Innolukiogaala palkitsi lukiolaisten luovuutta

torstaina 24. tammikuuta 2013 | | Ei kommentteja

Valtakunnallisen Innolukio-kilpailun voittajia juhlittiin keskiviikkona 23.1.2013 Helsingin kaupungintalon juhlasalissa. Kilpailuun tuli satoja töitä, joista nyt palkittiin 30 parasta yhteensä yli 30 000 € arvoisilla palkinnoilla. Yritykset ja hankkeen taustayhteisöt antoivat lukiolaisten ratkottavaksi haasteita, joiden ratkaisuideoita on syksyn ajan kehitelty Innolukion verkkoalustassa.  Juhlapuheen lukiolaisille piti palkinnot jakanut pääministeri Jyrki Katainen.

Pääpalkinnon voitti Perttu Pölönen Vaskivuoren musiikkilukiosta Vantaalta musiikinteorian opetusmetodilla, joka sisältää teknisen apuvälineen. Kilpailun palkintolautakunnan puheenjohtaja Virpi Utriainen korosti, että Pölösen luoma kokonaisuus painottaa monia pedagogiikan kannalta tärkeitä asioita, kuten motivaatiota, kiinnostusta ja teorian ymmärtämistä. Opetusmetodin keskipisteenä on Pölösen keksintö, jolle on haettu patenttia. Kokonaisuudelle on nähtävissä jopa kansainvälisiä markkinoita.

Toiseksi sijoittui Ressun lukion opiskelija Linnea Erkamo työllään Maistelulusikka messukäyttöön. Erkamo kertoo kuinka häntä ärsytti, kun messuilla piti heittää roskiin lusikan lisäksi melkein puhtaan lautasen. Tämän jälkeen hän kehitti ratkaisuksi erityisen maistelulusikan.  Hän on saanut keksinnölle hyödyllisyysmallisuojan ja neuvottelee parhaillaan keksintönsä kaupallistamisesta. Kilpailusta helsinkiläinen Erkamo sai 3000 € stipendin.

Kolmannen palkinnon ja 2 000 € stipendin voitti Fanni Lyytikäinen Etu-Töölön lukiosta. Hän oli kehitellyt ”Get healthy in Helsinki” -konseptin, joka tarjoaa hyvinvointipalveluja turisteille. Fanni Lyytikäisen työ yhdistää erinomaisella tavalla matkailijoiden ja lukiolaisten tarpeita. Matkailijat saavat haluamiaan sisältöjä ja lukiolaiset työn ohella kielitaitoa.

Fanni Lyytikäinen, Linnea Erkamo ja Perttu Pölönen

Lisäksi 1000 € stipendeillä kymmenen parhaan joukossa palkittiin kahden kiehtovan peli-idean lisäksi seuraavat työt: Lukiolaisten psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia pitkinä koulupäivinä lisäävä Hyvinvointihetki, Nuorten työllistymistä edistävä yrityskonsepti, Applikaatio digitaalisesta jalanjäljestä huolehtimiseen, Toisenlainen Lahjakortti sekä Siilinjärven lukion Albumit auki ja porisemaan, jossa lukiolaiset ja ikäihmiset kohtasivat valokuvien editoinnin parissa.

Oulun yliopiston tehtävässä palkittiin Kaisa-Leena Launonen Ylivieskan lukiosta. Hän on kehitellyt aktiiviseen käsitekarttaan perustuvan oppimispeli-idean, jonka avulla ajattelu ja toiminta saadaan näkyväksi biologian opiskelussa.

Pääministeri Katainen palkitsi Innolukion avajaisissa syksyllä antamansa viikkotehtävän parhaat ratkaisijat. Nuorten syrjäytymistä koskevan tehtävän voitti Mark Turunen Etelä-Tapiolan lukiosta. Julkisten palveluiden kehittämiseen haastaneeseen toiseen tehtävään esittivät parhaimman ratkaisun Ajlin Karaxhija ja Ronja Järvelä Olarin lukiosta.

Kymmenen parasta oikealta alkaen: 1. Perttu Pölönen, 2. Linnea Erkamo, 3. Fanni Lyytikäinen,4. Turengin lukion ryhmä (Miika Peltotalo, Eppu Peltonen, Teemu Seppälä ja Roope Nyman, järjestys epävärma), pääministeri Katainen, 5. Venla LIndström, 6. Kaisa-Leena Launonen, 7. Matias Mäkitalo, 8. Siilinjärven lukion kaksi edustajaa, 9. Rasmus SInnemaa ja 10. Viivi Ruuttula

Innolukio on Opetushallituksen rahoittama lukiolaisten oppimisympäristö. Sen tavoitteena on havahduttaa lukiolaisia innovatiiviseen ajatteluun ja yrittäjyyteen. Innolukiokonsepti on lähtöisin Ylivieskan lukiosta, jossa sitä on pilotoitu parin vuoden ajan keksintökurssin pohjalta. Nyt se on laventunut valtakunnalliseksi hankkeeksi, jonka kehittäjäyhteisöön kuuluvat mm. Opetushallitus, OAJ, Suomen Kuntaliitto, TEM, Aalto-yliopisto, Oulun yliopisto, Suomen lukiolaisten liitto, Teknologiateollisuus ry, TAT, MTK, Nuori yrittäjyys ry, DNA Oy, Nokia Oyj ja Microsoft Oy.

Innolukio on monivuotinen hanke, joka pyrkii omalta osaltaan edistämään lukion uudistumista. Tänä vuonna tavoitteena on levittää nyt saatuja tuloksia entistä laajemmin koko lukiokentän käyttöön. Lisätietoja Innolukio-kilpailusta saa osoitteesta www.innolukio.fi. Avajaistilaisuuden videokooste on nähtävissä kotisivuilla 24.1. alkaen.

Innolukio-kilpailun voittajat

Palkintolautakunnan perustelut kymmenelle parhaalle työlle

Lisätietoja:

Ari Ervasti
Innolukion projektipäällikkö
044-429 4437, ari.ervasti@ylivieska.fi


Ari Ervasti on Ylivieskan lukion matemaattisten aineiden lehtori ja Innolukion kehittäjä.

Ei kommentteja artikkelille “Innolukiogaala palkitsi lukiolaisten luovuutta

Kirjoita kommentti