Koeviikkokaaos

28.2.2011 |

Koeviikko on nyt takana ja uusi jakso aluillaan, mikä tarkoittaa uusien aineiden kuvaan astumista, kirjojen ostoa ja lukujärjestysten opettelua. Koeviikosta selvittiin, taas kerran.

Tosin se ei ole enää yhtä yllättävää kuin ensimmäisenä lukio vuonna. Tuoreena lukiolaisena koeviikot olivat vielä jokseenkin pelottava käsite. Yläasteella kokeita oli ollut vielä harvakseltaan ja opettajat olivat pyrkineet jakamaan ne useampien viikkojen ajalle. Se, että samalla viikolla tulisi olemaan enemmän kuin kolme koetta aiheutti lievää paniikkia. Ainakin itse myönnän pelänneeni koeviikkoja etukäteen. Miten ihmeessä saattoi selviytyä, jos kokeita oli seitsemän yhden ainoan viikon aikana?

Nyt ajateltuna syy pelolleni tuntuu selvältä. Niillä opiskelu tekniikoilla, joita itse vielä yläasteella käytin, ei lukion koeviikolla luultavasti kovin hyvin pärjäisikään. Oli pakko oppia uudenlainen tapa opiskella: löytää olennaiset asiat yläasteella opettelemieni yksityiskohtien sijasta ja valmistautua kokeisiin koko jakson ajan.

Ajan jakaminen tuntui alkuun vaikealta. Osalla oppilaista oli paljon hyppytunteja, mutta itselläni ei niitä ensimmäisenä vuonna ollut yhtään, vähemmän toisenakaan vuonna. Siltikään kaikki koeviikot eivät ole seitsemän kokeen koettelemuksia. Esimerkiksi juuri nyt loppuneen koeviikon aikana tein itsekin vain kolme koetta. Joten hyvissä ajoin aloittamalla kaikkiin kokeisiin ehtii kyllä valmistautua, vaikka niitä sitten olisikin se kokonaiset seitsemän.

Huolen aiheeni oli siis melko turha. Lukion rytmiin oppii kyllä nopeasti ja nyt kakkosluokkalaisena viitsii jo sanoa, että koeviikot ovat tavallisia viikkoja siinä missä muutkin, itse asiassa tavallaan jopa kevyempiä, koska päivät loppuvat aikaisemmin.

Nyt kun viime viikon vanhojen tanssitkin on tanssittu, jaksaa taas jatkaa koulutyön parissa. Tosin lukiolla tulee olemaan hiljaisempaa ilman nyt jo lukulomalla olevia abeja.

2 kommenttia artikkelille “Koeviikkokaaos

  1. Minun on tarkoitus aloittaa ensi syksynä lukiossa ja odotan hieman pelokkaana koeviikkoja. Tekstisi hieman rauhoitti! Olisin vielä kiinnostunut tietämään, kuinka paljon käytät koeviikolla aikaa kokeisiin valmistautumiseen?

    Maija | keskiviikkona 2. maaliskuuta klo 10:02 #

  2. Hei!
    Hyvä, jos tekstistä oli apua. Koeviikolla opiskeluun kuluva aika tietenkin riippuu pitkälti siitä, kuinka hyvin valmistautuu jakson aikana. Itselleni sopii paremmin tunnilla käytyjen asioiden opiskelu samana päivänä, jolloin koeviikolla tarvitsee lähinnä vain kertailla, lueskella asioita vähän uudelleen läpi ja opetella vielä epäselväksi jääneitä asioita. Minulle koeviikot eivät siis ole kovin paljon tavallisia viikkoja kiireisempiä. Toiset taas tietenkin tykkäävät lukea kaiken päivää ennen koetta, jolloin koeviikolla luultavasti onkin jossain määrin kiire. On tärkeää löytää se oma ja itselle sopivin tapa aikatauluttaa opiskelu. Varmasti sinäkin pärjäät hyvin koeviikolla!

    Elisa Ryyppö | perjantaina 18. maaliskuuta klo 18:35 #

Kirjoita kommentti