Päättelytaidot koetuksella LUMA-kahvilassa

keskiviikkona 24. lokakuuta 2012 | | Ei kommentteja

Keskiviikkona 26.9.2012 klo 18.00 käynnistyivät tämän syksyn LUMA-kahvilat Tietomaan 1. kerroksen tiloissa. Tervetulleita ovat kaikki 5–15 -vuotiaat lapset ja nuoret vanhempineen. Paikalle voi tulla hetkeksi tai koko puolentoista tunnin ajaksi ilmaiseksi, ilman ennakkoilmoittautumista.

LUMA-kahvilat jatkuvat keskiviikkoisin koko syksyn ajan, viimeisen kerran tämän vuoden puolella kokoonnutaan 28.11.2012. Toiminta jatkunee myös keväällä, tarkempaa tietoa kevään aikatauluista löytyy myöhemmin OuLUMA.fi-portaalista.

Kuva: Pasi Leppäniemi

Hauskaa ajanvietettä pelien ja pulmien parissa

Ohjelmassa on runsaasti erilaisia pelejä ja pähkinöitä, jotka kehittävät matemaattista päättelykykyä ja ovat kaiken lisäksi myös viihdyttäviä. Jokainen osallistuja voi itse valita, mihin peleihin osallistuu tai millaisia tehtäviä ratkoo. Ohjaajina toimivat Oulun yliopiston luokanopettajaopiskelijat, jotka auttavat osallistujia peleissä ja tehtävissä alkuun sekä neuvovat aina tarvittaessa.

Kuva: Pasi Leppäniemi

Erilaisia tehtävä- ja pelipisteitä on jokaisella kahvilakerralla kymmeniä ja useimmissa niistä on erilaisia vaikeustasoja, jolloin haastetta riittää niin lapsille kuin aikuisillekin. Peli- ja tehtäväpisteitä pyritään hieman kierrättämään, joten jokaisella kerralla löytyy jotain uutta, mutta myös vanhoja tuttuja pelejä.

LUMA-kahvilassa voit päästä tutustumaan muun muassa salakirjoitukseen, Tangram-kuvioihin, pulmapeleihin sekä päättelyä vaativiin tuttuihin tai tuntemattomiin lautapeleihin. Suosittuja pelejä ovat olleet esimerkiksi Chocolate fix, jossa tehtävänä on laittaa suklaat oikeille paikoille vihjeiden perusteella ja Geo Cubes, tehtävänä on muodostaa annettuja kuvioita erilaisten muotojen avulla.

Chocolate fix -peli Kuva: Pasi Leppäniemi

 

Geo Cubes -peli Kuva: Pasi Leppäniemi

LUMA-kahvilassa tapahtuu

Ensimmäisellä kerralla LUMA-kahvilassa osallistujia oli yli 20, toivottavasti viimeistään syyslomaviikolla rikotaan 30 osallistujan määrä. Jokaisella kerralla osallistuja saa itselleen passin, jonka täyttämällä ja palauttamalla osallistuu arvontaan, jossa osallistujien kesken arvotaan muun muassa pelejä.

Ohjaajan näkökulmasta illat ovat olleet täynnä mukavaa tekemistä ja ovat menneet todella nopeasti. Osallistujat ovat olleet asiasta kiinnostuneita lapsia, nuoria ja vanhempia, jotka ovat kertoneet myös kotona harrastettavan samankaltaisia pulmapelejä. Mukaan pääsee toki myös ilman aikaisempaa kokemusta pulmapeleistä, sillä pelivaihtoehtoja on todella paljon ja ohjaajilta saa apua aina tarvittaessa, vaikka emme mekään kaikkia pulmia saa ratkottua ilman ahkeraa harjoittelua.

Kuva: Pasi Leppäniemi

Osa LUMA-kahvilan peleistä ja materiaaleista on ladattavissa ja tulostettavissa OuLUMA.fi-portaalin materiaaliosiosta, jonne ilmestyy uutta materiaalia säännöllisesti. Ohjaajat ottavat mielellään vastaan myös ideoita uusien materiaalien aiheiksi ja toiveita uusista peleistä. Ideoita voi kertoa ohjaajille LUMA-kahvilassa tai vaikkapa OuLUMA.fi-portaalin palautelomakkeen kautta.

Tule kokeilemaan ja ota kaverisikin mukaan viettämään aikaa pulmien ja pelien kiehtovaan maailmaan LUMA-kahvilaan. Tietomaa: Nahkatehtaankatu 6, Oulu. Tervetuloa!


Pasi Leppäniemi opiskelee luokanopettajaksi ja matematiikan opettajaksi Oulun yliopistossa ja tekee opintoihinsa kuuluvaa harjoittelua LUMA-kahvilassa.

Ei kommentteja artikkelille “Päättelytaidot koetuksella LUMA-kahvilassa

Kirjoita kommentti