Tämä toimii! -aluetapahtuma Oulussa 1.3.2012

perjantaina 2. maaliskuuta 2012 | | 2 kommenttia

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä vietettiin Oulun seudun ammattiopistolla Oulussa Tämä toimii! -kilpailun aluetapahtumaa. Aluetapahtumassa valittiin sekä A että B -sarjan edustaja Tämä toimii! -kilpailun loppuhuipentumaan, joka järjestetään Espoossa Aalto yliopistolla 19. huhtikuuta.

Oulun seudun ammattiopistolle oli saapunut heti aamulla paljon alakoululaisia, jotkut linja-autoilla Ylivieskasta ja Raahesta asti. Aamu aloitettiin mehun ja sämpylän voimin, jotka varmasti olivatkin tarpeen kaikille, sillä olihan edessä pitkä ja jännittävä päivä. Ensimmäinen tehtävä kaikille olikin oman lelun, mainoksen ja päiväkirjan laittaminen esille jokaiselle ryhmälle varatulle esittelypaikalle sekä luonnollisesti myös lelun toiminnan testaaminen. Näytti siltä, että kaikkien lelut olivat onneksi selvinneet kuljetuksista vaurioitumatta.

Kun kaikkien lelut julisteineen ja päiväkirjoineen olivat asianmukaisesti esillä, oli vuorossa tapahtuman avaus. Tapahtuma avattiin perinteiseen tapaan huutamalla kaikki yhdessä Tämä toimii! Ja komea huuto oppilaista lähtikin! Kari Kaleva toivotti kaikki tervetulleiksi Oulun seudun ammattiopiston puolesta ja myös Jenni Rajahalme Teknologiateollisuus ry:stä toivotti kaikki tervetulleiksi ja kertoi, että kilpailussa on tänä vuonna mukana jopa 21 200 alakoululaista, 1 000 opettajaa ja 5 300 lelua.

Jenni Rajahalme esitteli myös arvovaltaisen tuomariston joka koostui Teknologiateollisuus ry:n ja Oulun alueen yritysten edustajista sekä Oulun seudun ammattiopiston opiskelijoista. Teknologiateollisuudesta tuomaristossa olivat mukana Hannele Levävaara ja Tuula Sivonen. Oulun alueen yrityksiä edustivat puolestaan Kymppi-Eristys Oy:n Matti Siltavirta ja Oulun Neon Oy:n Lauri Mikkonen.

Tuomariston valmistautuessa vaikeaan ja vastuulliseen tehtäväänsä, oli kilpailijoiden itse aika äänestää omia suosikkejaan, samalla, kun he vielä viimeistelivät oman lelunsa esittelypisteen. Äänestyksen jälkeen puolet oppilaista suuntasi tutor-opiskelijoiden kanssa tutustumaan työpajoihin, toinen puoli esitteli kilpailutyönsä tuomaristolle. Työpajoissa oppilaat saivat esimerkiksi tehdä musiikkia ja pelata salibandya. Lisäksi lelunsa jo esitelleille ja esittelyvuoroaan odottaville oli tarjolla erilaisia pulmatehtäviä ja pelejä, jotka oli tuonut paikalle OuLUMA-keskus. Kun nälkä alkoi jo kurnia kaikkien vatsoissa, käytiin syömässä ja sitten olikin jo aika vaihtaa tehtäviä: työpajoihin tutustuneiden oli aika esitellä lelunsa tuomareille ja toisten puolestaan aika tutustua työpajoihin.

Viimeisenä ohjelmassa oli tietysti edustajien valinta valtakunnalliseen Tämä toimii! -loppuhuipennukseen.  Tuomaristo kertoi päätöksen olleen hyvin vaikea, mutta kuitenkin heidän oli tehtävä valintansa.

A-sarjan eli 1.–3. -luokkalaisten sarjasta loppuhuipennustapahtumaan pääsi Pattijoen Jokelan koulun oppilaiden Tykkiauto. Hannele Levävaara kertoi tuomariston arvostaneen Tykkiautossa monipuolista materiaalien käyttöä, monenlaisia liikkuvia osia, hyvää päiväkirjaa sekä sitä, että työssä näkyi oppilaiden oma kädenjälki. Tykkiauton tekijät Santtu Kytölä, Nea Liikanen, Milla Knuutinen, Janika Käräjäoja ja Jaakko Nauha kävivät pokkaamassa itselleen kunniakirjat ja Tämä toimii! -t-paidat opettajansa Joel Tervaskannon johdolla.

B-sarjasta eli 4.–6. –luokkalaisten sarjasta loppuhuipennustapahtumaan tuomaristo valitsi liminkalaisen Rantakylän koulun oppilaiden Juustohiiren. Juustohiiressä vaikutuksen tuomaristoon oli tehnyt kilpailutyön mainio kehittely, sen monipuolisuus ja monipuolinen liikkuvuus, materiaalipaketin osien hyödyntäminen hyvin sekä oppilaiden oman työn näkyminen. Myös B-sarjan loppuhuipennustapahtumaan valitun ryhmän jäsenet Kiia Kostet, Selja Lumijärvi, Siiri Puranen, Martti Räbinä ja Mikael Tissari saivat itselleen kunniakirjat ja Tämä toimii! -t-paidat. Juustohiiren tekijöiden opettajana toimii Antti Tikkanen.

Kaikki aluetapahtuman osallistujat palkittiin uniikeilla Tämä toimii! -otsalampuilla.  Kaikki olivat varmasti myös otsalamppunsa ansainneet, olivat kaikki lelut niin upeita! Näitä upeita leluja voitkin ihailla kuvagalleriassa.

Gallerian kuvat saat isommaksi klikkaamalla kuvaa.

Kolumnin kuvat Oulun LUMA-keskus OuLUMA.


Heli Vaara toimii suunnittelijana OuLUMA-keskuksessa. Hän on kasvatustieteilijä, jolla on myös luokanopettajan ja maantieteen aineenopettajan pätevyys.

2 kommenttia artikkelille “Tämä toimii! -aluetapahtuma Oulussa 1.3.2012

  1. moi!
    Miksi voittajajoukkueiden jäsenten nimiä ei ole laitettu juttuun?
    Mun mielestä ehdottomasti pitäs laittaa näkyviin.

    Miika Tuuli | torstaina 15. maaliskuuta klo 11:00 #

  2. Hyvä huomio! Voittajajoukkueiden jäsenten nimet on nyt lisätty kolumniin.

    Heli Vaara | torstaina 15. maaliskuuta klo 11:19 #

Kirjoita kommentti