Pelipaketti LUMA-viikolle

torstaina 18. lokakuuta 2012 | | Ei kommentteja

LUMA-tiede- ja teknologiaviikkoa vietetään taas 5.–9.11.2012. LUMA-tiede- ja teknologiaviikon tavoitteena on tukea biologian, fysiikan, kemian, maantieteen, matematiikan, tietotekniikan ja teknologian opetusta sekä harrastusta varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. Tarkoituksena on myös tutustua LUMA-aineiden ja teknologian opiskeluun sekä matemaattis-luonnontieteellisten ja teknologisten alojen ammatteihin erilaisten mielenkiintoisten aktiviteettien, elämysten ja kokemusten kautta.

Tänä vuonna OuLUMA-keskuksen teemana LUMA-viikolla on toiminnallinen matematiikka ja erityisesti pelit. Tarjoammekin LUMA-viikolle pelipaketin, josta varmasti riittää tekemistä LUMA-viikon jokaiselle päivälle! Pelipaketti sisältää useita pelejä eri ikäisille. Jotkut pelit sopivat kaiken ikäisille, mutta lisähaastetta niihin saa pelimateriaalin mukana olevien tehtävien avulla.

Kaikki paketin pelit ovat ladattavissa ja tulostettavissa OuLUMA.fi-portaalista esimerkiksi tämän kolumnin linkkien kautta. Pelit löytyvät myös erillisinä materiaaleina OuLUMA.fi-portaalista. OuLUMA.fi-portaalista tulostettavan materiaalin lisäksi tarvitset vain noppia ja pelimerkkejä.

Värikäs laskupeli

Värikkään laskupelin avulla voi helposti ja hauskasti harjoitella yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskua kahden nopan silmälukujen avulla. Tavoitteena on saada sijoitettua kaikki omat pelimerkit pelilaudalle, mutta tämä vaatiikin hieman laskemista!

Peliä voi pelata myös käyttämällä pelkkiä yhteen- ja vähennyslaskuja. Värikäs laskupeli sopii erityisesti alakoululaisille. Peliä voi pelata 2–4 pelaajaa.

 

Tikut pöydällä

Tikut pöydällä -pelissä pöydällä on 20 tikkua, joista pelaajat saavat ottaa vuorollaan 1–3. Viimeisen tikun ottaja voittaa pelin. Tikut pöydällä -pelin säännöt ovat helpot oppia ja peli käy kaikille alakoulusta lukioon.

Lisähaastetta peliin saa esimerkiksi pohtimalla voittavaa taktiikkaa sekä muuntelemalla tikkujen määrää. Keksitkö taktiikan, jolla voittaa varmasti?

 

Merirosvojen aarteenjakopeli

Merirosvojen aarteenjakopeli tarjoaa jännittäviä hetkiä todennäköisyyksien parissa. Merirosvot ovat saaneet haltuunsa suuren jalokiviaarteen, jonka he jakavat pelaamalla perinteistä Merirosvojen aarteenjakopeliä.

Merirosvojen aarteenjakopelin avulla on helppo tutustua todennäköisyyteen. Peli soveltuu kaikille alakoululaisista alkaen. Kokonaisuutta voidaan syventää ottamalla mukaan materiaalissa olevat tehtävät.

 

Karkkipeli

Karkkipelin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset ja pelin oppiikin nopeasti. Karkkipeli on esimerkki ratkeavasta pelistä eli sellaisesta pelistä, johon on olemassa voittava taktiikka. Sen löytäminen onkin mielenkiintoinen haaste pohdittavaksi. Pystytkö selvittämään, kannattaako aloittaa vai ei, ja miten peliä tulee pelata taatakseen oman voittonsa?

Peliin voi lisätä haastetta vaihtelemalla pelinappuloiden aloituspaikkoja tai lisäämällä pelinappuloiden lukumäärää. Voit myös tehdä erikokoisia pelilautoja itse. Pystytkö keksimään voittavan taktiikan myös näihin peleihin? Todellinen haaste onkin keksiä yleinen taktiikka, jolla voi voittaa minkä tahansa muunnelman tästä Karkkipelistä!

