Lomasuunnitelmia

24.2.2011 |

Opiskelu ammattikorkeassa on käytännönosaamista painottavaa. Käytännössä tämä näkyy kurssien sisällöissä ja rakenteissa.

Ensimmäisten vuosien peruskursseja, kuten esimerkiksi matematiikkaa, lukuun ottamatta yleensä kurssien suorittaminen vaatii tenttien lisäksi harjoitustyön tai töiden tekemisen. Harjoitustöiden laajuus vaihtelee paljonkin aiheesta riippuen. Välillä tehdään useampi pienempi harjoitus, jonka avulla voidaan keskittyä johonkin tiettyyn käytännön ongelmaan. Toisinaan työt ovat suhteellisen työteliäitä ja vaativat huomattavan panostuksen myös koulun ulkopuolisella ajalla.

Ei ollenkaan yllättävää, että työt tahtovat jäädä rästiin muiden kiireiden lomassa ja monilla, itseni mukaan lukien, on paha tapa lykätä töiden aloittamista ja ajatella, että kerkeäähän sitä myöhemminkin. Palautus päivät tulevatkin yllättävän nopeasti vastaan ja sitten huomaakin, että tulisi tehdä kolme projektia viikossa, vaikka aikaa oli useampi kuukausi. Koulupäivät tuntuvat muutenkin pitkiltä ja kotiin päästyä on vaikea saada itseään työn pariin, joka tuntuu jo ennen aloittamista loppumattomalta urakalta.

Onneksi kukaan ei ole kursseilla yksin ja yllättävän monilla tuntuu olevan samat ongelmat, joten vertaistukea kyllä löytyy. Yhdessä tekeminen on muutenkin huomattavasti mukavampaa kuin yksin pakertaminen. Eikä mikään työ vielä tähänkään mennessä ole osoittautunut niin ylivoimaiseksi, etteikö sitä olisi kunnialla loppuun asti hoidettu. Ja jos on vieläkin projektin kanssa jumissa, niin yleensä vanhemmilla opiskelijoilla on ollut samankaltaisia töitä, joista voi etsiä vinkkejä oman työn toteuttamiseen.

Täytyykin olla tyytyväinen, että kurssien vetäjiltä löytyy kärsivällisyyttä opiskelijoita kohtaan, sillä riittävän hyvillä syillä uuden takarajan palautukselle pystyy yleensä neuvottelemaan. Taitaa kyllä olla heille sen verran tuttua touhua, että eräälläkin kurssilla luennoitsija rupesi ihmettelemään, ettei kukaan ole vielä tullut kysymään lisää aikaa työn loppuun saattamiselle, vaikka takarajaan oli enää vajaa pari viikkoa. Tästä onkin hyvä lähteä jatkamaan kohti tulevaa talvilomaa ja omista lomasuunnitelmista ei pitäisi ainakaan olla puutetta!

Ei kommentteja artikkelille “Lomasuunnitelmia

Kirjoita kommentti