Matematiikan iloa Tietomaassa

tiistaina 7. helmikuuta 2012 | | Ei kommentteja

Tiedekeskus Tietomaassa vietetään tänä vuonna Matematiikan teemavuotta. Vuoden aikana tarjotaan paljon erilaisia tapahtumia ja sitä varten Tietomaahan on vuokrattu Ruotsista matematiikka-aiheinen Bagdad ja äärettömyys -näyttely.

Matematiikan teemapäivä

Tietomaassa järjestettiin lauantaina 4.2. Matematiikan teemapäivä. Teemapäivän toteuttivat yhteistyössä Tietomaa ja OuLUMA-keskus. Päivän aikana riitti vilinää ja vilskettä, kun Tietomaan näyttelyt ja teemapäivä houkuttelivat paikalle yli 300 kävijää.

Tietomaan näyttelyiden lomassa kävijät saivat kierrellä tehtävärasteilla, joilla ratkottiin matemaattisia pulmia ja pelattiin monenlaisia mukavia pelejä. Tehtävien suorittamisesta ansaitsi leimoja toimintapassiin, ja täydellä passilla sai osallistua arvontaan. Osallistujien kesken arvottiin lautapelejä ja vapaalippuja Tietomaahan. Tehtävärastien ohjaajina toimivat Oulun yliopiston luokanopettajaopiskelijat ja Tietomaan henkilökunta.

Tehtävät innostivat lapsia ja nuoria ongelmanratkaisun pariin. Useimmat tehtävät sopivat kaikenikäisille, ja perheen pienimmätkin oli otettu huomioon tarjoamalla heille muun muassa askartelua, hahmotuskykyä kehittäviä palapelejä ja pieniä laskutehtäviä.  Tehtävärastien lisäksi kävijät puuhastelivat matematiikka-aiheisen Bagdad ja äärettömyys -näyttelyn tiloissa kattavan peli- ja pulmatehtävien valikoiman parissa. Jokaisella rastilla koettiin oivalluksia ja onnistumisen elämyksiä. Innostuneet lapset saivat ohjaajienkin suunpielet nousemaan leveään hymyyn.

Muita teemavuoden tapahtumia

Teemavuoteen liittyen kaikenikäisille kouluryhmille suunnattu Bagdad ja äärettömyys -näyttelykokonaisuus on varattavissa 25.4. asti. Näyttely poikkeaa Tietomaan perinteisistä teemanäyttelyistä siten, että siinä ratkotaan erilaisia matemaattisia tehtäviä ja pulmia ohjatusti oppaiden johdolla.

Ryhmille suunnatun toiminnan lisäksi Bagdad-näyttelyyn voi tutustua jokainen ilmaiseksi keskiviikkoiltaisin järjestettävässä matikkakahvilassa. Lisäksi Tietomaassa järjestetään tiettyinä keskiviikkoiltoina ilmaisia matematiikka-aiheisia luentoja.

Keskiviikon 22.2. luennoitsijana on Esa Läärä ja aiheena Tilastotiede – tietoyhteiskunnan  perustiede

Tilastoja pidetään usein vain kuivina numerojonoina, ja niiden parissa askarointia lähinnä tylsänä puuhana. Niinpä tilastotiede ei monellekaan koululaiselle näyttäydy kovin mielenkiintoisena oppiaineena. Tämä harmaa imago on vahvassa ristiriidassa sen kanssa, kuinka kiinnostavasta ja tärkeästä alasta oikeasti on kysymys 2000-luvun tietoyhteiskunnassa.

Tilastotiede on matemaattinen tiede, jonka sovellukset ovat piilevänä läsnä monilla jokapäiväisen elämämme alueilla. Se on oppi menetelmistä, joilla hallitaan vaihtelua ja sattumaa mitä erilaisimmissa ilmiöissä ja kysymyksissä, kohteena esim. säätila ja ilmastonmuutos, pörssikurssit ja työttömyys, sairauksen syyt ja hoidot, biotunnisteet ja kanta-asiakaskortit, tai eläkeikä- ja kuntarakenneuudistukset.

Todennäköisyyslaskentaan perustuvien matemaattisten mallien avulla pyritään runsaasti vaihtelua eli ”kohinaa” sisältävästä havaintoaineistosta eli datasta suodattamaan sen sisältämä olennainen informaatio. Näin tieto kohdeilmiöistä lisääntyy ja vastaukset tarkentuvat, mikä tarjoaa tukevamman pohjan mm. taloudelliselle ja yhteiskunnalliselle suunnittelulle ja päätöksenteolle.

Tavanomaisten luku-, kirjoitus- ja laskutaitojen lisäksi tilastolukutaito on tulevaisuudessa yhä tärkeämpi kansalaistaito, jonka asianmukainen opettaminen ansaitsisi nykyistä suuremman panostuksen eri kouluasteilla.

  1. Lisätietoja luennoista
  2. Lisätietoa Bagdad-näyttelystä

 

 


Merja Vaaramaa on koulutukseltaan luonnonmaantieteilijä ja työskentelee suunnittelijana OuLUMA-keskuksessa.

Ei kommentteja artikkelille “Matematiikan iloa Tietomaassa

Kirjoita kommentti