Sinustako maantieteilijä?

19.3.2012 |

Kevät alkaa taas olla siinä vaiheessa, että tuhannet nuoret miettivät elämänsä suuntaa ja mitä haluaisivat alkaa opiskelemaan. Joillekin valinta on täysin selvä, toisille taas päätöksen tekeminen on todella vaikeaa.

Joskus voi myös käydä niin, että unelma-ammatti ei tunnukaan siltä oikealta, ja alanvaihto on edessä.

Itse hain opiskelemaan maantiedettä keväällä 2008. Mantsalle hakeminen ei kuitenkaan ollut johtotähtenä lukio-opiskelujen aikana. Tiesin kyllä, että haluan opettajaksi, mutta kaikki muu oli vielä epäselvää. Välivuoden ja puolen vuoden ammattikorkeassa opiskelun jälkeen olin ehtinyt miettiä mitä elämältäni haluan, ja ajatus mantsalle hakemisesta kypsyi pikkuhiljaa mielessä. Ylioppilaskirjoituksista oli jo kaksi vuotta heilahtanut, joten aloitin pääsykokeisiin lukemisen jo tammikuussa, koska halusin päästä ensimmäisellä kerralla sisälle. Tein itselleni melko tarkan aikataulun ja luin pääsykokeisiin viitenä päivänä viikossa. Pelkkä lukeminen ei kuitenkaan mielestäni riitä, vaan ostin lisäksi mantsan kertauskirjan, jonka tehtäviä tein lähes päivittäin. Erityisen hyödylliseksi koin esseetehtävät ja erilaiset soveltavat tehtävät.

Toukokuun lopussa oli sitten pääsykoe. Mantsan pääsykokeeseen ei tarvitse lukea erillistä pääsykoekirjaa, vaan riittää, että osaa lukion mantsan kurssien asiat ja osaa soveltaa niitä. Pääsykokeessa on yleensä monipuolisia tehtäviä, on termien selitystä, kuvien tulkintaa ja myös jonkinlaisia esseitä. Mantsan monipuolisuus tulee esille jo pääsykokeessa, siihen sisältyy niin luonnonmaantiedettä, kulttuurimaantiedettä kuin geoinformatiikkaa. Maantieteen pääsykoe on perinteisesti toukokuun loppupuolella. Maantiedettä opiskelemaan voit hakea vielä 3.4 asti!

Minulta ja muilta mantsalaisilta kysellään usein, että mitä se maantieteilijä sitten tekee. Tähän vastaaminen ei ole kovin yksinkertaista, koska meidän koulutusohjelma on niin laaja-alainen ja monipuolinen. Meillä on viisi suuntautumisvaihtoehtoa (niistä lisää aiemmissa blogeissa) ja jokainen saa itse valita sivuaineensa mieltymystensä mukaan, joten myös jokainen tutkinto on omanlaisensa. Vaikka valmistumme maantieteilijöiksi, ei sellaista ammattinimikettä kuitenkaan ole käytössä, työpaikkaan ei siis yleensä haeta maantieteilijää. Kuitenkin muutamia esimerkkejä maantieteilijän ammattinimikkeistä voit lukea täältä.

Maantieteilijän monipuolisen ja laaja-alaisen koulutuksen vuoksi eräs maantieteilijä totesi ”Maantieteilijä tietää paljon kaikesta, mutta ei mistään kaikkea.”. Tämä on toki hieman kärkäs lausahdus, mielestäni maantietelijät voivat tosiaankin tietää omasta erikoistumisalastaan hyvinkin paljon, mutta on totta, että me maantieteilijät yleensä opiskelemme laajasti eri asioita ja moniin asioihin saa vain pintaraapaisun.

Maantieteen laitos on sopivan kokoinen ja henkilökuntaa on helppo lähestyä, opiskelijat ovat sosiaalisia ja meillä on vahva ryhmähenki. Suosittelen maantieteen opiskelua lämpimästi!

-Suvi

Ps. Ohessa kuvia Oulun luonnontieteilijöiden järjestämästä Oulun yliopiston umpihankifutis-turnauksesta. Atlas voitti turnauksen viime vuonna ja tämän vuoden kisassa 18.3 vietiin taas voitto kotiin!

 

Ei kommentteja artikkelille “Sinustako maantieteilijä?

Kirjoita kommentti