Tilastotiede on minua varten

31.1.2011 |

Opiskelen kolmatta vuotta Oulun yliopistossa Matemaattisten tieteiden laitoksella tilastotiedettä. Tilastotiede ei alana ollut itselleni kovinkaan tuttu lukiossa, mutta se kuulosti hyvin mielenkiintoiselta varsinkin luonnontieteellisen tiedekunnan abioppaassa.

Päädyin kumminkin valintaa, missä asetin matematiikan koulutusohjelman ensimmäiseksi hakukohteeksi ja toiseksi tilastotieteen. Niinpä syksyllä aloin tutustumaan opiskeluun yliopistossa ”matemaatikkona”, sillä sisään pääsin papereilla. Matikan valitseminen ei ollut minulle yllätys, sillä olenhan aina ollut siinä hyvä ja pitänyt matematiikan aiheista.

En kumminkaan osannut kuvitella itseäni täysipäiväisenä opettajana tai matemaattisten kaavojen tutkijana, vaan halusin jotain muuta. Opiskelujen alussa ensimmäisen vuoden opiskelijoille eli fukseille pidettiin koulutusohjelmainfo, jossa sain loistavan perehdytyksen tilastotieteeseen. Heti siinä tilaisuudessa tajusin, että tuo pääaine on juuri minua varten. Lisäksi tilastotieteen yksi tärkeimmistä sovelluskohteista on biologia, joka on lukioaikanani ollut yhtä tärkeä aine kuin matematiikka. Tilastotieteessä pystyisin siis toteuttamaan haluamaani: opiskelemaan sekä matematiikkaa että biologiaa.

Opiskelun ensimmäisenä vuotena tilastotieteilijöillä sekä matemaatikoilla on samat kurssit, koska nämä alat kuuluvat saman laitoksen alle. Toisena vuotena opinnot alkavat enemmän eriytymään ja opiskelija huomaa minkälaista työ tilastotieteilijänä olisi. Tilastotieteen opiskelu on hyvin monipuolista ja sovellusaloja on kymmeniä esimerkiksi lääketiede, taloustiede ja psykologia. Itselleni mieluisin työnimike tulevaisuudessa olisi biostatistikko.

Kävin syksyn aikana proseminaarin, jonka tuotoksena valmistui kandin tutkielma, joka vastaa kandidaatin tutkinnossa maisterin tutkinnon pro gradua. Proseminaarini käsitteli liikunta-aiheista tutkimusta, johon perehdyin ja josta tein tutkimuksia. Omaan kandidaatin tutkintooni tulee sivuaineeksi matematiikka, mutta maisterin tutkinnossa sivuaineet lisääntyvät vielä biologialla ja tietojenkäsittelytieteellä. Opinnoissani olen pitänyt suuntaviivana yleistä suositusta eli tarkoituksena on opiskella noin 60 opintopistettä vuodessa eli kokonaisuudessaan opintoihini menee 5-6 vuotta.

2 kommenttia artikkelille “Tilastotiede on minua varten

  1. Aurinkoiset terkut täältä Vuokatinrinteiltä! Kävimme katsomassa sinun sivujasi… ja odottelemme sinua jo töihin.

    Ninuska | lauantaina 12. helmikuuta klo 14:18 #

  2. Moi,
    Olipas mukava kuulla tällaiset uutiset. Terkuin matikan ope Helin entisestä opinahjosta.

    Johanna Kaikkonen | lauantaina 2. huhtikuuta klo 17:43 #

Kirjoita kommentti