Sydäntalven vilskettä

23.1.2013 |

Vuoden pimein aika on selvitty ja päivä pitenee jo ihan silmissä!

Tänään oli ensimmäisen kerran oikeasti kevättä rinnassa: työpaikalta yliopistolle polkiessani aurinko paistoi jo selvästi horisontin yläpuolella, metsä oli mahtavan auringossa loistavan lumihunnun peitossa ja talitiaiset virittelivät laulujaan lumihunnun suojissa. Silti tilanteesta ei pystynyt vielä liikaa riemastumaan, nimittäin talven ja kevään kiireisimmät ajat ovat vielä edessäpäin..

Joulun aikaan ehti sentään hieman lomailemaan ja nauttimaan sydäntalven tunnelmasta, joskaan välipäiviä en malttanut olla töistä pois. Kolmen kuukauden harjoittelureissuni Geopark-hankkeessa on jatkunut nyt yhdeksään kuukauteen ja ainakin kuukausi on vielä sopimusta jäljellä. Mahdollisesti kirjoitamme uuden työsopimuksen toukokuusta alkaen, kun pahimmat kevätkiireet helpottavat.

Työtehtäviini on kuulunut viime aikoina infokansion koostaminen alueesta siellä sijaitsevia yrityksiä varten. Se pitää sisällään infoa geoparkeista ja Rokua Geoparkin luonto- ja kulttuurikohteet sekä matkailupalvelut lyhyine kuvauksineen ja opastekarttoineen, yhteensä n. 70 sivun pläjäys. Nyt olen tekemässä alueen opastesuunnitelmaa, jonka pohjalta luontokohteisiin tullaan laatimaan infotaulut kohteesta ja sen kytkeytymisestä Geopark-alueen geologiseen kehitykseen. Opastesuunnitelman pohjalta lähdemme mahdollisesti kehittämään myös mobiiliopastuspalveluja, mutta siihen liittyy vielä muutamia kysymysmerkkejä. Välissä kävin myös esittelijänä Helsingin matkamessuilla, mikä olikin melkoinen kokemus! 1100 näytteilleasettajaa yli 80 maasta sai liikkeelle yhteensä 76000 henkilöä neljän päivän aikana. Vilskettä riitti ja puhe- ja seisomislihakset olivat kovilla :D

Matka 2013 -messujen vilskettä Helsingin Messukeskuksessa 19.1.2013. Rokua Geoparkin ständi oli Kotimaan helmi –yhteisosastolla.

Opiskelurintamalla asiat eivät ole hirveästi edenneet. Olen silloin tällöin tehnyt graduani eteenpäin ja joitain sivuja olen saanutkin tekstiä. Gradun kirjoittaminen on kuitenkin työ, mikä oikeasti vaatii keskittymistä. Sen olen oppinut jo nyt, että tunnin tai kahden kirjoitusrupeamat ovat täysin hukkaan heitettyä aikaa. Kyllä vähimmäismäärä alkaa olla, että käytettävissä olisi vähintään puolipäivää.

Kursseja olen suoritellut myös, kylläkin vähäisenlaisesti. Nyt on menossa kaksi mielenkiintoista kurssia, Ympäristölainsäädäntö ja Globaalien ilmansaasteiden vaikutus subarktisten alueiden (esimerkiksi Suomen Lappi) ekologiaan. Ympäristölainsäädännössä olemme perehtyneet eri ympäristölakeihin: kaivoslaki, vesilaki, maankäyttö- ja rakennuslaki ym. Luennoitsijoina on ollut alan juristeja, jotka ovat kyenneet avaamaan lakeja ”pintaa syvemmältä”. Kurssi on jo tähän mennessä ollut todella hyödyllinen ja avannut ympäristöasioihin liittyvää byrokratiamaailmaa, jonka tuntemisesta on hyötyä niin ympäristöalan työtehtävissä kuin vapaa-ajallakin. Kurssiin liittyen on tehtävä projektityö jonkun lain tai ympäristövaikutuksia omaavan toiminnan tiimoilta. Ryhmämme aiheena on vesien säännöstely ja tapaukseksi olemme valinneet Oulujärven kesän 2012 tulvat. Rikkoiko voimalaitosyhtiö lakia epäonnistuessaan järven säännöstelyssä? Jälkimmäisenä mainitsemastani kurssista kerron tarkemmin myöhemmissä blogeissani, sillä kurssiin liittyy retkeilymatka Lapin tutkimusasemille ja uskon, että reissusta tulee olemaan paljonkin mielenkiintoista kerrottavaa.

Maaliskuussa olen alkamassa myös laitoksen tuntiopettajaksi. Näin se vain aika etenee, tuntuu kuin eiliseltä päivältä oma fuksivuosi ja nyt olen heille opettamassa :D Aiheena on systemaattisen luonnonmaantieteen kurssin harjoitukset. Niihin liittyy niin jokien valuma-alueiden tarkastelua kuin geomorfologisten muodostumien tarkastelua ilmakuvien avulla. Odotan jo innolla aiheita, sillä ne ovat juuri omaa erikoisalaani ja liittyvät läheisesti myös graduni aihepiiriin! Samaan aikaan minulla tulee tosin pyörimään eräs syventävä kurssi, minkä johdosta maaliskuu tulee olemaan tuskaakin..

Talvisen Oulujärven tunnelmaa hiihtoretken varrelta.

Tässäpä lyhykäisyydessään viimeaikaisia kuulumisiani työ- ja opiskelurintamalta. Kirjoittelen taas kevään kuluessa blogeja, kun kerrottavaa ilmaantuu! Siihen saakka, oikein hyvää talven jatkoa ja muistakaa nauttia talven tuomista mahdollisuuksista, kuten hiihtelystä ja luistelusta!

-Mikko

Ei kommentteja artikkelille “Sydäntalven vilskettä

Kirjoita kommentti