Tiedekerhossa on kivaa!

keskiviikkona 15. joulukuuta 2010 | | Ei kommentteja

Tänäkin syksynä on pyörähtänyt käyntiin Oulun alakouluille suunnattu Tiedekerho. Tänä syksynä kerhoja oli neljä Pöllönkankaan, Kuivasjärven ja Oulujoen kouluilla. Tiedekerhot järjestettiin yhteistyössä Oulun Yliopiston matemaattisten tieteiden laitoksen, Mannerheimin Lastensuojeluliiton sekä Tiedekeskus  Tietomaan kanssa.

Kerhokertoja on ollut syksyn aikana kuusi ja yksi kerta on kestoltaan puolitoista tuntia kerrallaan. MLL:ssä kerhotoiminnasta vastannut Mervi Karkkonen on tyytyväinen syksyn kerhoihin.  ”Yhteistyö on toiminut hyvin ja kerhot ovat pyörineet ongelmitta. Kerhoista on tullut ohjaajille hyvää palautetta ja kerhoja järjestettään myös ensi keväänä.”

Ohjaajat ovat Oulun matemaattisten aineiden opiskelijoita. Heille on järjestetty koulutus, jossa ohjaajat suunnittelevat kerhomateriaalia. Koulutukseen sisältyi Tietomaan lyhyt esittely, jossa kerrottiin mitä materiaalia ja ohjelmaa Tietomaa tarjoaa ohjaajille ja opettajille. Tietomaasta voi lainata muun muassa  materiaalisalkkuja erilaisten kemiallisten kokeiden suorittamiseen. Materiaalisalkkuihin voi tutustua tarkemmin osoitteessa http://www.tietomaa.fi/kouluille/kemian_tutkimussalkut.

Tiedettä lennokkeja lennättämällä

Pöllönkankaan 3-4 -luokkalaisten kerhossa oli tehty funktiokone, rakennettu ja lennätetty lennokeita, askarreltu rallirullia sekä tehty itse limaa Tietomaan salkun avulla. ”Ehkä kivintä oli liman tekeminen tai nämä rallirullat,” toteavat Niko, Jere ja Eetu Pöllönkankaan kerhosta. Ohjelmassa heillä oli viimeisellä kerralla Teknokkaan materiaaliin pohjautuvat rallirullat http://ouluma.fi/2010/07/rallirullat/ , jossa kerholaiset itse saivat askarrella mieleisensä rallirullan ja lopuksi otettiin kisa,  mikä rallirullista rullasi pisimmälle.

Jere oli tehnyt rallirullan, jossa toinen rengas oli suurempi kuin toinen, tämän ansiosta rallirulla lähti ympyräliikkeeseen. Jere askarteli kaksi rallirullaa, toisessa hän kokeili kulmikkaita renkaita, joiden ansiosta tämä rallirulla liukui alas mäkeä. Eetu puolestaan askarteli mukia apuna käyttäen ympyrän muotoiset renkaat ja hänen rallirullansa rullasikin todella pitkälle. Ensimmäisen kokeilun jälkeen jokainen teki hieman tuotekehitystä, paranteli omaa versiotaan tai teki kokonaan toisenlaisen rullan.

Kerhonvetäjä matemaattisten aineiden opettajaksi opiskeleva Ulla Pajulampi oli ensimmäistä kertaa Tiedekerhon ohjaajana. ”Alakoulun oppilaiden kanssa en ole ennen toiminut ja nyt opetusharjoittelussakaan en tule opettamaan sen ikäisiä lapsia, joten kerhon vetäminen oli mielenkiintoinen ja avartava kokemus,” Ulla kertoo. ”Pojat ovat olleet hyvin aktiivisia ja enimmäkseen rakenneltiin heidän kanssa erilaisia juttuja. Harmittavaa on, että juuri kun heihin on päässyt paremmin tutustumaan, niin kerho onkin jo lopussa. Olisi ollut myös kiva, jos joukossa olisi ollut tyttöjä,” Ulla toteaa.


Hanna Mansikka on matemaattisten aineiden opettaja.

Ei kommentteja artikkelille “Tiedekerhossa on kivaa!

Kirjoita kommentti