Ekotehokkaalla taidekasvatuksella kohti kestävää kehitystä

tiistaina 22. helmikuuta 2011 | | Ei kommentteja

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö yhdistää ympäristö- ja taidekasvatusta ansiokkaasti Globen uupuneet -ympäristökasvatushankkeessa. Syksystä 2010 ympäri Suomea kiertänyt ilmastonmuutosteemainen esitys tavoittaa yläluokkien sekä toisen asteen oppilaitosten opiskelijoita ekologisesti, yhden esityksen energiankulutus on nipistetty 0,3 kilowattituntiin, kun suurella näyttämöllä sähkönkulutus on tuhatkertaista luokkaa. Esitykseen tarvittava sähkö tulee tuulisähköllä ladatuista akuista. Näytelmäryhmä kulkee esityksiin ympäristöä säästävästi junalla. Näytelmän käsiohjelmaa ei ole painettu vaan se löytyy Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön kotisivuilta tiiviinä tietopakettina ilmastonmuutoksesta.

Kuva: Timo Teräväinen

Verkottumisesta voimaa

Suomen Kansallisteatterin ja ympäristöjärjestö Dodo ry:n yhteisprojekti sai alkunsa näyttelijä Jussi Lehtosen ideasta. Improvisaatiotyöskentelyn, tiedonhaun, ympäristöjärjestöjen ja alan asiantuntijoiden kanssa verkottumisen kautta muotoutui työryhmän kanssa näytelmä, joka haastaa tarkastelemaan ihmiskunnan elämisen ja kuluttamisen tapaa sekä ilmastonmuutosta. Työryhmään kuuluvat Lehtosen lisäksi muun muassa näyttelijät Nora Raikamo, Hanna Raiskinmäki, käsikirjoittaja Emilia Pöyhönen ja ohjaaja Saana Lavaste. Huumoria ja vauhdikkuutta ei puutu, erilaiset näkökulmat ja kolme erilaista hahmoa tarjoavat samaistumisenkohteita katsojille. Näytelmä kertoo teatteriseurueesta, joka on päättänyt tehdä ekologisesti kestävän version Moliéren Ihmisvihaajasta. Suunnitelmiin tulee mutkia ja niitä ratkotaan törmäillen rajoihin, ulkoisiin ja itse luotuihin. Oman hyvinvoinnin ja ympäristön kantokyvyn rajojen tiedostamisesta alkaa kummuta ympäristöä ja itseä arvostavaa toimintaa.

Monipuolinen oppimisprosessi

Globen uupuneet -ympäristökasvatushankkeeseen osallistuvien oppilaiden on tarkoitus tutustua ilmastonmuutokseen monipuolisesti. Oppilaat katsovat aluksi kouluilla John Websterin Katastrofin aineksia -elokuvan. Perheen vuoden mittaisesta öljydieetistä kertova elokuva toimii hyvänä johdantona ilmastonmuutoksen käsittelyyn. Kouluilla oppitunnilla vierailee Nuorten akatemian kautta tilattava Dodo ry:n ilmastolähetti Ilmari keskustelemassa oppilaiden kanssa ilmastonmuutoksesta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Tämän jälkeen oppilaat käyvät katsomassa näytelmän, jonka herättämistä ajatuksista keskustellaan näyttelijöiden vetämissä pienryhmissä. Kouluilla oppilaat tekevät opettajan johdolla myös omat taideprojektit aiheesta.

Oppiaineiden integraatiolla kohti kokonaisvaltaista ajattelua

Globen uupuneet on hyvä esimerkki hankkeesta, jossa ympäristökasvatusta toteutetaan yli oppiainerajojen ja kokonaisvaltaisella otteella. Ympäristökysymyksiä ei voida ratkoa pelkästään luonnontieteiden välityksellä vaan taustalla on aina ihmisten toiminnan ja ekologisten lainalaisuuksien välinen vuorovaikutus. Tämän ovat Globen uupuneet -ympäristökasvatushankkeen ideoijat ja toteuttajat ymmärtäneet ja lopputuloksena onkin nuoria itsenäiseen ajatteluun sekä aktiiviseen kansalaisuuteen kannustavaa taidekasvatusta. Arvojen pohtiminen ja ymmärtävä oppiminen vaativat myös aikaa, paneutumista ja ajattelua. Sitä monivaiheisella kokonaisuudella voidaan tukea.

Kuva: Timo Teräväinen

Globen uupuneet vierailee Oulussa 24.-25.2.2011. Lisäksi näytelmää esitetään koulukiertueen jälkeen toukokuussa viisi kertaa Kansallisteatterin Willensaunassa. Mukaan otetaan luokkia, jotka haluavat tehdä koko ilmasto- ja taidekasvatuskokonaisuuden, mutta myös pelkkiin esityksiin voi tulla. Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön nettisivuilta löytyvä näytelmän käsiohjelma soveltuu sellaisenaankin käytettäväksi opetuksen tukena ja oppituntien virikemateriaaliksi. Esitystoimintaa on tarkoitus jatkaa vielä syksyllä.

Lähteet:

http://www.kansallisteatteri.fi/ohjelmisto/esitykset/globenuupuneet/globen_uupuneet_kasioh.html

http://dodo.org/


Helena Taivainen

Ei kommentteja artikkelille “Ekotehokkaalla taidekasvatuksella kohti kestävää kehitystä

Kirjoita kommentti