Tietomaan leirikesä

keskiviikkona 15. elokuuta 2012 | | Ei kommentteja

Tiedekeskus Tietomaan perinteiset kesäleirit starttasivat jälleen heti koulujen päätyttyä kesäkuun alussa. Kesä- ja elokuun aikana pidettiin kymmenen eri ikäisille lapsille suunnattua viikon mittaista leiriä, joita oli neljä erilaista kokonaisuutta: Tietomaa-leirit, Tiedeleirit, Dragsters-leiri ja Animaatioleiri. Jokaisella leirillä oli omat teemansa, mutta yhteistä oli Tietomaan näyttelyihin ja jättielokuvaan tutustuminen. Leirit olivat erittäin suosittuja, sillä lähes jokaisella niistä oli maksimimäärä leiriläisiä.

Kuva: OuLUMA

Tietomaa-leirit oli suunnattu 7-9-vuotiaille lapsille ja niitä järjestettiin kesän aikana kaikkiaan kuusi. Useimmat leiriläisistä saivat leireillä ensikosketuksensa tieteellisiin kokeisiin ja työtapoihin sekä ennen kaikkea pääsivät kokeilemaan niitä omin käsin. Tietomaa-leirien töihin kuuluivat mm. ihmemiehen kylmähaude, kaseiinimuovin valmistus, sokerisateenkaaret sekä oman leijan tekeminen muovipussista. Lisäksi tutustuttiin hieman palamiseen, johon liittyi useita näyttäviä demonstraatioita, kuten kynttilän sammuttaminen näkymättömällä, ilmaa painavammalla kaasulla.

Tietomaa- ja Tiedeleireillä on perinteisesti käyty vierailulla jossain mielenkiintoisessa oululaisessa kohteessa tutustumassa paikan toimintaan ja ihmisten työskentelyyn siellä. Tänä kesänä Tietomaa-leiriläiset pääsivät tutustumaan Oulun yliopiston tietotekniikan laitoksen robottiyksikköön, jossa lapsille esiteltiin erilaisia robotteja, niiden toimintaa sekä yksikön projekteja mm. kuvien ja videoiden avulla. Lapset pääsivät myös itse kokeilemaan robottien rakentamista legoista ja leikkimään pienillä roboteilla.

Sokerisateenkaari (Kuva: Topi Törmä)

Tiedeleireillä toimittiin samalla luonnontiedeteemalla kuin Tietomaa-leireilläkin, mutta leiriläiset olivat hieman varttuneempia, 10-13-vuotiaita. Kesän kahdella Tiedeleirillä tehtiinkin hieman vaativampia töitä, kuten kylmäsaippuointia, kemiallisia erotusmenetelmiä, neulanreikäkamera ja natriumasetaattia. Tiedeleirien vierailukohteena oli oululainen tietokonepelifirma Ludocraft, jossa työntekijät esittelivät työpaikkaansa ja toimenkuviaan sekä kertoivat pelien tekemisestä. Vierailun aikana leiriläiset pääsivät itse pienissä ryhmissä suunnittelemaan oman pelin. Suunnittelun apuna käytettiin muun muassa muovailuvahaa, legoja, paperia ja värikyniä sekä pieniä leluja. Leiriläiset saivat vierailunsa muistoksi omien suunnitelmiensa pohjalta tehdyn virallisen Ludocraftin konseptipiirustuksen, jonka Ludocraftin konseptitaiteilija heille piirsi.

Sekä Tietomaa- että Tiedeleireillä tutustuttiin taloon pienen suunnistuksen avulla. Nuoremmat suunnistivat kuvien avulla, kun taas tiedeleiriläiset saivat ratkottavakseen matematiikkasuunnistuksen, jossa etsittiin Tietomaan näyttelyistä tiettyjä lukuja, joilla sitten suoritettiin laskutoimituksia ja selvitettiin koodattu sanoma. Leirien aikana käytiin tietysti myös katsomassa tämän vuoden jättielokuva Dinosaurusten aika ja planetaarioesitys Tähtiä ja galakseja. Leirit huipentuivat perjantaisin pidettyyn kilpailuun Tietomaan näyttelykohteissa sekä diplomien jakoon.

Tietomaa kuvattuna neulanreikäkameralla (Kuva: Topi Törmä)

Dragsters-leirillä jokainen leiriläinen pääsi valmistamaan Finnfoamista oman Dragsters-auton, joilla sitten kisailtiin leiriviikon huipentavassa kilpa-ajossa. Leiriläiset suunnittelivat ja rakensivat autot alusta loppuun itse ennalta annettujen säännösten mukaisiksi. Välillä käytiin ajamassa testiajot, joiden jälkeen saattoi vielä hioa autonsa huippukuntoon loppukilpailua varten. Dragsters-autoprojektiin voi tutustua enemmän Teknokkaan InnoGP -sivulla.

Elokuussa toteutettiin vielä Animaatioleiri yhteistyössä Valven elokuvakoulun kanssa. Leirillä tehtiin pienissä ryhmissä parin minuutin mittainen, dinosaurusaiheinen pala-animaatio. Leiriläiset pääsivät harjoittelemaan animaation teon kaikkia vaiheita käsikirjoittamisesta askarteluun sekä kuvaamisesta editointiin. Leirin päätteeksi ryhmien elokuvat katsottiin Tietomaan jättielokuvateatterin suurelta valkokankaalta.


Topi Törmä on valmistunut Oulun yliopistosta filosofian maisteriksi ja suorittanut aineenopettajan opinnot pääaineenaan matematiikka. Kevään 2012 hän on työskennellyt opettajana Tiedekeskus Tietomaassa.

Ei kommentteja artikkelille “Tietomaan leirikesä

Kirjoita kommentti