Math.fi – matematiikkaa ajatteleville

maanantaina 30. huhtikuuta 2012 | | Yksi kommentti

Math.fi on vapaasti käytettävä sivusto peruskoulun ylempien luokkien matematiikan opiskeluun ja opetukseen. Oppimisympäristö on hyödynnettävissä välittömästi rekisteröitymisen jälkeen. Opettaja voi pyytää tunnukselleen lisäoikeuksia ottamalla yhteyttä sivuston ylläpitäjiin. Järjestelmän hyödyntäminen perinteisemmän opetuksen täydentäjänä on mielekästä myös ilman opettajan tunnuksia.

Oppimisympäristö sisältää teoria-aineistoa lähinnä videoiden (172 kpl) muodossa ja kahdentyyppistä aineistoa harjoitteluun: vihkotehtäviä (1164 kpl) ja ns. drillejä (132 kpl) eli toistoharjoituksia laskurutiinin parantamiseksi. Tekemällä opiskelustaan päiväkirjamerkinnät, oppilas voi saada järjestelmältä automaattista palautetta oppimisensa edistymisestä sekä vihjeitä siihen, mitä tehdä seuraavaksi. Halutessaan oppilas voi jakaa tekemisiään luotettavien kavereidensa kanssa. Järjestelmä mahdollistaa opiskelun painopisteen muuttamisen oppijakeskeisemmäksi ja tukee siten opiskelun eriyttämistä.

Graafikot Seppo Leinonen ja Jyrki Heimonen ovat kuvittaneet ja suunnitelleet järjestelmän ulkoasun.

Keväällä 2006 orivesiläiset peruskoulun matematiikan opettajat Sauli Hartikainen ja Pasi Kiema ryhtyivät kehittämään verkkoympäristöä lähiopetuksen tueksi. Työ edistyi pienin askelin ja välillä oli suuriakin vastoinkäymisiä. Opetushallituksen oppimisympäristöapurahat vuosina 2007 – 2011 antoivat sekä uskoa että materiaalista tukea tekemiseen. Kehittämishanke sai vuodelle 2012 merkittävän tuen Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiöltä. Näin Kiemalle on mahdollistunut päätoiminen työskentely hankkeessa kevätlukukauden 2012 ajan. Oppimisympäristöä on kehitetty lukuvuosien 2010 – 2012 aikana kahteen otteeseen Tampereen yliopiston informaatiotieteiden yksikön projektityökursseilla, joissa Kiema on ollut mukana sekä ohjelmistokehityksen maisteriohjelman opiskelijan että osittain asiakkaan roolissa. Myös Hartikainen on kouluttautunut koko ajan lisää opiskellen mm. tietojärjestelmiä ja tällä hetkellä mediaviestintää.

Alussa tehty päätös laatia oppimisympäristö itse on osoittautunut tarkoituksenmukaiseksi kehittäjien valmiuksien karttuessa kuuden vuoden kehitystyön aikana. Esimerkiksi Moodle tarjoaa monipuoliset ominaisuudet sosiaalisen rakentumisen oppimiskäsitykseen perustuvan oppimisympäristön kehittelyyn, mutta se tukee heikommin niitä ajatuksia, jotka ovat olleet ohjaamassa oppilasjohtoiseen matematiikan opiskeluun erikoistetun oppimisympäristön laatimista. Toteutus perustuu CakePHP-ohjelmistokehykseen ja MySQL-tietokantaan. Järjestelmään on upotettu Geogebran sovelmia. Tulevaisuudessa on tarkoitus hyödyntää entistä enemmän Geogebraa mm. sovelmien rajapintojen avulla. Tavoitteena on kehittää järjestelmää myös siten, että opettajien on mahdollista nykyistä helpommin toimittaa tai tuottaa sivustolle omia sisältöjään tai muokata olemassa olevista sisällöistä haluamiaan opintokokonaisuuksia.

Järjestelmää on käytetty Oriveden yhteiskoulussa päätoimisesti opetukseen kolmen lukuvuoden ajan. Käytöstä on saatu rohkaisevia kokemuksia järjestelmän keskeneräisyydestä huolimatta. Oppilaan osio tuli valmiiksi maaliskuussa 2012 tehdyssä järjestelmän päivityksessä. Opettajan raportointiominaisuuksiin jäi vielä kehitettävää. Kolumnin kirjoittamisen hetkellä oppilaiden tekemiä päiväkirjamerkintöjä vihkotehtäviin oli kertynyt viimeisen vuoden aikana n. 18600 kpl. Drillejä oli tehty n. 2600 kertaa ja käyttäjän siphartikainen kanavalle tallennettuja youtube-videoita oli katsottu n. 30 300 kertaa. Lisäksi järjestelmään on upotettu mm. Juha Pietiläisen tekemiä videoita. Oppimisympäristöstä on tehty kaksi kandidaatin työtä ja tekeillä on kaksi pro gradu -työtä.

_____________________________________________

Math.fi-sivuston löydät osoitteesta http://math.fi/.


Pasi Kiema on kevään 2012 virkavapaalla matematiikan ja tietotekniikan lehtorin virasta Oriveden yhteiskoulusta. Hän tekee Tampereen yliopistossa ohjelmistokehityksen maisteriohjelmassa lopputyötään Math.fi-oppimisympäristöön liittyen.

Yksi kommentti artikkelille “Math.fi – matematiikkaa ajatteleville

 1. Moi,
  näin eläkkeellä ajattelin vihdoin suorittaa kunnolla lukion matematiikan, mielellään pitkän oppimäärän (olen kirjoittanut just ja just A:n vuonna 1976 lyhyestä matikasta) ja olin onnellinen kun löysin Math.fi -nettisivut, joilla aloin harjoitella ensin yläasteen matikkaa, jotta minulla olisi jotain mahdollisuuksia iltalukiossa.

  Sairastelin tuossa välillä ja nyt kun aloin uudelleen opiskella, en enää löydäkään sivustoa. Muuta toimintaa näyttää nettisivujenne mukaan olevan vielä toiminnassa, joten uskaltauduin lähestymään ja kysymään, onko toiveeni hyvästä nettiopiskeluympäristöstä nyt sitten mennyt?

  Ystävällisin terveisin,
  Satu Laine

  satu laine | maanantaina 18. helmikuuta klo 21:05 #

Kirjoita kommentti