Opiskelija työnhaussa

14.2.2012 |

Taantuma vaikka onkin, niin kesätyöpaikkoja varmasti löytyy monen monta eri aloilta, joten ei kannata lannistua.

Kesätyö on opiskelijalle mukavaa vaihtelua opiskeluun, joka joskus saattaa teettää jopa pidempiä päiviä kuin normaali työnteko. Yliopisto-opiskelijoiden on mahdollista myös saada apurahaa yliopistolta kesätyöpaikan löytämiseen omalta alalta, mutta ainakin fysiikan laitoksen osalta apurahan hakeminen sulkeutuu perjantain 10.2 jälkeen.

Nykyään työpaikan hakeminen tapahtuu yleensä internetin välityksellä sähköisenä hakemuksena. Monet yritykset tarjoavat helppokäyttöisen pohjan, minne survaista yhteystietonsa ja muut tärkeät tiedot. Tämä on kätevä tapa hoitaa työhakemukset, kun koulutusta tai työkokemusta ei ole vielä paljon. Jossain vaiheessa tulee kuitenkin se tilanne, kun pitäisi CV tekaista ja aktiivisesti vielä sitä päivitellä. CV:n tekeminen ja satunnainen päivittely tuntuu aikaa vievältä, kun joka virke pitää miettiä niin tarkasti, että se kuulostaisi mahdollisimman järkevältä tai neutraalilta. Kuvakin pitäisi tai ainakin olisi syytä hankkia ja siinä pitäisi komeilla oma pää ja pärstässä olisi hyvä seisoa lievä hymy, mutta kuvan pitäisi silti olla mahdollisimman neutraali. Ääh!

Jokatapauksessa tämä pieni, mutta suurelta tuntuva vaiva on hyvä hoitaa alta pois, sillä CV:n lähettäminen työnantajalle on monta kertaa helpompaa, kuin täytellä kymmeniä eri lomakkeita työpaikkaa hakiessa. Kun kesätyöhakemusten määrä kertyy vielä pariinkymmeneen, niin CV:ä arvostaa aina vain enemmän ja enemmän.

Kesätyötä etsiessä lehti-ilmoitukset ja internet ovat yleensä ne läheisimmät ja helpoimmat lähteet, joita tulee käytettyä lähes aina ensimmäisenä. Jopa yrityksen Facebook-sivuiltakin voi kysellä yritykseltä tietoa työpaikoista. Kannattaa myös pitää mielessä, että yritykset pystyvät etsiä sinutkin Facebookista tai Googlesta, vaikka tämä laitonta onkin.

Työnhaku ei tietysti pääty kuitenkaan hakemusten lähettelyyn. Jossain vaiheessa puhelin alkaa päristä ja pyyntö käy työhaastatteluun. Työhaastattelua varten kannattaa myös varata oma aikansa yritykseen tutustumista varten. Työhaastattelussa nimittäin lähes täysin varmasti tullaan kysymään mitä hakija tietää yrityksestä. Liikaa paineita ei kannata kuitenkaan ottaa, sillä silloin aivot tekee helposti tepposet tosipaikan tullen. Pieni harjoittelu etukäteen ja sitten vain omana itsenä työhaastatteluun, niin kaikki pitäisi mennä hyvin.

 

Jos Suomi jostain syystä alkaa tuntua suolaiselta, niin kesätöihin voipi hakea ulkomaillekin. Muutama hyvä paikka aloittaa kesätyönhakunsa, jos ulkomaille mielii, on EURES-portaali sekä Aarresaari. EURES-portaalista löytyy työpaikkoja 31:stä Euroopan maasta, lyhyitä ansioluetteloja, infoa ulkomailla työskentelystä ja monenlaista muuta. Aarresaari on akateemisille opiskelijoille tarkoitettu verkosto, johon kuuluu ura- ja rekrytointipalveluita. Sivuilta löytyy paljon tietoa kesätyönhakuun liittyen niin koti- kuin ulkomaillakin. Suosittelen vahvasti googlailemaan molempia, jos ulkomaat kiehtovat.

Itse sain ansioluetteloni jo lähes viimeisteltyä ennen viikonloppua, mutta näyttää jäävän vielä vähän työtä viikonlopuksikin. Se, mihin aion lopulta hakea on vielä vähän hämärän peitossa, mutta muutama kiinnostava pesti on jo löytynyt. Nirsoilemaan työn suhteen en kuitenkaan itse aio ja ensi viikolla alankin katselemaan tarkemmin minne kaikkialle sitä itse hakisi. Työn mukavuus on paljolti kiinni vain omasta asenteesta.

Ei kommentteja artikkelille “Opiskelija työnhaussa

Kirjoita kommentti