 

Matemaattinen kivipeli

Matemaattinen kivipeli on esimerkki nim-pelistä. Nim-pelit ovat matemaattisia strategiapelejä. Matemaattisen kivipelin säännöt ovat yksinkertaiset ja helpot oppia, mutta peliin saa helposti paljonkin lisää haastetta lisäämällä siihen erilaisia pohdintatehtäviä.

Matemaattinen kivipeli on ratkeava peli, johon on olemassa voittava taktiikka. Pystytkö selvittämään, kannattaako aloittaa vai ei, ja miten peliä tulee pelata taatakseen oman voittonsa? Tähänkin peliin saat lisähaastetta esimerkiksi muuttamalla kivien ja rivien määrää sekä sitä, voittaako vai häviääkö viimeisen kiven ottaja. Keksitkö taktiikan, jolla voit voittaa minkä tahansa muunnelman tästä pelistä?

 

Algebrakilpailu

Algebrakilpailussa harjoitellaan peruslaskutoimituksia pienillä luvuilla. Lisäksi peli pohjustaa muuttujan ja negatiivisten lukujen oppimista ja ymmärtämistä.

Algebrakilpailussa on kaksi pelilautaa, joista toinen sopii 1.–2.-luokille ja toinen 3.–5.-luokille.

 

Selitä jos osaat

Selitä jos osaat -pelejä on tässä pelipaketissa useista eri aihealueista, kuten lukion kemiasta, mekaniikasta ja matematiikan kertauksesta sekä yläkoululaisille luvuista ja yhtälöistä. Selitä jos osaat -pelit soveltuvat erityisen hyvin aihepiiriensä kertaamiseen. Myös näiden pelien säännöt ovat hyvin helposti omaksuttavat.

 

Talvinen luonto -lautapeli

Talvinen luonto -lautapelissä perehdytään eläinten ja kasvien keinoihin selviytyä kylmästä talvesta sekä Suomen talviseen ilmastoon, lumeen ja jäähän liittyviin asioihin ja ilmiöihin. Peli kehittää myös Suomen luonnossa esiintyvien kasvi- ja eläinlajien tuntemusta. Talvinen luonto -peli sopii yläkoululaisille.

 

Jääkauden jäljillä – Rokua Geopark seikkailupeli

Jääkauden jäljillä – Rokua Geopark seikkailupelissä liikutaan Suomen ainoan ja maailman pohjoisimman geoparkin maisemissa. Peli kätkee sisäänsä jääkauden perinnön, pohjolan luontoa, tervan tuoksua ja historian jännitystä.  Antoisia pelikokemuksia!

 

Pelejä alakoululaisille

Karkkipeli

Värikäs laskupeli

Matemaattinen kivipeli

Algebrakilpailu, Pelilauta 1, Pelilauta 2

Tikut pöydällä

Merirosvojen aarteenjakopeli

 

Pelejä yläkoululaisille

Karkkipeli

Matemaattinen kivipeli

Tikut pöydällä

Merirosvojen aarteenjakopeli

Talvinen luonto lautapeli, Talvinen luonto -pelilauta

Jääkauden jäljillä – Rokua Geopark -seikkailupeli

Selitä jos osaat – Luvut ja yhtälöt

Selitä jos osaat – Geometria

 

Pelejä lukiolaisille

Karkkipeli

Matemaattinen kivipeli

Tikut pöydällä

Merirosvojen aarteenjakopeli

Selitä jos osaat – Kemia

Selitä jos osaat – Mekaniikka

Selitä jos osaat – Lukion matematiikan kertaus

Jääkauden jäljillä – Rokua Geopark -seikkailupeli

 


Heli Vaara toimii suunnittelijana OuLUMA-keskuksessa. Hän on kasvatustieteilijä, jolla on myös luokanopettajan ja maantieteen aineenopettajan pätevyys.

Ei kommentteja artikkelille “Pelipaketti LUMA-viikolle

Kirjoita kommentti