Opiskelijahaastattelu – Fysiikka selittää ympäröivää maailmaa

keskiviikkona 2. helmikuuta 2011 |

Avainsanat: Lukio, opiskelijaelämä, opiskelu toisella asteella, toinen aste

Kuka olet?

Olen Samuli Karsikas ja opiskelen Haapaveden lukiossa.

Missä vaiheessa lukio-opintosi ovat?

Kolmas vuosi on menossa ja keväällä 2011 kirjoitan ylioppilaaksi.

Miksi lähdit opiskelemaan lukioon?

Yläkoulun jälkeen ammattivalintani ei ollut varma ja mikään ammattikoulun linjoista ei erityisemmin kiinnostanut, joten sain lisää aikaa miettiä ammattiani, kun lähdin lukioon. Nyt olen päättänyt hakea lääketieteelliseen ja mahdollisesti luonnontieteellisen alan opintoihin.

Miksi päätit valita juuri fysiikkaa?

Fysiikan avulla ymmärtää helpommin ympäröivän maailman lainalaisuudet ja fysikaaliset ilmiöt, joita on yllättävän paljon. Lisäksi fysiikan laskujen käytännön sovellukset ovat mielenkiintoisia. Esimerkiksi mekaniikan tehtäviä voi  soveltaa suoraan käytäntöön, vaikka miten kiven kankeaminen vivun avulla kannattaa tehdä. Fysiikassa on paljon muitakin mielenkiintoisia aiheita kuten valo-oppi ja sähköoppi. Kotona olen tehnyt sähköoppiin liittyviä sähkömekaanisia laitteita.

Millaisia fysiikan kurssit ovat olleet?

Olen nyt lukenut seitsemän kurssia fysiikkaa ja sitä on noin kuusi tuntia viikossa, mutta fysiikkaa ei ole jokaisessa jaksossa. Kurssit ovat olleet mielenkiintoisia ja aiheeltaan sopivasti erilaisia, joten niillä on ollut mukava olla.

Yleensä tunnin aluksi tarkistetaan läksyt, mahdollisesti kerrataan vanha asia ja sen jälkeen mennään uuteen asiaan. Lopputunnista annetaan seuraavan tunnin läksyt, yleensä 2-5 tehtävää. Fysiikassa tehtävät ovat aika laajoja ja yleensä yhden kotitehtävän tekemiseen kuluu aikaa noin puoli tuntia.

Ryhmätöitä ja projekteja on melko harvoin, koska niihin ei ole aikaa. Kokeellisia töitä on tehty mahdollisuuksien mukaan ja ne ovat mielestäni hyödyllisiä ja havainnollistavia, joten ne helpottavat ko. asian hahmottamista ja ymmärtämistä. Kerran teimme kokeen, jossa tutkittiin magneettikenttää rautajauheen avulla.

Millaisia ovat fysiikan kokeet ja kuinka valmistaudut niihin?

Yleensä kokeessa on kuusi tehtävää, joihin kaikkiin vastataan. Vastausaikaa on noin kolme tuntia. Tehtävät on laskupainotteisia, mutta joskus on selitystehtäviäkin. Kokeeseen valmistaudun lukemalla koealueen asiat läpi.

Millaisia vinkkejä antaisit fysiikan opiskeluun?

Kannattaa olla tunneilla mukana ja edes yrittää ymmärtää asiat jo tunnilla, mutta jos jokin jää epäselväksi, niin selvitä se itsellesi. Kun olet ymmärtänyt asian, tee läksyt, ja varsinkin laskutehtävät kannattaa tehdä niin hyvin kuin suinkin osaa. Fysiikassa pärjää myös lyhyellä matematiikalla, mutta suosittelen silti pitkää matematiikkaa, koska fysiikassa joutuu pyörittelemään yhtälöitä ja niiden ratkaiseminen voi vaatia pitkänmatematiikan taitoja.


Ei kommentteja artikkelille “Opiskelijahaastattelu – Fysiikka selittää ympäröivää maailmaa

Kirjoita kommentti