Fysiikan päivät 2011 – ”Sharing methods, exchanging ideas”

sunnuntaina 3. huhtikuuta 2011 | | Ei kommentteja

Suomen Fyysikkoseuran järjestämiä perinteisiä Fysiikan päiviä vietettiin tänä keväänä 29.-31.3.2011 Helsingin Katajanokalla, Scandic Marina Congress Centerissä. Jo 45. kertaa järjestettyjen Fysiikan päivien yhteydessä pidettiin tällä kertaa myös 2. Pohjoismaiset Fysiikan päivät (The second Nordic physics meeting). Päivien mottona oli Sharing methods, exchanging ideas”.

Kansainvälistä tunnelmaa

Fysiikan päiville oli tänä vuonna ilmoittautunut yli 400 osallistujaa yhteensä 15 eri maasta. Pohjoismaiden lisäksi kokousvieraita saapui useista muista Euroopan maista, ja kaukaisimmat vieraat tulivat Japanista, Intiasta ja Yhdysvalloista saakka. Pohjoismainen ja kansainvälinen ote näkyikin päivien yhteydessä monin tavoin.

Fysiikan päivien ohjelmaan sisältyi perinteiseen tapaan kaikille tarkoitettuja fysiikan eri alojen huippuasiantuntijoiden pitämiä yleisluentoja, joiden aiheita olivat tänä vuonna esimerkiksi tähtien välisestä avaruudesta löytyvät molekyylit, ilmakehän aerosolit ja LHC:n toiminta. Yleisluentojen lisäksi Fysiikan päivillä kuultiin eri aiheisiin keskittyviä lyhyempiä esityksiä ja nähtävillä oli myös runsaasti postereita. Lisäksi osallistujat pääsivät seuraamaan monipuolista paneelikeskustelua suurista tutkimusinfrastruktuureista. Pohdittavaksi esitettiin, mihin hankkeisiin halutaan sijoittaa yhteiskunnan varoja ja millä perusteella.

Fysiikan opetusta ja ajankohtaisia aiheita

Fysiikan opetuksen merkitys korostui Fysiikan päivien ohjelmassa avajaisista alkaen. Useat puhujista muistuttivat, miten tärkeää on nuorten houkutteleminen luonnontieteiden pariin ja luonnontieteitä kohtaan syntyneen kiinnostuksen ylläpitäminen. Päivien ohjelmaan sisältyi myös nimenomaan fysiikan opetusta käsitteleviä esityksiä, joissa perehdyttiin muun muassa fysiikan ensimmäisen vuoden yliopisto-opintojen kehittämiseen ja käsitekarttojen käyttämiseen opettajankoulutuksessa. Tämän lisäksi fysiikan opetus yliopistoissa oli yhden Fysiikan päivillä nähdyn paneelikeskustelun aiheena.

Fysiikan päivien ohjelmassa oli huomioitu myös ajankohtaiset, tällä hetkellä otsikoissa näkyvät aiheet. Päiville oli esimerkiksi koottu asiantuntijapaneeli käsittelemään Japanissa vastikään koettua luonnonkatastrofia. Paneelissa oli mukana niin ydinvoima-alan kuin meteorologian ja geologiankin asiantuntijoita. Paneelin jäsenet valottivat Japanin tilannetta ja vastasivat yleisön esittämiin kysymyksiin. Paneelin lisäksi myös muissa esityksissä sivuttiin ajankohtaisia, suurta yleisöä kiinnostavia aiheita, kuten ilmaston lämpenemistä ja sen ehkäisemistä.

Fysiikan päivien 2011 verkkosivut löytyvät osoitteesta https://www.physics.helsinki.fi/fp2011/ ja Suomen Fyysikkoseuran verkkosivut osoitteesta http://www.fyysikkoseura.fi/.


Kati Kyllönen toimii suunnittelijana Oulun yliopiston LUMA-keskuksessa. Koulutukseltaan hän on fyysikko sekä fysiikan, kemian ja matematiikan opettaja.

Ei kommentteja artikkelille “Fysiikan päivät 2011 – ”Sharing methods, exchanging ideas”

Kirjoita kommentti