoaa yritysasiakkaille muiden muassa tapahtumien järjestelyä, markkinointikampanjoita, asiakastyytyväisyyskyselyitä sekä erilaisia tutkimuksia. Lisäksi se vastaa kanttiinitoiminnasta Tornion terveyskeskuksessa. Niin yritysmuotoon kuin toimialaankin liittyvät ratkaisut on opiskelijoiden tuotosta. Valmentaja ei ole osakkaana eikä yritys juridisesti muutoinkaan ole kytköksissä millään tavalla Kemi-Tornion AMK:hon.

Kanttiinin vastaavana toimiva opiskelija Anu Kantomaa pitää tärkeänä sitä, että tietoa pääsee soveltamaan heti käytännössä. Tämä opiskelumuoto on mielenkiintoinen, koska tässä ei tarvitse kulkea suorassa putkessa. Eihän se riitä, että tieto kaadetaan päälle, jos sitä ei osaa soveltaa. Tällainen opiskelu ei varmaankaan sovi kaikille, sillä tämä vaatii itsekuria ja omatoimisuutta, Kantomaa pohtii.

Markkinontiviestintään suuntautuva Ville Väänänen kirjoitti Ladies Night -iltaan puheita ja juontoja. Häntä LiikeAkatemiassa viehättää erityisesti opetustilanteiden vaihtelevuus. Kyllä tämä mielekkäämpää on kuin luokkaopetus, täällä päivät eivät ole samanlaisia, Väänänen toteaa.

Erikoistumalla, pikkuhiljaa jokaisesta pelaajasta kuoriutuu esiin kärkiosaaminen, joka aikanaan kannattelee häntä aikanaan yrittäjänä!


Mirva Juntti toimii Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun LiikeAkatemian vetäjänä ja valmentajana.

Ei kommentteja artikkelille “Yrittäjäksi oppii yrittämällä

Kirjoita kommentti