Kumpi vie enemmän, imuri vai fööni – energiansäästöä Laanilassa

torstaina 10. marraskuuta 2011 | | Ei kommentteja
Kuva: Nutdanai Apikhomboonwaroot / FreeDigitalPhotos.net

Oulun kouluissa on menossa koko kaupungin yhteinen energiansäästökampanja. Koulut kisailevat paitsi energian konkreettisista säästölukemista, myös siitä, miten aihetta kouluissa käsitellään. Voittajat selviävät vuoden loppuun mennessä.  Luvassa on huikeita palkintoja ja loistelias palkintojenjakogaala. Koulujen kestävän kehityksen vastaavat opettajat ovat koonneet pitkin vuotta koulujen energiansäästömateriaalia live@edu-virtuaaliympäristöön. Materiaali on kisan jälkeen myös kaikkien oululaisten käytössä.

Oulun yliopisto ja OuLUMA-keskus ovat olleet aktiivisesti mukana kampanjassa ja tarjosivat LUMA tiede- ja teknologiaviikolla kouluille maksuttomia opetustuokioita energiansäästöaiheesta. Opettajina toimivat matemaattisten aineiden opetusharjoittelijat. Oppitunti oli toteutettu toiminnallisina työpisteinä, joissa oppilaat tutustuivat ryhmissä energiansäästöteemoihin. Laanilan 7c-luokan sai ohjattavakseen kolmannen vuoden kemian aineenopettajaopiskelija Miikka Lämsä.

Laanilan koulun 7C-luokka tutustui mm. tuotteiden elinkaareen miettimällä maitopurkin matkaa metsästä ruokapöytään. Mietittävänä oli myös arjen energiansäästövinkkejä. Yhdessä pisteessä tutkittiin kodin sähköä kuluttavia laitteita ja niitä pyrittiin laittamaan järjestykseen sen mukaan, millaisia energiasyöppöjä laitteet ovat. Pisteessä tuli huomioida paitsi laitteen energiankulutus, myös se, kuinka kauan laitetta käytetään.

Motivan sivuilla tutustuttiin erilaisten kulkuvälineiden ekologisuuteen. Matka piti tehdä mahdollisimman pienellä energianmäärällä ja vähin kustannuksin. Oulusta Tornioon matka tehtiin halvimmalla pienellä dieselautolla. Porista Rovaniemelle kannatti Taru Mäkikankaan mukaan mennä junalla, jos väkeä oli vähän. Isommalla porukalla oma auto oli edullisin.

Jennyn, Miian ja Roosan energiansäästövinkit:

Mieti ensin mitä ruokaa haluat, äläkä jää katselemaan jääkaapin sisältöä.

Sammuta valot lähtiessäsi.

Sammuta hana, kun saippuoit käsiä.

Voit alentaa pari astetta asuntosi lämpötilaa.

Älä anna telkkarin huutaa tyhjille seinille.

Älä polta turhaan valoja, jos siellä ei ole ketään.


Jussi Tomberg on Oulun kaupungin Opetustoimen tukipalveluiden luonnontieteiden ja kestävän kehityksen ohjaava opettaja sekä Laanilan yläkoulun ja lukion maantiedon ja biologian lehtori.

Ei kommentteja artikkelille “Kumpi vie enemmän, imuri vai fööni – energiansäästöä Laanilassa

Kirjoita kommentti