Haapaveden lukiolaiset laboratoriotöissä Oulun yliopiston kemian laitoksella

tiistaina 28. toukokuuta 2013 | | Yksi kommentti

Oulun yliopiston kemian laitoksella vieraili 18 Haapaveden lukion toisen vuosikurssin opiskelijaa torstaina 16.5.2013. Tämä vierailu ei ollut pelkkä tutustuminen laitoksen tiloihin, vaan lukiolaiset viettivät koko päivän laboratoriossa töitä tehden.

Lukiolaisten päivä alkoi jo aikaisin, kun he lähtivät linja-autolla kohti Oulua aamuseitsemältä. Mukana matkassa oli Haapaveden lukion kemian lehtori Heidi Nurkkala, joka on myös järjestänyt vierailun yhteistyössä Oulun yliopiston kemian laitoksen ja OuLUMAn kanssa.

Oulun yliopistolla lukiolaisia odotti työntäyteinen päivä eräässä kemian laitoksen laboratoriossa tohtorikoulutettava Johanna Havian ohjauksessa. Aivan ensiksi Johanna tutustutti lukiolaiset laboratorion tiloihin, yleisiin toimintaohjeisiin ja työturvallisuusasioihin. Ohjelma jatkui ensimmäisen työn teoriaosuudella, joka sisälsi lukiolaisille myös uutta asiaa. Kun työohje oli käyty läpi vaihe vaiheelta, lukiolaiset saivatkin jo alkaa tehdä ensimmäistä työtään.

Kokeneita laboratoriotyöskentelijöitä

Lukiolaisten ensimmäinen työ oli nikkelin gravimetrinen määritys. Monen mielestä työohje olisi saattanut kuulostaa melko monimutkaiselta, mutta näitä 18:aa lukiolaista työohje ei säikäyttänyt, sillä he ovat jo tottuneita laboratoriotyöskentelijöitä. Kaikki mukana olleet lukiolaiset ovat osallistuneet kahdelle kemian laboratoriokurssille, jotka ovat jatkuneet koko kevätlukukauden ajan. Oikeastaan vierailu Oulun yliopiston kemian laitoksella onkin osa heidän toista laboratoriokurssiaan.

Työnteon välissä lukiolaiset kävivät lounaalla ja palasivat sitten takaisin laboratorioon. Iltapäivällä vuorossa oli vielä raudan spektrofotometrinen määritys päivän toisena työnä. ”Molemmat lukiolaisten työt ovat suoraan eräältä kemian ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden kevätlukukauden kurssilta”, kertoo Johanna Havia. Lukiolaiset pääsevät siis kokeilemaan kemian opiskelua yliopistossa päivän ajan ja pitävät työpäiväkirjaa, aivan kuten kemian yliopisto-opiskelijatkin.

Johanna Havia kehuu opiskelijoiden laboratoriotyöskentelytaitoja. Ohjaajan näkökulmasta työskentely näiden lukiolaisten kanssa on hyvin samanlaista, kuin yliopisto-opiskelijoiden kanssa. Joistakin käytännön asioita vierailijoille on tietysti aluksi kerrottu enemmän, kuten esimerkiksi erilaisten astioiden, työvälineiden ja kemikaalien säilytyspaikoista.

Kokemuksia vierailusta

Haapaveden lukion opiskelijat Laura Hussa ja Mari Vuolo kertovat vierailun olleen mukava. ”Vierailulla tehdyt työt olivat oikeastaan samaa tasoa, kuin muut labrakursseilla tehdyt työt. Mutta me olemme tehneet paljon muitakin yliopistoissa tehtäviä töitä labrakursseillamme”, Laura kertoo ja jatkaa, ”olisi ehkä odottanut yliopistolla tehtävien töiden olevan vaikeampia kuin ne olivatkaan. Omat haasteensa työskentelyyn toi toki vieras laboratorio.”

”Koulussa työt tehdään aina pareittain tai pienissä ryhmissä. Täällä pääsi työskentelemään yksin. Aluksi vähän mietityttikin, miten pärjää yksin. Kaikki meni kuitenkin tosi hyvin ja saihan sitä kavereilta kuitenkin kysyä apua tarvittaessa”, Mari toteaa. Molemmat tytöt ovat tyytyväisiä vierailuun, mutta toivoivat, että samalla voitaisiin tutustua myös muuhun yliopiston koulutustarjontaan. Toivottavasti tulevaisuudessa Lauran ja Marin esittämä toive voidaan huomioida vierailuja järjestettäessä.

Taustalla yhteistyösopimus

”Haapaveden lukiolta on vierailtu jo vuosia Oulun yliopistolla aina keväisin. Alun perin yhteistyö lienee lähtenyt käyntiin Maija Kiviahteen ansiosta, joka on aiemmin työskennellyt Haapaveden lukiolla kemian lehtorina”, kertoo Heidi Nurkkala. Myös Haapaveden lukion rehtori Erkki Seitajärvi muistelee yhteistyön alkaneen 90-luvun puolivälissä Maija Kiviahteen toimesta. Sittemmin yhteistyötä ovat jatkaneet kemian lehtorit Kirsi Nurkkala ja Heidi Nurkkala.

”Yhteistyön pohjana on Haapaveden kaupungin ja Oulun yliopiston välinen yhteistyösopimus, joka on uusittu viimeksi 20.5.2013, jolloin Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen kävi Haapavedellä allekirjoittamassa sopimuksen. Sopimus on siis solmittu korkeimmalla tasolla Oulun yliopiston rehtorin ja Haapaveden kaupungin johdon välillä. Tämä uusi sopimus on voimassa vuoteen 2016 asti”, kertoo Erkki Seitajärvi.

Yksi osa Haapaveden kaupungin ja Oulun yliopiston välistä yhteistyösopimusta on Oulun yliopiston ja Haapaveden lukion välinen kummilukioyhteistyö, johon myös Haapaveden lukiolaisten vierailu kemian laitoksella liittyy. Yhteistyösopimus ei kuitenkaan muutu käytännön toiminnaksi itsestään. Kiitos sopimuksen viemisestä käytäntöön kuuluu Haapaveden lukion rehtorille ja lehtoreille sekä Oulun yliopiston ainelaitoksille, jotka vastaavat yhteistyön toteutumisesta käytännön tasolla.


Heli Vaara toimii suunnittelijana OuLUMA-keskuksessa. Hän on kasvatustieteilijä, jolla on myös luokanopettajan ja maantieteen aineenopettajan pätevyys.

Yksi kommentti artikkelille “Haapaveden lukiolaiset laboratoriotöissä Oulun yliopiston kemian laitoksella

  1. Olipa kiva törmätä uutiseen ja lukea, että toiminta jatkuu yhä!

    Kirsi Nurkkala | keskiviikkona 18. syyskuuta klo 23:02 #

Kirjoita kommentti