Taitava, taitavampi, Taitaja..

15.3.2011 |

Ammattitaidon SM-kilpailu, Taitaja 2011 lähestyy. Taitaja on vuosittain järjestettävä tapahtuma, jossa ammattiin opiskelevat nuoret kisaavat keskenään oman alansa Suomen mestaruudesta. Kilpailijat valitaan useilla paikkakunnilla järjestettävien semifinaalien kautta.

Tänä vuonna niihin osallistui noin 1700 opiskelijaa, joista noin 350 selvitti tiensä kohti tänä vuonna Kuopiossa järjestettäviä finaaleja. Lajeja on yli 40 CAD-suunnittelusta pukuompeluun ja viherrakentamiseen. Semifinaaleissa pääsin itsekin koettamaan, mihin rahkeeni hiusalalla riittävät!

Idea kilpailutoimintaan osallistumisesta lähti ryhmänohjaajamme kysellessä, ketkä luokastamme haluaisivat alkaa harjoitella Taitaja-kisoja varten. Koska halusin uusia kokemuksia ja haastetta sekä löytää hiusalasta uusia puolia, ilmoittauduin mukaan. Tänä vuonna muut 3. vuoden opiskelijat eivät innostuneet asiasta, mutta onneksi toimintaan lähti mukaan useampia 2. vuoden opiskelijoita.

Ensimmäisellä kokoontumiskerralla saimme kuulla viime vuoden semifinalistien kokemuksia ja tunnelmia harjoittelusta ja itse kilpailutilanteesta. Näin saimme opiskelijoiden omaa tietoa siitä, mitä kilpailijalta vaaditaan. Itse harjoittelussa keskityimme tietysti kilpailutöihin: miesten hiustenleikkaus, -värjäys ja viimeistelykokonaisuuteen sekä naisten pitkien hiusten kampaukseen. Kummatkin työt toteutettiin perinteiden mukaisesti harjoituspäihin – itse finaalissa mukana on yleensä myös oikeita asiakkaita.

Tehtävänä oli toteuttaa nämä kaksi kokonaisuutta määrätyssä ajassa ja mallinmukaisesti. Kuvat tavoitteesta saimme nähdä vasta kilpailuajan alettua, ei siisetukäteen. Näin ollen harjoittelu perustui erilaisten leikkaus-, kampaus-, ja värjäystekniikoiden opiskeluun ja kokeiluun. Kilpailumalleissa näkyy usein vaikutteita senhetkisistä muodista ja trendeistä, joten myös niihin tuli perehtyä. Ammattitaidon lisäksi kilpailu vaatii kokelaaltaan myös tietynlaista asennetta ja kykyä työskennellä paineen alla – aikaa ei todellakaan ole tuhlattavaksi asti.

Noh, aina ei ole helppoa olla tarpeeksi taitava – finaalipaikka jäi lunastamatta. Tästä huolimatta sain kokea jotain uutta ja haastaa itseni, juuri niin kuin toivoinkin!

P.S. Tsekkaa myös, miten OSAO:n porukka juhli penkkareita ja wanhojen tansseja!

Katso vanhojentanssivideo

Katso penkkarivideo

Ei kommentteja artikkelille “Taitava, taitavampi, Taitaja..

Kirjoita kommentti