Aivobicia Tiedepäivässä

torstaina 2. joulukuuta 2010 | | Ei kommentteja

Oulun Normaalikoulu juhlii 50-vuotispäiväänsä juhlaviikolla, jonka jokaiselle päivälle on oma teema. Viikon kuluessa sekä perusasteen että lukion oppilaat perehtyvät koulun omaleimaiseen toimintaan ennen ja nyt. Viikko huipentuu perjantaina järjestettävään päivä- ja iltajuhlaan. Päiväjuhlassa julkaistaan dosentti Reijo Heikkisen laatima 50-vuotishistoriikki.

Teemana tiede ja tekniikka

Keskiviikon teemana oli tiede ja tekniikka. Yläkoulun oppilaat pääsivät kuulemaan lääketieteen opiskelijan Emmi Puustin luennon aiheesta aivot ja niiden toiminta. Luennon aikana oppilaat pääsivät kokeilemaan aivomallin eri osia, hankaluuksia tuotti saada aivojen eri osaset paikoilleen. Lisäksi luennolla keskusteltiin erilaisista sairauksista, kuten skitsofreniasta ja millä tavalla se näkyy aivojen toiminnassa.

Luennon jälkeen oppilaat pääsivät kiertämään erilaisissa työpajoissa. Unipisteessä oppilaat tutustuivat mitä on REM-uni ja millaista on unitutkimus. Keskustelua herätti myös unen tarve ja kuinka viikonloppuna vähäiset yöunet näkyvät maanantaiaamuna.

Muistipisteessä muisteltiin missä olimme kun WTC -iskut tapahtuivat tai kun Suomi voitti euroviisut.  Suurin osa oppilaista muisti missä oli ja osa jopa mitä oli tekemässä, kun kuuli uutisen! Lisäksi pisteellä testattiin muistia ennen muistitekniikkaharjoituksia ja jälkeen. Suurimmalla osalla tulos parani tekniikoiden avulla. Muistipisteen suosituinta antia oli aivobic, jossa listaa muisteltiin musiikin tahdissa.

Sokean pisteen etsintä, onko se löydettävissä?

Kolmannessa pisteessä oppilaat pääsivät testaamaan omaa näköaistiaan: miksi ihminen näkee ja mitä se näkee. Voiko näköaisti mennä halpaan? Oppilaat keskustelivat innokkaasti näyttääkö viiva suoralta vai ei ja missä kohti luokkaa täytyy olla havaitakseen viivan suoruuden. Sokean pisteen etsiminen paperilla olevien kahden pisteen avulla sai melkoisen vilskeen luokkaan, osalla sokeaa pistettä ei millään löytynyt ja osa taas kadotti pisteen varsin nopeasti.

”Päivä oli raskas, mutta antoisa,” totesi Normaalikoulun opettaja Katja Leinonen. Katja kiitteli päivän suunnitteluun ja toteutukseen osallistuneita opettajia, ”teimme ison työn tiedepäivän suunnittelussa ja päivä onnistui täydellisesti”. ”Parasta oli, että oppilaat viihtyivät ja innostuivat kokeilemaan pisteissä eri tehtäviä,” Katja tiivistää päivän antia.


Hanna Mansikka on matemaattisten aineiden opettaja.

Ei kommentteja artikkelille “Aivobicia Tiedepäivässä

Kirjoita kommentti