Innovaatiotehtäviä ja koulu-yritysyhteistyötä lukioihin

torstaina 20. lokakuuta 2011 | | Ei kommentteja

Ylivieskan lukiossa kehitetyssä INNOlukio -kilpailussa lukiolaiset saavat yrityksiltä ja yhteisöiltä aitoja ideointitehtäviä, joita on tarkoitus ratkoa vapaa-ajan harrastuksena. Tehtävien ratkaisut voivat olla lukiofysiikkaa soveltavat teknisiä innovaatioita, uusia liikeideoita tai elämänlaatua parantavia palveluinnovaatioita ja sosiaalisia innovaatioita. Kilpailuun kannustavat yhteistyökumppaneiden lahjoittamat noin 20 000€ arvoiset palkintostipendit.

Kilpailuun voivat tänä syksynä osallistua Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakuntien noin 22 500 lukiolaista. Osaan kilpailutehtävistä voivat ilmoittautua myös lukiolaisten vanhemmat ja opettajat, joiden toivotaan samalla innostuvan tukemaan lukiolaisten innovaatiotoimintaa. Kilpailuun voi ilmoittautua 10.1.2012 mennessä. Vuosina 2012 ja 2013 kilpailu järjestetään valtakunnallisena.

Tehtävissä opitaan omien oivallusten kautta työnantajien arvostamia taitoja, kuten innovatiivisuutta ja luovuutta.  Samalla lukiolaiset voivat kiinnostua mm. tekniikasta ja ohjelmoinnista sekä yrittäjyydestä. Lukiolaisilla on tehtävien ratkaisussa mahdollisuus päästä aitoon yhteistyöhön yritysten ja eri oppilaitosten kanssa. Kilpailun käytännön toteutuksessa on mukana Oulun yliopiston teknologiakasvatuskeskus Teknokas Ylivieskasta.

Oppimisympäristön innolukio.fi –sivustolla on kilpailutehtävien ja oppimateriaalin lisäksi käytössä uusi Purot.net -wikipalvelu, joka on kilpailuun osallistuvien koulujen ja lukiolaisten käytössä. Jokainen kilpailijaryhmä voi perustaa itselleen oman wikin, jota voidaan käyttää ideointiin, keskusteluun ja varsinaisen kilpailutyön koostamiseen. Purot.net -wikit on suunniteltu oppimisalustoiksi, joiden tavoitteena on tukea yhteisöllistä työskentelyä, oppimista ja tiedonrakentelua. Yhteisöllinen luomisprosessi wikissä syntyy, kun ideoiva keskustelu inspiroi sisällöntuotantoa ja sisältö edelleen keskustelua.

Taustalla laajaa kehitystyötä

INNOlukion taustalla on Ylivieska lukion keksintökurssi ja viime syksyn keksintökilpailu, joka oli avoin lähikuntien noin 2000 lukiolaiselle. Kilpailun kiinnostavuus ja kilpailutöiden taso olivat tuomariston mukaan hyvät. Kilpailutöistä kolme julistettiin salaiseksi uutuutensa vuoksi. Näistä yksi on nyt kaupallistamisvaiheessa. Ylivieskan lukiossa on havaittu, että opiskelijoiden rohkeus mm. fysiikan ja matematiikan soveltamiseen ja ideoiden esittämiseen ovat kehittyneet innovaatiotoiminnan myötä merkittävästi.

INNOlukio -kilpailu kuuluu Opetushallituksen rahoittamaan oppimisympäristön kehittämishankkeeseen. Hankkeen projektipäällikkönä toimii 2,5 vuoden ajan INNOlukion kehittäjä, matemaattisten aineiden lehtori Ari Ervasti Ylivieskan lukiosta. Lisätietoja osoitteesta innolukio.fi.


Ari Ervasti on Ylivieskan lukion matemaattisten aineiden lehtori ja Innolukion kehittäjä.

Ei kommentteja artikkelille “Innovaatiotehtäviä ja koulu-yritysyhteistyötä lukioihin

Kirjoita kommentti