Avaruusrekka Tiedekeskus Tietomaassa 13.-14.10.

torstaina 27. syyskuuta 2012 | Kati Kyllönen | Ei kommentteja

Aika ja paikka:

13.-14.10.2012 
Tiedekeskus Tietomaa,
Nahkatehtaankatu 6, Oulu

Sisältö:

Tarkempia tietoja viikonlopun 13.-14.10. ohjelmasta löydät Tietomaan verkkosivuilta osoitteesta http://www.tietomaa.fi/news-25-57-avaruusrekka_ja_astronautti_tietomaassa

Rekkaan rakennettu avaruusnäyttely kiertää Suomea 3.–17. lokakuuta, käy kahdeksalla paikkakunnalla etelästä pohjoiseen ja tuo astronautteja vierailemaan Heurekassa ja Oulussa. Avaruusrekan mukana matkaa Aalto-yliopiston liikkuva laboratorio, missä kävijät pääsevät itse rakentamaan Aalto-1:tä, Suomen ensimmäistä satelliittia.

 

Kiertue käynnistyy vierailuilla Aalto-yliopistolla Otaniemessä 3.10. ja Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella, minkä jälkeen perjantaina 5.10. Avaruusrekka avaa ovensa Helsingissä Narinkkatorilla. Seuraavana viikonloppuna 13.–14.10. Avaruusrekka on ajanut Ouluun saakka, missä se on mukana Tiedekeskus Tietomaan avaruusviikonlopussa. Siellä yleisölle esiintyy yksi Euroopan avaruusjärjestön nuorista avaruuslentäjistä, astronauttikoulutuksen läpi käynyt tanskalainen Andreas Mogensen. Lentämään hän ei ole vielä ennättänyt, mutta muilta osin hän on jo täysiverinen astronautti. Oulussa esiintyy myös Harri Laakso, Euroopan avaruusjärjestössä Merkuriukseen lähtevää luotainta kehittävä suomalainen.

Oulun jälkeen rekka jatkaa vielä Rovaniemelle ja Kuopioon. Rekka pysäköi aina keskikaupungille ja on avoinna 10-18. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Tarkemmat pysähdyspaikat ovat alla ja rekan nettisivuilla http://www.avaruus2012.net/

Rekka on lastattu avaruusaluksilla

Avaruusrekassa on kuusi hienoa mallikappaletta avaruusaluksista, jotka tutkivat kaukaisia kohteita aurinkokunnassa ja auttavat meitä arkisessa elämässämme. Näyttelyn valtias on täysikokoinen, lähes autenttinen kaksoiskappale komeetan pinnalle laskeutuvasta luotaimesta. Sen vierellä on helmenä avoimeksi rakennettu mallikappale Merkurius-luotain BepiColombosta. Lisäksi mukana on lentokoneelta näyttävä GOCE, MetOp-sääsatelliitti, navigointisatelliitti Galileo sekä omalaatuinen, tikkana Marsiin iskeytyvä MetNet.

Mallikappaleita säestää näyttely, joka johdattaa kävijät Maa-planeetalta aurinkokunnan kohteiden kautta maailmankaikkeuden alkuun ja sieltä takaisin arkiseen elämäämme, joka nojaa monessa suhteessa avaruustekniikkaan – käytämme avaruutta hyväksemme joka päivä monin tavoin. Avaruustekniikka tuo myös työtä ja puskee “normaalia” osaamista eteenpäin.

Tee itse Suomen ensimmäistä satelliittia!

Suomen ensimmäisen satelliitin, Aalto-1:n, tekijäryhmä siirtää satelliitin rakentamisen kiertueen ajaksi näyttelyyn. Kävijät voivat siten jutella tekijöiden kanssa, hypistellä satelliitin mallikappaleita ja osallistua itse vähemmän herkkien osien tekemiseen.

Näyttelyn nettisivut osoitteessa http://www.avaruus2012.net/ täydentävät näyttelyä ja myös täydentyvät matkan kuluessa uusilla tapahtumilla ja lisämateriaalilla. Rekassa pidettäviä pienet esitykset lähetetään netissä ja jokaiselta pysähdyspaikkakunnalta saadaan paikallisväriä mukaan. 

Rekan varustavat matkaan Euroopan avaruusjärjestö, Tekes, Ilmatieteen laitos, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Ursa ja tiedekeskus Heureka. Mukana rekassa on myös Ursan edustaja ja pieni kirjamyymälä.

Matkaa seurataan intensiivisesti sosiaalisessa mediassa Twitterissä sekä näyttelyn sivuilla Facebookissa ja Google+:ssa.

Pysähdyspaikat:

3.10. Aalto-yliopisto, Otaniemi, Espoo
4.10. Helsingin yliopiston Kumpulan kampus
5.10. Helsinki, Narinkkatori
6.-7.10. Vantaa, Tiedekeskus Heureka
8.10. Turku, Kauppatori
9.–10.10. Tampere, Keskustori
11.10. Jyväskylä, Asema-aukio
13.–14.10. Oulu, Tiedekeskus Tietomaa
15.10. Rovaniemi, Arktikum / Tiedekeskus Pilke
16.10. Kuopio, Kauppatori

Lisätietoja:

Jari Mäkinen, Avaruusrekan tuottaja, 040-550 9198 tai +31 620 35 4909, jari.makinen@kupla.com
Sampo Puoskari, Viestintäsuunnittelija, Tiedekeskus Tietomaa, 044 703 1342, sampo.puoskari@ouka.fi

 

 

 


Ei kommentteja artikkelille “Avaruusrekka Tiedekeskus Tietomaassa 13.-14.10.

Kirjoita kommentti


OuLUMA toisaalla

LUMA-uutisia