Yhden aikakauden loppu – uuden alku?

11.2.2013 |

Nyt on kulunut kaksi vuotta siitä, kun kirjoitin ensimmäisen blogikirjoitukseni tälle sivustolle. Paljon on sen kahden vuoden aikana tapahtunut ja nyt on aika lopettaa blogien kirjoittaminen.

Takana on ehkä elämäni kiireisimmät, mutta myös antoisimmat vuodet. Maantieteen laitoksella opiskelu on ollut haastavaa, mutta myös todella kivaa. Opiskelun aikana olen oppinut maantieteen teoria-asioita, tieteellistä kirjoittamista ja vähän jo alkeita tutkimuksen tekemisestä. Ainejärjestöissä toimiessani olen oppinut monia hyödyllisiä taitoja pöytäkirjan kirjoittamisesta excursioiden järjestämiseen. Ehkä tärkeimpänä antina pidän kuitenkin sosiaalisten suhteiden luomista niin maantieteilijöihin, muihin luonnontieteilijöihin kuin muiden alojen opiskelijoihin.

Opiskelen nyt viidettä vuotta ja vielä pitäisi suorittaa muutamia maisterivaiheen kursseja, sivuaineopintoja ja kirjoittaa Pro Gradu -tutkielma. Tälle keväälle olen kuitenkin ottanut hieman vähemmän kursseja, koska tähän asti olen opiskellut noin 70 opintopistettä vuodessa ja se tahti on ollut aika kova, koska toimin myös aktiivisesti ainejärjestötoiminnassa ja tein töitä. Nyt siis minulla on menossa kaksi bilsan kurssia ja tulossa kaksi mantsan kurssia myöhemmin keväällä. Lisäksi teen lopputentin liittyen periglasiaalisiin ilmiöihin ja prosesseihin, ja aloittelen gradun kirjoittamista.

Kesällä 2012 olin Norjassa excursiolla. Sen reissun järjesti Perma-Nordnet -verkosto, joka pyrkii ylläpitämään ja luomaan yhteistyötä pohjoismaisten ikiroutatutkimuksen tekijöiden välillä. Perma-Nordnet järjesti siis pohjoismaisille jatko-opiskelijoille ikiroudan mallintamiskurssin kesäkuussa 2012 ja sen jälkeen muutaman päivän pituisen excursion. Nyt tämä sama verkosto järjestää jatko-opiskelijoille ja edistyneille maisterivaiheen opiskelijoille kenttäkurssin Grönlannissa elo-syyskuussa 2013. Hain kenttäkurssille ja minut hyväksyttiin sinne!

Kenttäkurssille hyväksymisen myötä graduni aiheen tuli liittyä kenttäkurssilla kerättävään aineistoon. Niinpä graduni aihe on alustavasti ”Suomen palsat ja Grönlannin palsamaiset muodostumat”. Vertailen siis Suomen palsoja ja Grönlannin palsamaisia muodostumia. Suomen palsoihin olen tutustunut Kilpisjärven kenttäkurssilla ja kenttikselle tehdyn ennakkotyön avulla. Grönlannin osalta alan nyt etsiä tietoa ja aineistoa saan alkusyksyn kenttäkurssilta. Graduni ohjaaja on kerännyt lämpötiladataa palsoista Kevon alueella useamman vuoden ajan ja saan gradussani hyödyntää hänen keräämäänsä aineistoa.

Nyt keväällä tarkoituksena on siis lukea gradun aiheeseen liittyviä artikkeleita ja kirjoja, ja alkaa vähitellen kirjoittamaan teoriaosuutta. Gradun tekemiseen liittyy myös seminaarikurssi, eli jokaisen gradua tekevän täytyy pitää kolme esitystä omasta gradustaan sen eri vaiheissa ja käydä seuraamassa muiden esityksiä. Minulla on tarkoituksena pitää ensimmäinen graduseminaari huhti-toukokuussa.

Mieli on aika haikea tätä viimeistä tekstiä kirjoittaessani. Edessä odottaa kuitenkin taas uudet haasteet ja jatkan matkaani hyvillä mielin niitä kohti. Kiitoksia kaikille kirjoituksiani lukeneille ja OuLUMA:lle saamastani mahdollisuudesta kertoa mantsan opiskelusta ja opiskelijaelämästä. Aurinkoista kevättä ja hyvää jatkoa!

-Suvi

Muistakaa nauttia kevättalvesta! Kuva: Jussa Liikkanen http://jliikkanen.blogspot.fi/

Ei kommentteja artikkelille “Yhden aikakauden loppu – uuden alku?

Kirjoita kommentti