Isot valinnat edessä

24.1.2011 |

Muistan vielä elävästi, kun yhdeksännellä luokalla piti tehdä se omaa elämää koskeva ensimmäinen iso valinta. Lukio vai ammattikoulu, mikä kaupunki, mikä linja.

Vaikka valinta olikin jo mietitty ja pureskeltu valmiiksi ja tiedot oli vain näpytettävä koneelle, viime hetkellä tulikin pieni epäilyksen tunne. Onhan tämä varmasti oikea päätös? Haluanko tätä todella?

Sama kysymys pyörii varmasti niiden mielessä jotka ovat tänä keväänä tekemässä samanlaista valintaa. Keskiviikkona koulullamme järjestettiin vanhempainilta yhdeksäsluokkalaisille tästä aiheesta. Mukana oli myös meidän lukiomme esittelemässä, millaista opiskelu on lukiossa. Olin paikalla kertomassa matematiikan, fysiikan ja kemian opiskelusta. Illasta jäi positiivinen kuva, sillä vanhemmat ja opiskelijat olivat yllättävän aktiivisia kysymään kiperiäkin kysymyksiä. Tuntui, että suurin osa sai kysymyksiinsä tyydyttävän vastauksen.

Oli yllättävää, kuinka moni pitää lukion pitkää matematiikkaa aivan ylitsepääsemättömänä, suorastaan ihmetekoja vaativana asiana. Ei se loppujen lopuksi sitä ole, vaan kyse on siitä, kuinka korkealle asettaa tavoitteensa ja onko valmis näkemään vaivaa saavuttaakseen nämä tavoitteet. Läpi pääseminen vaatii töitä, ei se ilmaiseksi tule, mutta ei se ole sula mahdottomuus. Olen itse sitä mieltä, että kaikki on vaan kiinni omasta asenteesta: jos päättää selviytyä, niin kyllähän siitä silloin selviytyy!

Kakkosvuosi on jo yli puolessa välissä ja kolmantena vuonna suoritettavat kurssit piti valita jo. Ei enää pitkään kun pitäisi tehdä se omaa elämää koskeva, toinen iso valinta: minnes sitä nyt seuraavaksi? Tällä kertaa valinta ei taidakaan olla aivan itsestään selvä kuin mitä se oli kaksi vuotta sitten.

Ei kommentteja artikkelille “Isot valinnat edessä

Kirjoita kommentti