Matemaattisten aineiden diplomi

torstaina 21. kesäkuuta 2012 | | Ei kommentteja

Toukokuun 28. päivänä Tiedekeskus Tietomaahan saapui joukko 7.-luokkalaisia Oulusta ja Iisalmesta. He eivät olleet luokkaretkellä, kuten monet muut, vaan he olivat tulleet paikalle ottamaan vastaan Matemaattisten aineiden diplomit. Ensin oppilaat saivat tutustua Tietomaan näyttelyihin ja sitten olikin vuorossa diplomien ja palkintojen jako. Jokainen sai Matemaattisten aineiden diplomin sekä lahjakortin kirjakauppaan.

Matemaattisten aineiden diplomin I suorittaneet 7.-luokkalaiset. Kuva: OuLUMA

 

Oivaltamisen iloa tehtävistä

Matemaattisten aineiden diplomi koostuu erilaisista matematiikan, fysiikan ja kemian tehtävistä, joita voi ratkoa kotona tai mahdollisuuksien mukaan myös koulussa. Yläkoulun aikana voi suorittaa kolme Matemaattisten aineiden diplomia. Tällä hetkellä valmiina ovat diplomien I ja II tehtäväpaketit. Diplomi III valmistuu vuoden 2012 aikana.

Diplomitoiminnan avulla on tarkoitus tukea matematiikasta kiinnostuneita oppilaita sekä saada oppilaat kiinnostumaan matemaattis-luonnontieteellisten aineiden kokonaisuudesta ja kannustaa heitä näiden aineiden opiskeluun myös jatkossa.

Tehtävät tarjoavat tekijälleen oivaltamisen iloa, innostavat pohtimiseen ja pitkäjänteiseen ajatteluun sekä opettavat hyödyntämään tietokoneita opiskelussa.

Toimintaa kaikkialle Suomeen

Diplomitehtävät ovat kaikkien vapaasti ladattavissa OuLUMA.fi-portaalin Matemaattisten aineiden diplomin sivuilta. Näin ollen diplomi on mahdollista suorittaa koulusta riippumatta.

Diplomitehtävät perustuvat koulussa jo opiskeltuihin asioihin, mutta mukana on myös uusia ja laajennettuja sisältöjä. Tehtävien tekemiseen tarvitaan kirjoitusvälineiden lisäksi tehtävistä riippuen mm. laskin, tietokone, internetyhteys ja ilmainen GeoGebra-ohjelma.

Taustaa

Matemaattisten aineiden diplomi -hankkeen ovat toteuttaneet Oulun normaalikoulun opettajat yhteistyössä OuLUMA-keskuksen henkilökunnan kanssa. Hankkeen tarkoituksena on tuottaa tehtäväpankki tukemaan harrastuneisuutta. Hanke on saanut Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön avustuksen, jonka avulla toteutetaan vuosina 2012–2014 vuosiluokat 7–9 kattava kokonaisuus. Tämän lisäksi diplomitoimintaa on tarkoitus laajentaa siten, että se kattaisi myös lukiokurssit.


Heli Vaara toimii suunnittelijana OuLUMA-keskuksessa. Hän on kasvatustieteilijä, jolla on myös luokanopettajan ja maantieteen aineenopettajan pätevyys.

Ei kommentteja artikkelille “Matemaattisten aineiden diplomi

Kirjoita kommentti