Kansallisen LUMA-toiminnan kehittäminen

tiistaina 11. tammikuuta 2011 | | Ei kommentteja
Kuva: Toivo Korja

LUMA-toiminta Suomessa vahvistuu

Koko Suomen LUMA-toiminnan näkökulmasta ehkä merkittävintä vuonna 2010 oli kansallisen LUMA-neuvottelukunnan perustaminen. Siihen kuuluu jäseniä korkeakouluista, opetushallinnosta, elinkeinoelämästä, järjestöistä, Kuntaliitosta ja tiedekeskuksista. Neuvottelukunnan tehtävänä on koordinoida ja kehittää Suomessa tapahtuvaa LUMA-toimintaa yhteisen strategian pohjalta.

Kansallisen neuvottelukunnan tavoitteena on tukea aktiivisesti opettajia ja opinto-ohjaajia LUMA-aineiden opettamiseen ja opiskeluun liittyvissä asioissa. Opettajien ideoita ja toivomuksia kuunnellaan ja yhteistyössä kehitetään toimintamuotoja LUMA-tavoitteiden edistämiseksi eri puolilla Suomea. Toivomme, että opettajat eri asteilla ovat aktiivisesti yhteydessä LUMA-neuvottelukunnan jäseniin sekä keskusten koordinaattoreihin ja tuovat esille ideoita sekä myös kehitettäviä epäkohtia.

Kansallinen LUMA-neuvottelukunnan tavoitteena on tukea LUMA-toimintaa erityisesti eri puolilla Suomessa toimivien LUMA-keskusten kautta: lisätä toiminnan jatkuvuutta ja vakiinnuttamista sekä auttaa keskuksia verkostoitumaan. LUMA-keskusverkostoon kuuluivat vuonna 2010 valtakunnallinen LUMA-keskus Helsingin yliopistossa, valtakunnallinen Resurscentrum Åbo Academy:ssa, Pohjois-Suomen LUMA-keskus OuLuma Oulun yliopistossa sekä Itä-Suomen LUMA-keskus Itä-Suomen yliopistossa. Lisäksi uusia LUMA-keskuksia avataan iloksemme vuonna 2011 ainakin kolme. 14. tammikuuta 2011 on Keski-Suomen LUMA-keskuksen avajaiset Jyväskylän yliopistossa! Luvassa on myös Länsi-Suomen ja Pirkanmaan alueiden LUMA-keskusten avajaiset Turkuun ja Tampereelle.

 

Vuoden 2011 tavoitteet, teemat ja toiminta

Vuoden 2011 LUMA-toiminnan tavoitteena on toiminnan vakiinnuttaminen eri puolille Suomea ja opettajien sekä koulujen aktivoiminen verkostoon entistä paremmin. Yhteistyön edistämiseksi toteutetaan kyselytutkimus eri asteiden opettajille LUMA-tarpeista ja -toiveista sekä vahvistetaan LUMA-aktiviteetteihin liittyvää tutkimusta.

Lasten ja nuorten kiinnostusta LUMA-aineisiin, tietotekniikkaan ja teknologiaan pyritään lisäämään yhteistyössä opettajien ja eri yhteistyötahojen kanssa tuomalla esiin entistä enemmän tietoa suomalaisesta osaamisesta, tutkimuksesta ja innovaatioista, opiskelumahdollisuuksista ja työelämästä. Suomi on kansainvälisesti tunnettu korkeatasoisesta tutkimuksesta ja innovaatioista. Meillä on paljon näytettävää ja kerrottavaa tulevaisuuden tekijöille!

Vuoden 2011 kaikessa LUMA-toiminnassa tuodaan esille seuraavia strategiassa esillä olevia teemoja:

1. Ihminen, terveys ja hyvinvointi

2. LUMA-aineet, tietotekniikka, teknologia ja taide

3. YK:n Kansainvälinen kemian vuosi

4. Mielenkiintoinen matematiikka

Lue aiheesta lisää LUMA Sanomista Maija Akselan Uuden Vuoden tervehdyksestä!


Maija Aksela on valtakunnallisen LUMA-neuvottelukunnan puheenjohtaja. Kansallinen LUMA-neuvottelukunta koordinoi eri yliopistojen LUMA-keskusten toimintaa ja sen tavoitteena on luonnontieteiden, matematiikan, tietotekniikan ja teknologian oppimisen, opiskelun, opetuksen ja opettajankoulutuksen edistäminen.

Ei kommentteja artikkelille “Kansallisen LUMA-toiminnan kehittäminen

Kirjoita kommentti