Summer School’s out

8.8.2011 |

Poznanin kesäkoulu on nyt virallisesti ohi; palautetta on annettu ja saatu, todistukset pokattu ja päätösillallinen nautittu. Loppujen lopuksi aika on kulunut nopeasti ja reissu saa minulta positiivisen loppuarvosanan.

 Toki kahteen viikkoon on mahtunut myös turhauttavia hetkiä, mutta ongelmat ovat ratkenneet kysymällä eivätkä luennotkaan ole olleet pelkkää vanhan kertaamista.

Oikeastaan koko kaksi viikkoa käytettiin analyysitulosten laatuun, joten asiaa ehdittiin käsitellä melko monesta näkökulmasta. Toki pieniä poikkeamia aiheesta tehtiin tutustumalla muun muassa Marie Curien elämään ja kansainvälisten standardien syntyprosessiin. Vaikka 100 vuotta sitten ensimmäisen Nobel-palkintonsa saanut Curie loi uransa Ranskassa, olivat puolalaiset kovin innostuneita korostamaan Curien syntyneen Puolassa. Joka tapauksessa Curie-luento oli mielenkiintoinen, joten taidan pikapuoliin syventyä Curie-kirjaan, jonka jokainen kurssilainen sai muistoksi Puolasta.

Loppujen lopuksi parin viikon intensiivikurssi oli hyvä tapa syventyä kemiallisten analyysien laatuun. Analyysituloksen laatuun liittyy itse käytännön mittauksen lisäksi monia tekijöitä, joita voitiin nyt käsitellä kokonaisuutena. Aiemmin Oulussa käsitellyt asiat löysivät paikkansa kokonaisuudessa, joka täydentyi myös uudella tiedolla. Viimeistään tämän kesän jälkeen tiedostan, että hienoimmillakaan laitteilla saaduilla tuloksilla ei ole suurta arvoa, jos tulosten epävarmuudesta ei voi esittää tarkkaa arviota. Jokaiseen mittaukseen liittyy epävarmuus, se pitää vain tunnistaa ja minimoida.

Ei kommentteja artikkelille “Summer School’s out

Kirjoita kommentti