Lukiossa Keminmaassa

12.1.2011 |

Opiskelemme toista vuotta Keminmaan lukiossa. Päädyimme lukioon, kun ammatilliselta puolelta ei löytynyt mieleistä alaa.

Linda

Jo melko varhaisessa vaiheessa – yläkoulussa, kun alustavia kurssivalintoja suunniteltiin – huomasin valintojen määrän hipovan taivaita, lähes sataa kahtakymmentä. Olin jo henkisesti valmistautunut siihen, etten selviäisi lukiosta kolmessa vuodessa. Viimeinen niitti oli, kun en saanut ensimmäisenä vuonna fysiikan kursseja mahtumaan mihinkään jaksoon – ja kun tiesin varmasti haluavani kirjoittaa kyseisen aineen, ajattelin sovinnolla pidentävää opintoja neljälle vuodelle. Nyt kurssien määräkin on tuosta hieman tippunut, mutta vankasti yli sadan se vielä on. Tämä on tuonut mukavasti väljyyttä muuten melko tiiviiseen opiskelutahtiin.

Fysiikan ohella olen valinnut kursseja pitkästä matikasta, kemiasta, biologiasta ja psykologiasta sekä kielistä englannista ja ruotsista äidinkielen lisäksi. Ainevalinnat siis painottuvat lähinnä LUMA-aineisiin. Tulevaisuudesta en osaa vielä sanoa, mutta kun ammatillisesta opetuksesta ei tuntunut löytyvän mieleistä linjaa, niin yliopistoon tai ammattikorkeaan taitaa tie käydä. Lääketieteellistä olen joskus miettinyt, eikä se poissuljettu vaihtoehto ole vieläkään. Toivon, että päätyisin lukemaan jotain LUMA-aineisiin liittyvää.

Elisa

Minullakin on Keminmaan lukiossa toinen luokka nyt puolivälissään. Jäljellä on vielä vajaa kaksi vuotta, sillä suunnitelmana on selviytyä lukiosta kolmessa ja puolessa vuodessa. Kokonaisuudessaan aikaa aloittamisesta valmistumiseen kuluu kuitenkin neljä ja puoli vuotta, sillä takana on välivuosi Iso-Britanniassa 2009/2010 vaihto-oppilaana. Loppujen lopuksi valmistun lukiosta siis 2 vuotta nuorempien oppilaiden kanssa, mikä ei ehkä ole mieluisin vaihtoehto. Lukiota ei vain saanut mahtumaan kolmeen vuoteen, vaikka kuinka yritinkin uskoa ihmeeseen. Turha kuitenkaan valittaa; itsehän valitsin yli sata kurssia.

Lukioon tuleminen oli minulle aina pitkälti selvää. Ammattikoulussa ei vain ollut mitään alaa, joka olisi tuntunut omalta. Suunnitelmana oli alusta asti mennä yliopistoon lukemaan ”jotain”. Lukion ensimmäisellä luokalla pari vuotta sitten se ”jokin” oli lääketiede, mutta enää en ole niin varma asiasta, vaikka lääketiede edelleen listan kärjestä löytyykin. Tuntuu joka tapauksessa siltä, että luultavasti yritän hakeutua LUMA-aineiden pariin, sillä jo lukionkin valinnat ovat niihin painottuneet: kaikki pitkän matikan, fysiikan ja kemian kurssit. Kansainvälisyys on myös vahvasti mukana, joten kieliä ei sovi unohtaa. Toivon nimittäin, ettei vaihtovuosi jäänyt viimeiseksi ulkomaan oleskeluksi.

Kuvat: Keminmaan lukio

Ei kommentteja artikkelille “Lukiossa Keminmaassa

Kirjoita kommentti