Sigma – huolenpitoa ja huvituksia jo vuodesta 1959

tiistaina 20. joulukuuta 2011 | | Ei kommentteja

Sigma – öö, mikä?

Sigma-kilta ry, kavereille Sigma, on Oulun yliopiston fysiikan ja matemaattisten tieteiden opiskelijoiden ainejärjestö.  Siipiemme suojissa opiskelijat tutustuvat opiskelijakulttuuriin ja muihin opiskelijoihin, sekä saavat tukea opiskeluissa ja kasvamisessa ihmisenä (suuntaan tai toiseen). Käytännössä tätä agendaa toteutetaan tarjoamalla ajanvietettä opiskelujen lomassa sekä tekemällä opetuksenkehitystyötä yhdessä laitosten kanssa. Luonnossa sigmalaiset tunnistaa uniikeista musta-violeteista haalareista, joita pellepuvuiksikin nimitetään.

Miten tähän on tultu?

Sigma on perustettu jo 1959 eli samana vuonna kuin Oulun yliopistokin. Ensimmäisinä vuosina killan jäseniä olivat mm. kaikki matematiikan, fysiikan ja kemian sekä joidenkin teknillisten alojen opiskelijat. Killan nimi tulee kreikkalaisesta aakkosesta, sigmasta, jota käytetään matematiikassa yleisesti kuvaamaan summaa; kilta summasikin lukuisten aineiden opiskelijat yhteen. Vuosien varrella useimmat aineet ovat eriytyneet omiin järjestöihinsä, mutta fysiikka ja matemaattiset tieteet jatkavat yhteistä taistelua maailmaa vastaan. Vanhoista sigmalaisista on vuosien saatossa tullut myös professoreja eri laitoksille ja mahtuupa joukkoon yksi luonnontieteellisen tiedekunnan dekaanikin.

Mitä, missä, milloin?

Sigma järjestää pitkin vuotta erilaisia virkistystapahtumia. Perinteisiä tapahtumia ovat fuksipäivä ja -sauna, Hailuoto-excursio, pizzailta, pikkujoulut, hallituksenvaihtosauna ja vappusauna. Lisäksi järjestetään bileitä, leffa- ja peli-iltoja sekä muita satunnaisia (ja ajoittain mielivaltaisia tai mielenvikaisia) tapahtumia. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta satunnaisesta toiminnasta on syksyllä 2011 muutaman naispuolisen rivijäsenen aloitteesta toteutettu poikakalenteri, joka saavutti suhteellisen suuren suosion. Lisäksi killalla on useita liikuntavuoroja, joilla jäsenet voivat käydä verryttelemässä opiskelusta jumiutuneita lihaksiaan.

Lisäksi Sigma osallistuu aktiivisesti Oulun luonnontieteilijöiden ja Oulun yliopiston ylioppilaskunnan tapahtumiin ja tempauksiin. Myös muiden ainejärjestöjen kanssa pyritään yhteistyössä järjestämään bileitä, saunailtoja ja muuta sellaista.

Kilta tekee yhteistyötä fysiikan laitoksen ja matemaattisten tieteiden laitoksen kanssa, muun muassa abipäivillä ja palautepäivillä. Lisäksi laitoksien johtoryhmissä ja opetuksenkehittämistyöryhmissä on killan edustajia opiskelijajäseninä. Sigma on myös tuottanut tai hankkinut joidenkin kurssien opintomateriaaleja.

Yliopistolla jäsenet voivat luentojen välissä (tai niiden aikana) rentoutua Sigman kiltahuoneella, joka sijaitsee väestönsuojassa J2-rapun alapäässä. Kiltahuoneelta, eli Kopilta, löytyy pientä purtavaa tarjoava kanttiini ja ajanvietemahdollisuuksia TV:n, PS2:n, lauta- ja korttipelien sekä keskimääräistä huonompien juttujen muodossa. Bridge on erittäin suosittu peli kiltalaisten keskuudessa ja löytyypä joukostamme jopa muutama kansainvälisestikin kisannut sankari. Sigmalaiset ovat myös kunnostautuneita huonojen elokuvien ystäviä, joten väärään aikaan Kopille saapuminen voi vaikuttaa haitallisesti mielenterveyteen.

 

Sigma ja PR

Sigman tapahtumista ja toiminnasta saa lisäinfoa nettisivujen (http://www.sigma-kilta.net/) ja Facebookin (www.facebook.com/sigmakilta) kautta. Meitä uskaltaa myös lähestyä luonnossa tai kiltahuoneella, olemme suhteellisen kesyjä ja kivoja otuksia. Tervetuloa opiskelemaan fysiikkaa ja/tai matemaattisia tieteitä Oulun yliopistoon!


Topi Törmä ja Matti Vapa ovat Sigman aktiiveja. Topi Törmä on 5. vuoden matemaatikko ja Sigman puheenjohtaja 2010-2011. Matti Vapa on 5. vuoden fyysikko ja Sigman tiedottaja 2010-2011.

Ei kommentteja artikkelille “Sigma – huolenpitoa ja huvituksia jo vuodesta 1959

Kirjoita kommentti