
Lukiolaisille tarkoitettu matematiikan Galois-kerho on kokoontunut Oulun Lyseon tiloissa vuodesta 2005 lähtien.
Kouluajan ulkopuolella pidettävä kerho antaa oululaisille matematiikasta kiinnostuneille nuorille mahdollisuuden syventää tietojaan. He perehtyvät muun muassa geometrisiin ongelmiin, kompleksilukuihin ja lukuteorian käsitteisiin.
Käsiteltävät aiheet ovat osittain samoja kuin oppitunneilla, mutta niistä tulee esille eri asioita. Lukion ensimmäiseltä luokalta lähtien kerhossa käyneen Markus Hyytisen mielestä opettajatkin ovat innostuneita aiheistaan, eikä opetussuunnitelmaa tarvitse noudattaa.
”Tavallisella tunnilla tähdätään suoritukseen, tehtävien ratkaisuun ja oppimiseen. Kerhossa sen sijaan matematiikasta puhutaan mielenkiinnon vuoksi ja tunnelma on jotenkin rennompi. Asioita tutkitaan, koska ne ovat kiinnostavia ja uusia”, IB-lukiota käyvä Ludi Wang lisää.

Kiinnostus kantaa
Välillä aiheet kiinnostavat vähän enemmän, välillä taas vähän vähemmän.
Jotakin nuorten innostuksesta kertoo kuitenkin se, että vaikka kerho kestää 75 minuuttia, kukaan ei poistu salista ajan tultua täyteen. Päinvastoin – kaikki haluavat jatkaa keskustelua äärellisistä summista ja opettajansa Juhani Fiskaalin havainnoista niihin liittyen.
Aina käsiteltävien asioiden valinta kerhotunneille ei ole helppoa. Opettajana toimiva Teuvo Laurinolli muistaa ainakin yhden vaikeaksi osoittautuneen aiheen.
”Eräänä vuonna junnasimme läpi kerhon nimihenkilön Galoisin teoriaa tavoitteena todistaa 5. asteen yhtälön algebrallinen ratkeamattomuus. Se oli vaikeata.”
Yliopistokin opettaa
Toisinaan kerhoon on saapunut vierailevia opettajia. Markus Hyytinen muistaa vieläkin luennon, jonka piti Oulun yliopistolta tullut professori.
”Hän puhui fraktaaleista, ja se oli todella kiinnostavaa”, Markus Hyytinen toteaa.
Kerholaisten mielestä lisätieto on auttanut ymmärtämään paremmin myös lukion matematiikkaa, mutta silti oppitunneista ei ole tullut liian helppoja heillekään harrastuksen seurauksena.

Matematiikka motivoi
Matematiikkakerhossa oppilaat käyvät eri syistä. Markus Hyytisen mielestä matematiikka on oikeasti hyödyllistä. Ensio Suonperän mielestä se on muiden tieteiden rinnalla todellisempi: ”Matematiikassa on lauseita, jotka on oikeiksi todistettu, ja sitten ovat sitä. Lauseet eivät häviä mihinkään, ja se on parasta.”
Matematiiikan yksinkertaisuus vetoaa myös Ludi Wangiin. Hän vertaa sitä taiteeseen tai filosofiaan. ”Todistukset ovat kauniita. Yksinkertaisuudella voi todistaa jotakin todella isoa. Ja kun tietää paljon matematiikasta, pystyy osoittamaan todeksi ja ratkaisemaan monimutkaisia asioita jotenkin kauniisti.”
Matematiikan kielen hän on havainnut olevan kansainvälistä. Samat säännöt pätevät kaikkialla. Sen ansiosta eri maissa asuvat ihmiset voivat ymmärtää toisiaan ilman erehtymisen vaaraa.
”Silloin voi arvostaa matematiikan kauneutta”, Ludi Wang toteaa.
Galois-kerho on Oulun Lyseon ja Pohjois-Suomen Nuoret Tutkijat ry:n yhteinen matematiikan kerho, jonne ovat tervetulleita kaikki matematiikasta kiinnostuneet lyseolaiset sekä muiden lukioiden opiskelijat luokka-asteesta riippumatta. Lisätietoja: http://lyseo.edu.ouka.fi/cms7/opiskelijoille/kerhot/galois-kerho