Vuodenajat, miinuslukemat ja sosiaaliset kanssakäymiset

27.9.2012 |

”Syksy tulee, lehdet lakastuu, sitten talvi ja alkaa pakastuu, kevät saapuu ja jengi rakastuu, kesä loppuu ja tuntuu ettei koskaan takas tuu..”

Näin riimittelee Karri Miettinen alias Paleface kappaleessaan Merkit ja nämä rivit juolahtivat ensimmäisenä mieleen, kun huomasin viime tekstissä kovasti kaipaamani syksyn saapuneen toden teolla tällä viikolla. Taapersin yhtenä aamuna keittiöön kun huomasin, että digitaali päätti paukauttaa ulkolämpötilaa ilmaisevaan ruutuun jo kevyet pakkaslukemat. Miellän syksyn niin, että on yöpakkasia ja kuulaita aamuja ja toisaalta vähän lämpimämpi päivällä. joku muu mieltänee eri tavalla, mutta näkökulmamme meillä kullakin.

Opiskelutkin lähtevät pyörimään pikkuhiljaa täydellä tohinalla. Tai kyllähän ne jo pyörii, mutta tuntuu, ettei ole itse päässyt aivan vielä rytmiin kiinni. Toisaalta mukava lähteä 2 kurssin helpommalla periodilla liikenteeseen, saa ajettua itsensä sisään uusiin toimintatapoihin ja rutiineihin, ennen kuin alkaa tiiviimpää jaksoa pukkaamaan. Johdatus matemaattiseen päättelyyn olisi ollut mukana, mutta sen tosiaan olen jo käynyt. Muutamien harjoitustehtävien kanssa on ollut arpomista melko lailla, mutta uutena opiskelijana on ollut hieno huomata niinkin yksinkertaiselta kuulostava asia kuin avun kysymisen mahdollisuus. Tuutortuvalla on tullut käytyä ja moni ongelma jo siellä ratkennut. On hienoa, että avun kysyminen on helppoa muuallakin kuin luennoilla tai harjoitusryhmissä, apuna on kanssaopiskelijat ja edellä mainittu tuutortupa ym. kanavat. Opiskelu on kuitenkin erittäin itsenäistä verrattuna vaikkapa lukioon ja vastuu omasta oppimisesta tietysti suurempaa.

Loogiseltahan se nopeasti ajateltuna tuntuu, että asiat näin menevät, mutta voidaan pysähtyä miettimään seuraavalla kerralla, että ovatko asiat joka opinahjossa jokaisessa maailmankolkassa näin hyvin? Apua oppimiseen on tarjolla maanantaista perjantaihin aamukahdeksasta pitkälle iltapäivään jos vain itsellä riittää viitseliäisyyttä ottaa asioista selvää.

Toisenlaista oppimista aloimme myös tänään harjoittamaan ryhmätyöprojektin parissa. Matematiikka opetuksessa –seminaari ei varsinaisesti ole ryhmätyökurssi, mutta käytännössä tehtävät tehdään ryhmätyönä. Matematiikkaan liittyviä käsitteitä ja niiden esiintymistä opetuksessa pohdiskellaan pitkin talvea ja kurssi toimii myös oivana väylänä tutustua uusiin ihmisiin. Se lienee kuitenkin se toiseksi tärkein opiskeluajan merkitys heti opintojen jälkeen..vai ovatko ne peräti jaetulla ykkössijalla?

Tätä kirjoittaessa soi ennakkokuuntelussa brittirockin erään suuren eli Musen uutukainen. Kuulostaa meikäläisen korvaan siltä niin kuin Queen olisi kevyesti päivitetty tälle vuosituhannelle. Ja hyvältähän se kuulostaa.

Ei kommentteja artikkelille “Vuodenajat, miinuslukemat ja sosiaaliset kanssakäymiset

Kirjoita kommentti