Innolukio inspiroimaan lukioita ensi syksynä

keskiviikkona 16. toukokuuta 2012 | | Yksi kommentti

Ensi syksynä kaikille Suomen lukiolaisille suunnattu Innolukio-hanke julkistettiin 14.5.2012 Etu-Töölön lukiolla. Innolukio-oppimisympäristön keskeisinä tavoitteena on luoda yhteys lukiolaisten, yritysten ja yliopistomaailman välille sekä hyödyntää lukiolaisten luovuutta kansallisena voimavarana. Samalla Innolukio-hanke toimii lukion kehittämisen ja profiilin noston katalysaattorina.

Innolukion syyslukukausi käynnistyy 16.8. valtakunnallisella verkkolähetyksellä ja kestää sen jälkeen kolme kuukautta. Lukukauden aikana Innolukio pyrkii kannustamaan lukiolaisia luovuuteen, toisinajatteluun ja kriittisyyteen sekä tehtävävetoisesti kehittämään heidän ongelmanratkaisutaitoaan ja ryhmätyökykyä.

Innolukion kehittäjäyhteisöön kuuluvat jo Opetushallitus, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry, Suomen Kuntaliitto, Työ- ja elinkeinoministeriö TEM, Aalto-yliopisto, Oulun yliopisto, Suomalaisen työn liitto, Viestinnän Keskusliitto, Suomen lukiolaisten liitto ja Nokia Oyj.

Pääministeri Katainen: ”Innolukio -ajattelussa kaikki voittavat”

Julkistamistilaisuuden avannut pääministeri Jyrki Katainen painotti puheenvuorossaan, että yhteiskunnan muutokset tulevat ovista ja ikkunoista sisälle myös lukioihin. Hänen mukaansa lukioissa on tärkeää nähdä kansainvälistymisen ja uusien oppimisympäristöjen kehittämisen tarve.

Innolukio-oppimisympäristössä puututaan hänen mukaansa kokonaisuuksien hallintaan ja luovuuteen, jossa yritykset, korkeakoulumaailma ja lukio tuodaan entistä lähemmäksi toisiaan. ”Tämä on ihan fantastinen esimerkki modernista ajattelutavasta ja siitä, että halutaan aidosti saada lukiolaisten osaaminen ja luovuuspotentiaali parempaan käyttöön. Siinä ei ole mitään väärää, että lukiokoulutus avautuu korkeakoulujen, yritysten ja ylipäätään tähän muuttuvaan maailmaan, jossa Suomessa eletään. Tässä Innolukio-ajattelutavassa kaikki voittavat.”, totesi pääministeri Katainen.

Katainen lupasi myös, että Innolukion ensimmäisen ideointitehtävän tulee lukiolaisille antamaan maan hallitus.

Mitä lukioilta toivotaan?

1. Innolukio toivoo, että tutustutte Innolukion esittelyyn ja koette hankkeemme kiinnostavaksi lukion kehittämisen ja profiilin kohottamisen kannalta, vaikka kotisivu on nyt vasta eräänlainen ennakkovaroitus tulevasta.

2. Mikäli koette Innolukion kiinnostavaksi, Innolukio toivoo, että rekisteröitte lukionne hankkeesta kiinnostuneeksi lisäinformaation saajaksi.

3. Innolukio toivoo myös, että jo tässä vaiheessa jokaisesta lukiosta löytyisi yhteyshenkilö, jota kutsutaan Innolukioagentiksi.

4. Innolukio pyytää levittämään tietoa Innolukion käynnistymisestä mahdollisimman laajalle lukiossanne ja keskeisten viiteryhmienne keskuudessa.

5. Innolukio on käyttäjälähtöinen kehityshanke. Siksi toivotaan, että lukionne alusta alkaen on aktiivisesti kehittämässä siitä mahdollisimman toimivaa. Kysymykset, kommentit ja ideat ovat enemmän kuin tervetulleita!

6. Lukioiden tärkein rooli on hankkeen tiedottamisessa ja organisoinnissa. Tavoite on, että hanke olisi mahdollisimman kivuttomasti sovitettavissa lukion arkeen.

7. Innolukio on lukioille ja lukiolaisille maksutonta. ”Innolukioagenteille” on mahdollista maksaa korvaus esim. lukioresurssista.

8. Innolukio är tvåspråkigt. De svenska sidorna öppnas senare.

Voit ilmoittaa lukiosi mukaan Innolukion sivuilla osoitteessa innolukio.fi.

Lähteet: Innolukion lehdistötiedote 14.5.2012 klo 11.00 ja http://innolukio.fi.


Heli Vaara toimii suunnittelijana OuLUMA-keskuksessa. Hän on kasvatustieteilijä, jolla on myös luokanopettajan ja maantieteen aineenopettajan pätevyys.

Yksi kommentti artikkelille “Innolukio inspiroimaan lukioita ensi syksynä

  1. […] Innolukio inspiroimaan lukiot ensi syksynä […]

    Innolukio.fi rohkaisee ajattelemaan toisin | Taloudellinen tiedotustoimisto TAT | maanantaina 1. joulukuuta klo 16:25 #

Kirjoita kommentti