Syksyn tohinaa

16.11.2012 |

Syksy etenee hirmuista kyytiä eikä blogejakaan ole ehtinyt siinä välissä oikein kirjoittamaan. Mutta onnistuessani sähläämään tämän aamun harjoitukset, jäi blogin kirjoittamiseen sopivasti aikaa! Tässäpä siis hieman kuulumisia loppusyksyn osalta!

Kiirettä on pitänyt yllä töitten ja koulun yhteen sovittaminen. Olen vuoden loppuun asti osa-aikaisena projektityöntekijänä Geopark-hankkeessa ja sen parissa vierähtää kätevästi vapaat koulupäivät. Projekteja hankkeessa riittää koko ajan ja töitä onkin ollut mukavasti tarjolla. Yliopiston päässä pyörii puolestaan kvantitatiivisten tutkimusmenetelmien kurssi ja ympäristö ja yhteiskunta –kurssi. Jälkimmäinen sitoo lähinnä kotikoneen ääreen, sillä kurssi koostuu lähes yksinomaan ryhmässä kirjoitettavasta seminaarityöstä (eli pienestä tutkielmasta). Tutkielmaa ei voi kuitenkaan väsätä ”lonkalta”, sillä loppuseminaari (jossa tutkielmat esitellään) järjestetään joulukuussa Limingan luontokeskuksessa. Paikalle saapuu kaupungin ja ELY-keskuksen edustajia kuuntelemaan tuloksiamme..

Kvantitatiiviset tutkimusmenetelmät maantieteessä –kurssi pitää puolestaan sisällään tilastollisten menetelmien ja SPSS-ohjelman käytön opettelua. Kurssi muodostuu harjoituksista, joissa me luonnonmaantieteilijät harjoittelemme tilastollisia testejä erilaisin joki- ja järviaineistoin. Harjoitustöistä koostetaan n. 30 -sivuinen harjoituspäiväkirja, johon tulee liittää taulukoita, kuvaajia ja pohdintoja tehdyistä harjoitteista. Kun aineistot ovat oikeita luonnosta kerättyjä mittaustuloksia, on hiljalleen käynyt myös ilmi, kuinka ”yleistävää” tiede parhaillaan on, ja millaisia epätarkkuuksia tieteellisiin tuloksiin voi liittyä. Käytetyt menetelmät ovat hyvin paljon tutkijasta riippuvia, samoin se, millaiseen muotoon aineisto käsitellään ennen testien suorittamista. Kurssi on jo loppusuoralla, joten viimeiset ja ”herkullisimmat” harjoitukset ovat käsillä. Huoh.. :D

pH-arvojen jakautuminen harjoituksissa tutkittavien 227 Koillismaalla sijaitsevan järven kesken.

Töissä olen puuhastellut viime aikoina erityisesti oppimateriaalien parissa. Olen suunnitellut ja vetänyt Rokualla pari opetuksellista maastopäivää lukiolaisille ja ammattikorkeakoulun opiskelijoille, käynyt asentamassa alueen kouluihin 3D-maastomalleja ja kouluttanut opettajia niiden käyttöön älytauluilla ja ehkä suurimpana ”saavutuksena” sain julkaistua lautapelin, jota olen kesän aikana ollut tekemässä. Lautapeli on nyt ladattavissa myös OuLUMA-keskuksen sivuilta!! Pelissä on ideana kulkea Afrikan tähti –tyylisiä reittejä Oulusta Kajaaniin tai Kajaanista Ouluun. Matkalta täytyy saada kerättyä kuusi eri kysymyskorttiteemaa, jotka käsittelevät Rokua Geoparkin pääteemoja: jääkautta, kallio- ja maaperää, kasveja, eläimiä, historiaa ja nykyaikaa. Näistä neljän ensimmäisen teeman kysymykset on pyritty sovittamaan maantiedon, maantieteen ja biologian yläasteen ja osin myös lukion opetussisältöihin. Peli toimii siis näiltä osin myös oppimateriaalina.

 

Kaiken ohella olen hiljalleen aloitellut graduani. Aiheena minulla on geodiversiteetin kohteiden tärkeys putkilokasvien lajirunsauden kannalta Rokua Geoparkin alueella. Eli käytännössä, tutkin elottoman luonnon tärkeyksiä elollisen luonnon kannalta. Aineistona minulla on laaja kasvilajiselvitys Geoparkin alueelta ja sitä lähden vertailemaan ilmakuviin, maa- ja kallioperäkarttoihin, maastokarttoihin jne, jotta voin tehdä tarvittavaa tulkintaa ja sen jälkeen tilastollista analyysiä. Kirjoittelen seuraavassa blogissani tarkemmin gradusta ja siitä, mikä se ylipäätään on ja mikä sen tavoite on.

Nyt jatkan koulupäivääni ja illalla suunnistan sitten Oulun luonnontieteilijöitten pikkujoulusitseille, pikkujouluilemaan siis astetta akateemisemmissa merkeissä!

Hyvää talven odotusta kaikille,
toivottelee Mikko

Ei kommentteja artikkelille “Syksyn tohinaa

Kirjoita kommentti