Tekemistä kesäksi

15.4.2011 |

Kesä tekee kovasti tuloaan. Sen huomaa myös jutustelun sivuavan yhä useammin kesätöiden alkamisajankohtaa.

”Ehtiikö vielä suorittaa sen rästissä olevan tentin vai jääkö se ensi syksyyn?”, on melko yleinen pohdinnan aihe. Oulun ulkopuolelle työllistyneet etsivät ehkä vielä asuntoa, kun taas osa suunnittelee jo lomapäivien käyttämistä pitkään festariviikonloppuun ja mahdollisesti matkusteluun. Töiden puuttumisesta valittaminen on melko vähäistä, mutta työpaikan varmistaneiden puheet eivät ainakaan helpota työnantajan yhteydenottoa vielä odottelevien hermojen kireyttä.

Mistä niitä kesätöitä sitten saa? Yliopiston ohjaus- ja työelämäpalveluiden sivuilta löytyy pitkä lista tiedekunnittain luokiteltuja harjoittelupaikkoja. Nämä ovat pääasiassa valtion laitosten ilmoittamia harjoittelupaikkoja, joiden saaminen edellyttää monesti yliopiston myöntämää harjoittelutukea. Jos oma laitos on myöntänyt harjoittelutuen, listasta voi etsiä mielenkiintoisia työpaikkoja, joissa vietetystä kesästä saa palkan ja harjoittelutuen lisäksi kokemusta omalla alan työskentelystä. Kaikki paikat eivät edes edellytä harjoittelutukipäätöstä tai jonkin tietyn alan koulutusta, joten listalta voi löytyä mielenkiintoinen pesti esimerkiksi Puolustusvoimien teknillisessä tutkimuslaitoksessa tai Tenojoen kalantutkimusasemalla.

Toki kesätöitä löytyy paljon myös vapailta markkinoilta. Niitä hakiessa kannattaa luonnollisesti pyrkiä oman alan toimijoiden palvelukseen. Tulevaisuutta ajatellen kesätyö kemikaalitehtaalla tai analyysilaboratoriossa on todennäköisesti jäätelökioskissa vietettyä kesää hyödyllisempi. Yritysten nettisivuja selaamalla tulee siihen johtopäätökseen, että suurin osa haluaa työhakemukset sähköisen lomakkeen avulla. Ensimmäisen lomakkeen parissa saattaa vierähtää hetki, mutta seuraavat täyttyvät jo paljon nopeammin, kun mm. omat vahvuudet on jo kertaalleen mietittynä.

Vaikka työpaikkaa ei ponnekkaasta hakemusten lähettelystä huolimatta löytyisi, ei tulevan kemistin tarvitse vaipua epätoivoon ja varautua kesän kestävään paastoon. Kesällä voi myös opiskella eri laitosten kesäkursseilla ja käydä kesätenteissä. Tästä palkitaan opintopisteillä, opintotuella ja opintojen edistymisellä, joka parantaa asemia ensi kesän työpaikkoja haettaessa.

Ei kommentteja artikkelille “Tekemistä kesäksi

Kirjoita kommentti